Επιμέλεια: Σοφία Εμμανουήλ

2020: Χρονιά-σταθμός για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη

Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου 2019 10:32
UPD:18:36
A- A A+

Με τις κινητοποιήσεις τους για το κλίμα, οι νέοι μάς έδειξαν τον δρόμο: Δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον χωρίς βιώσιμη ανάπτυξη. Εμείς, ανταποκρινόμενοι στις ανησυχίες τους, δείξαμε και τις δικές μας ευαισθησίες στο νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα. Το οποίο πάει χέρι-χέρι με το Green Deal της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και συμφιλιώνει την οικονομική ανάπτυξη με την προστασία του περιβάλλοντος προβλέποντας πράσινες επενδύσεις της τάξης των 44 δισ. ευρώ!

Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Πρώτος άξονας της ατζέντας μας για τη βιώσιμη ανάπτυξη είναι η πλήρης απολιγνιτοποίηση της Ελλάδας μέχρι το 2028. Και μάλιστα εμπροσθο βαρώς: Μόνο μία λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ θα λειτουργεί έως το 2028. Οι υπόλοιπες θα έχουν κλείσει έως το 2023! Υπογραμμίζω ωστόσο ότι αυτό θα συμβεί με ένα Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης για τους εργαζόμενους και τις περιοχές της χώρας που επηρεάζονται. Με την απολιγνιτοποίηση συνδέεται και ο στόχος μας για την αισθητά μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ: σε ποσοστό 35% μέχρι το 2030 από μόλις 17% σήμερα. Θα απαιτηθούν επομένως πάνω από 8.000 επιπλέον MW ΑΠΕ σε μια δεκαετία! Αυτό σημαίνει περισσότερες πράσινες επενδύσεις και θέσεις εργασίας.

Στην εξοικονόμηση ενέργειας αυξάνουμε 3,5 φορές πάνω τα κονδύλια που δίνονται για ενεργειακές αναβαθμίσεις! Με απευθείας ενισχύσεις, τραπεζικά δάνεια και φορολογικές εκπτώσεις. Αυτό είναι ένα καλό νέο για το περιβάλλον, για την οικοδομή, αλλά και για τους ιδιοκτήτες που θα δουν την αξία των ακινήτων τους να αυξάνεται! Υιοθετούμε παράλληλα ένα μοντέλο κυκλικής οικονομίας με έμφαση στην ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση: Επικαιροποιούμε μέσα στο 2020 τον Εθνικό Σχεδιασμό για τη Διαχείριση Αποβλήτων, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2020 ενσωματώνουμε την ευρωπαϊκή οδηγία για την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης.

Προχωράμε δυναμικά και με τις νησιωτικές ηλεκτρικές διασυνδέσεις. Θέλουμε η ηλεκτροδότηση των όμορφων νησιών μας να μη βασίζεται στο κοστοβόρο και ρυπογόνο μαζούτ. Στόχος μας είναι να έχουν διασυνδεθεί σχεδόν όλα τα νησιά μέχρι το 2030. Με τις διασυνδέσεις της Κρήτης να ολοκληρώνονται το 2020 και το 2023 και αυτές των Κυκλάδων μέχρι το 2024. Στην ηλεκτροκίνηση φέρνουμε τους επόμενους μήνες τα 3 συναρμόδια υπουργεία (Οικονομικών, Μεταφορών και Περιβάλλοντος) νομοσχέδιο που θα βασίζεται στις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές. Η ηλεκτροκίνηση θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής μας, αλλά θα γίνει και καταλύτης για την ανάπτυξη. Στόχος μας για το 2030 είναι, 1 στα 3 καινούρια αυτοκίνητα να είναι ηλεκτροκίνητο.

Κλείνοντας, κεντρική θέση στην πολιτική μας κατέχει η προστασία της βιοποικιλότητας. Στις αρχές του 2020 θα παρουσιάσουμε τη νέα «αρχιτεκτονική» του συστήματος διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών της χώρας. Μια αρχιτεκτονική που θα ενισχύει την προστασία αυτών των περιοχών και θα τους δίνει παράλληλα τη δυνατότητα βιώσιμης ανάπτυξης. Αποδεικνύουμε ότι ήμασταν έτοιμοι και στην πολιτική μας για το περιβάλλον. Στόχος μας για το 2020 είναι να γίνει η Ελλάδα παράδειγμα προς μίμηση ενός πράσινου αναπτυξιακού μοντέλου. Το χρωστάμε πάνω από όλα στα παιδιά μας! 

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη