Τα ζητήματα της μετανάστευσης και της κλιματικής αλλαγής παραμένουν οι μεγαλύτερες ανησυχίες των πολιτών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας δημοσκόπησης του Ευρωβαρομέτρου που δημοσιεύθηκε σήμερα.
Η συνολική εμπιστοσύνη στην Ε.Ε. παραμένει σταθερή (43%), παρά τη μικρή πτώση που σημειώθηκε από την άνοιξη (κατά μία ποσοστιαία μονάδα). Σε 18 κράτη μέλη, η μεγάλη πλειονότητα των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι έχουν εμπιστοσύνη στην Ε.Ε. Εξάλλου, η εμπιστοσύνη στην Ε.Ε. έχει αυξηθεί σε 12 κράτη μέλη.
Η έρευνα καταδεικνύει την αυξανόμενη ανησυχία των Ευρωπαίων πολιτών για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον, τη στήριξη των μέτρων της Ε.Ε. για τη βελτίωση της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών στον χώρο εργασίας, καθώς και τη συνεχή στήριξη της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και του ευρώ.
1. Εμπιστοσύνη και εικόνα της Ε.Ε.
Περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα Ευρωπαίους τείνουν να εμπιστεύονται την Ευρωπαϊκή Ένωση, ποσοστό εννέα μονάδες υψηλότερο από την εμπιστοσύνη στις εθνικές κυβερνήσεις και τα εθνικά κοινοβούλια (με 34%, χωρίς μεταβολή σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα). Η δυσπιστία στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκε ελαφρώς (47%, +1 μονάδα), ενώ η δυσπιστία στις εθνικές κυβερνήσεις (61%) και στα εθνικά κοινοβούλια (60%) παρέμεινε αμετάβλητη και σημαντικά υψηλή.
Η εμπιστοσύνη στην Ε.Ε. αυξήθηκε σε 12 κράτη μέλη από την άνοιξη του 2019 με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να καταγράφονται στη Βουλγαρία (60%, +5%) και τη Ρουμανία (57%, +5%). Τα υψηλότερα επίπεδα εμπιστοσύνης στην ΕΕ είναι στη Λιθουανία (66%), τη Δανία (63%) και τη Βουλγαρία (60%).
Επιπλέον, σε 11 κράτη μέλη περισσότεροι από τα μισούς ερωτηθέντες δηλώνουν ότι «τείνουν να εμπιστεύονται την Ε.Ε.»: στην Πορτογαλία (59%), στην Ιρλανδία (58%), στη Ρουμανία (57%), στο Λουξεμβούργο (54%), στη Λετονία, στη Μάλτα και στη Σουηδία (53%) και στην Ουγγαρία (52%).
Σε 4 κράτη μέλη, η σχετική πλειοψηφία λέει ότι «τείνουν να εμπιστεύονται την Ε.Ε.»: Γερμανία, Πολωνία, Βέλγιο ( 49%), καθώς και Σλοβακία (45%).
Τα χαμηλότερα επίπεδα εμπιστοσύνης στην Ε.Ε. βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο (29%), στη Γαλλία (32%) και στην Ελλάδα (34%).
2. Η ευρωπαϊκή δημοκρατία και η ιθαγένεια της Ε.Ε.
Και στα 28 κράτη μέλη, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες θεωρούν ότι είναι πολίτες της ΕΕ. Σε ολόκληρη την ΕΕ το 70% αισθάνεται με αυτόν τον τρόπο (-3 ποσοστιαίες μονάδες από την άνοιξη του 2019) και σε εθνικό επίπεδο οι βαθμολογίες κυμαίνονται από 91% στο Λουξεμβούργο, 86% στην Ισπανία, 83% στη Γερμανία έως 55% στην Ιταλία , 53% στο Ηνωμένο Βασίλειο και 51% στην Ελλάδα.
Η πλειοψηφία των Ευρωπαίων (52%) δηλώνει ικανοποιημένη από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η δημοκρατία στην ΕΕ, αν και αυτό είναι κατά τρεις μονάδες χαμηλότερο από ό, τι την άνοιξη του 2019. Το ποσοστό των ερωτηθέντων που «δεν είναι ικανοποιημένοι» με τον τρόπο λειτουργίας της δημοκρατίας στην ΕΕ αυξήθηκε επίσης κατά τέσσερις μονάδες από την άνοιξη του 2019 σε 40%. Η ικανοποίηση εξακολουθεί να βρίσκεται στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο από το 2009.
3. Κύριοι προβληματισμοί σε επίπεδο Ε.Ε. και σε εθνικό επίπεδο
Αν και η ανησυχία γενικότερα βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το φθινόπωρο του 2014, περισσότερο από το ένα τρίτο των Ευρωπαίων θεωρούν ότι η μετανάστευση είναι το πιο σημαντικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. (34%, καμία αλλαγή από την άνοιξη του 2019). Παράλληλα, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για την κλιματική αλλαγή, η οποία παραμένει το δεύτερο πιο σημαντικό ζήτημα (24%, +2 ποσοστιαίες μονάδες από την άνοιξη του 2019, +19 ποσοστιαίες μονάδες από την άνοιξη του 2014).
Η οικονομική κατάσταση (18%, αμετάβλητη) βρίσκεται στην τρίτη θέση, ενώ η κατάσταση των δημόσιων οικονομικών των κρατών μελών (15%, -3 ποσοστιαίες μονάδες) και της τρομοκρατίας (15%, -3 ποσοστιαίες μονάδες) κατέχουν την τέταρτη θέση. Παρόλο που εξακολουθούν να είναι οι κυριότερες ανησυχίες, οι αναφορές για τρομοκρατία βρίσκονται σε συνεχή πτώση, χάνοντας 29 μονάδες από την άνοιξη του 2017.
4. Βασικοί τομείς πολιτικής
Σε ερώτηση για τους στόχους στους οποίους θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε μια νέα ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προσδιορίστηκε σαφώς ως η κορυφαία προτεραιότητα (54%), ακολουθούμενη από την καταπολέμηση των πλαστικών απορριμμάτων και το θέμα της απλής χρήσης πλαστικών (53%).
Το (78%) των Ευρωπαίων τάσσονται υπέρ της εφαρμογής νέων μέτρων σε επίπεδο ΕΕ για τη βελτίωση της ισότητας των φύλων στο χώρο εργασίας. Μεγάλες πλειοψηφίες τάσσονται υπέρ της εφαρμογής των μέτρων αυτών σε όλες τις χώρες, με ποσοστά που κυμαίνονται από 95% στην Κύπρο και την Πορτογαλία και 90% στην Ισπανία, έως 66% στη Ρουμανία και την Εσθονία και 67% στην Ιταλία.
Τα δύο τρίτα των πολιτών της ΕΕ τάσσονται υπέρ ενός κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου: σε 26 κράτη μέλη, οι πλειοψηφίες τάσσονται υπέρ, αν και με σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών - από το 89% στην Κύπρο, το 86% στη Γερμανία και το 84% 40% στην Εσθονία και 44% στη Λετονία.
naftemporiki.gr