Το πράσινο φως για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος τον Απρίλιο προκειμένου οι πολίτες να αποφασίσουν εάν πρέπει να καταρτιστεί νέο Σύνταγμα με τη συγκρότηση επιτροπής αποτελούμενης από πολιτικούς ή προσώπων που θα επιλεγούν απευθείας από τον λαό έδωσε την Πέμπτη το Κογκρέσο της Χιλής.
Η αναθεώρηση του Συντάγματος της Χιλής, κληρονομιάς της στρατιωτικής δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973-1990), αποτελεί εμβληματικό αίτημα του κινήματος διαμαρτυρίας η κινητοποίηση του οποίου έχει συνταράξει τη χώρα τους τελευταίους δύο μήνες. Η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τον τρόπο που θα γίνει εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο (την κάτω Βουλή την Τετάρτη και τη Γερουσία χθες) με μεγάλη πλειοψηφία.
Μια πρόταση της αντιπολίτευσης να συμπεριληφθούν ποσοστώσεις στην προκήρυξη του δημοψηφίσματος, ώστε να εξασφαλιστεί η συμμετοχή γυναικών, αυτοχθόνων και μη πολιτικών προσωπικοτήτων στην επιτροπή που θα αναλάβει την κατάρτιση του νέου Συντάγματος μπήκε στο συρτάρι μετά την αντίσταση που πρόβαλε η δεξιά.
Εισηγήτρια της πρότασης ήταν η Ισαβέλ Αγιέντε, η κόρη του πρώην προέδρου Σαλβαδόρ Αγιέντε, η οποία επιμένει ότι θα επαναφέρει το αίτημα. «Πιστεύουμε πως αν η κρίση σε αυτή τη χώρα οφείλεται στην έλλειψη αντιπροσώπευσης, αυτό [το δημοψήφισμα με την τρέχουσα μορφή του] δεν αρκεί. Ο λαός θέλει να συμμετέχει και να ακούγεται» στην πολιτική ζωή, επέμεινε η Αγιέντε.
Η απόφαση να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα που είχε καταρτίσει η στρατιωτική χούντα χαρακτηρίστηκε από πολλούς σημαντική παραχώρηση από πλευράς της κυβέρνησης του δεξιού προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα. Ο πρόεδρος είχε απορρίψει στο παρελθόν την ιδέα.
Αφού καταρτιστεί το νέο Σύνταγμα, θα διεξαχθεί δεύτερο, νομικά δεσμευτικό δημοψήφισμα για την επικύρωσή του.
Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Cadem που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα κατέδειξε ότι το 80% των πολιτών της Χιλής πιστεύει ότι η χώρα χρειάζεται νέο Σύνταγμα και ότι το 60% θέλει να καταρτιστεί από μια εκλεγμένη από τον λαό Συντακτική Συνέλευση, ενώ το 35% θέλει να συμμετέχουν στη διαδικασία εκλεγμένοι πολιτικοί.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters