Της Ανθής Αγγελοπούλου
Η νόσος του Parkinson είναι μια νευροεκφυλιστική διαταραχή που εκδηλώνεται μέσω συμπτωμάτων όπως ο τρόμος, οι αργές κινήσεις, η ακαμψία των άκρων και τα προβλήματα στο βάδισμα και την ισορροπία. Ως εκ τούτου, σχεδόν όλες οι διαγνωστικές εξετάσεις περιστρέφονται γύρω από τον τρόπο με τον οποίο ο ασθενής κινείται γι αυτό και απαιτούν από αυτόν να διανύσει μεγάλες αποστάσεις όπου χρειάζεται από αρκετό έως πολύ χρόνο για να το κάνει. Η δυσφορία που προκαλείται στους ασθενείς όταν εξετάζονται και δοκιμάζονται με αυτό τον τρόπο είναι απαράδεκτη, σύμφωνα με μια διεθνή ομάδα ερευνητών που έχει έδρα τη Σαουδική Αραβία και τη Σουηδία.
Οι ερευνητές αυτοί, πρότειναν στο «IEEE / CAA Journal της Automatica Sinica», μια έκδοση του Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (IEEE) και της Κινεζικής Ένωσης Αυτοματισμού (CAA),ένα νέο είδος υπολογιστικής ανάλυσης που βασίζεται φυσικά σε λιγότερους απαιτητικούς ελέγχους.
Εκτός από τα δεδομένα βηματισμού και ισορροπίας, οι επιστήμονες πρότειναν να γίνεται μέτρηση χρονοσειρών των πλήκτρων του υπολογιστή που περιέχουν πληροφορίες σχετικά με το χρόνο κράτησης μεταξύ της πίεσης και της απελευθέρωσης ενός κλειδιού για την ανίχνευση πρώιμων σταδίων της νόσου του Parkinson.
Όπως ανέφερε ο συγγραφέας και καθηγητής βιοϊατρικής μηχανικής στο Κέντρο Ιατρικής Επιστήμης Εικόνας και Οπτικοποίησης στο Πανεπιστήμιο Linköping της Σουηδίας, Tuan D. Pham, η ίδια η ασθένεια δεν είναι θανατηφόρος, αλλά οι επιπλοκές από τη νόσο του Πάρκινσον μπορεί να είναι σοβαρές. Επηρεάζει περίπου 10 εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο και μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να προχωρήσει η ασθένεια σε κατάσταση συμπτωμάτων - καθιστώντας την έγκαιρη διάγνωση κορυφαία προτεραιότητα για τους ερευνητές.
Σε αυτό το πείραμα, τα άτομα πατούν ένα ή δύο κουμπιά σε μια συσκευή όπως το iPhone όσο το δυνατόν γρηγορότερα για μικρό χρονικό διάστημα. Η ερευνητική ομάδα πήρε αυτά τα δεδομένα και τα ανέλυσε μέσω διαγραμμάτων ασαφούς επανάληψης. Ο αλγόριθμος που χρησιμοποιείται για τα διαγράμματα ασαφούς επανάληψης προσπαθεί να εντοπίσει το πώς συνδέονται τα σημεία δεδομένων και μπορεί να βοηθήσει βρίσκοντας τις διαφορές και τις ομοιότητες σε ομάδες υποκειμένων, όπως άτομα με πρώιμη νόσο του Parkinson και άτομα χωρίς νόσο.
Τα αποτελέσματα που προκύπτουν από τα διαγράμματα ασαφούς επανάληψης είναι ενθαρρυντικά για τη συλλογή πρακτικών δεδομένων σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Η ομάδα σχεδιάζει τώρα να μελετήσει περαιτέρω τη χρήση των διαγραμμάτων ασαφούς επανάληψης και να βελτιώσει τον αλγόριθμο για να προσδιορίσει καλύτερα την κατάσταση της νόσου ενός ατόμου. Σχεδιάζουν επίσης, να επεκτείνουν την έρευνα για να μελετήσουν τη δυναμική των βημάτων των ασθενών με νόσο του Parkinson, τη νόσο του Huntington και την αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση, γνωστή και ως νόσο του Lou Gehrig.
Πηγές:
IEEE/CAA Journal of Automatica Sinica
https://www.news-medical.net/news/20191226/A-new-kind-of-testing-for-patients-with-Parkinsons-disease.aspx