«Τα ρολόγια τσέπης των Αγωνιστών του ’21»

Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου 2019 08:01
A- A A+

Το φετινό ημερολόγιο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου μάς ταξιδεύει μέσα από τα ρολόγια τσέπης δεκαέξι Αγωνιστών του 1821 στον χρόνο, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Τα ρολόγια που μέτρησαν λεπτό προς λεπτό τις καθημερινές αγωνίες και τους κινδύνους που βίωσαν οι Έλληνες που πρωταγωνίστησαν στον Αγώνα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, γίνονται το όχημα για να μεταφερθούμε στον ιστορικό χρόνο της δικής τους βιωμένης πραγματικότητας, όπως δραματικά καταγράφηκε κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας αλλά και της διεξαγωγής του Αγώνα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας.

Στα 1814, ο Αγώνας προετοιμάζεται συστηματικά από τη Φιλική Εταιρεία της οποίας εταίροι ήταν και οι περισσότεροι από τους Αγωνιστές που τα ρολόγια τσέπης τους διασώζονται σήμερα στη Συλλογή του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου. Επτά χρόνια αργότερα, το πλήρωμα του χρόνου είχε φθάσει και οι συγκυρίες είχαν ωριμάσει για τη διεκδίκηση της ανεξαρτησίας της «ερατής» πατρίδας. Συστρατευμένοι σε αυτήν τη συλλογική προσπάθεια ήταν οι Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, Μάρκος Μπότσαρης, Κανέλλος Δηλιγιάννης, Σπύρos Mήλιος, Γεώργιος Δαγκλής, Ιωάννης Μακρυγιάννης, οι λόγιοι κληρικοί Καλλίνικος Καστόρχης και Θεόκλητος Φαρμακίδης, ο λόγιος Γεώργιος Αινιάν, οι Φαναριώτες Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος και Ιωάννης Καρατζάς, οι καραβοκυραίοι της Ύδρας και των Σπετσών Λάζαρος Κουντουριώτης, Ανδρέας Μιαούλης και Ανδρέας Χατζηαναργύρου, αλλά και ο «ευεργετικός» Ιωάννης Καποδίστριας, των οποίων τα ρολόγια τσέπης προβάλλονται σε αυτή την έκδοση.

Το ρολόι του Υδραίου Λάζαρου Κουντουριώτη

Κατασκευασμένα από σημαντικούς Οίκους ωρολογοποιίας, αγγλικής, γαλλικής, ελβετικής και αυστριακής προέλευσης, φέρουν το καθένα τη σφραγίδα των τεχνολογικών επιτευγμάτων της εποχής τους, προβάλλοντας τις αισθητικές αξίες και τις κοινωνικές σχέσεις του κατόχου τους. Κάποια από αυτά προσφέρθηκαν ως πολύτιμα διπλωματικά δώρα σε σημαίνουσες προσωπικότητες του Αγώνα.

Η διάδοση της χρήσης των ρολογιών τσέπης μεταξύ των Ελλήνων, από τα τέλη του 18ου αιώνα έως τις αρχές του 19ου, σηματοδοτεί τη μετάβαση σε μια νέα εποχή, όπου οι απαιτήσεις στην εργασία και την κοινωνική ζωή επιβάλλουν τη χρήση τους ως αντικείμενο κύρους, πολύτιμο για τον κάτοχό του.

 

Ρολόι του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη με το έμβλημα της Ελληνικής Πολιτείας

Τα ρολόγια των Αγωνιστών παρουσιάζονται εδώ μαζί με τις προσωπογραφίες, τις βιογραφίες και τις υπογραφές τους, προσθέτοντας, θα λέγαμε, στοιχεία στη σκιαγράφηση της προσωπικότητας και της εποχής τους. Παρουσιάζονται εδώ για να θυμίζουν τις ιστορικές αυτές μορφές που ζώντας σε μια κοινωνία που άλλαζε με γοργούς ρυθμούς, στάθηκαν ενωμένοι στο χρονικό μεταίχμιο αυτής της αλλαγής, αποφασισμένοι να αγωνιστούν για να ορίσουν την τύχη του έθνους τους. Εντέλει, τα ρολόγια αυτά σήμερα υπενθυμίζουν τις καρδιές που συγχρονίστηκαν για να έρθει η ευτυχισμένη ώρα της ελληνικής ανεξαρτησίας.

Το Ημερολόγιο διατίθεται από το Πωλητήριο του Μουσείου [Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, Πλατεία Κολοκοτρώνη, Σταδίου 13, Αθήνα].

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς