Μήνυμα πως η κυβέρνηση κινείται με ρεαλιστική και ψύχραιμη αυτοπεποίθηση όσον αφορά την τουρκική προκλητικότητα έστειλε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Όπως είπε «τα ζητήματα των θαλασσίων ζωνών απασχολούν την ελληνική εξωτερική πολιτική πάρα πολλά χρόνια -και εμάς από την αρχή της ανάληψης της διακυβέρνησης- όχι μόνο με τη Λιβύη, που είναι τώρα στο επίκεντρο, αλλά και με την Αλβανία, την Ιταλία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Κύπρο».
«Στο ερώτημα "τι θα κάνουμε", απαντούμε: Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, γιατί έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας, έχουμε τους συμμάχους μας πλάι μας και έχουμε τη δύναμη να κάνουμε ό,τι χρειαστεί, για να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», επεσήμανε.
Σε ό,τι αφορά την Αλβανία, μιλώντας στο «newsit» ο κ. Πέτσας ανέφερε: «δεν θα ήθελα να βάλω χρονοδιάγραμμα, αλλά υπάρχουν συζητήσεις. Υπάρχει προετοιμασία για όλα. Χρειάζεται μια σκέψη πώς ξεκινά κανείς, με ποιες χώρες ξεκινά, αν θα είναι από τα Δυτικά, ενδεχομένως την Αλβανία, την Ιταλία, ή θα είναι απ’ αλλού. Με την Αίγυπτο υπάρχει συζήτηση εδώ και περίπου 15 χρόνια. Υπάρχει στρατηγική και θα κρατήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων η Κυβέρνηση».
«Οι Τούρκοι έχουν τα δικαιώματα που τους δίνει το Διεθνές Δίκαιο. Δεν έχουν προσχωρήσει, δεν έχουν κυρώσει τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, του Μοντέγκο Μπέι, του 1982. Ιδού πεδίο δόξης λαμπρόν να προχωρήσουν εκεί», πρόσθεσε.
Αναφορικά με την πιθανότητα προσφυγής στη Χάγη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως «πάντα το ζήτημα που υπήρχε ήταν με ποιον τρόπο μπορείς να επιλύσεις το ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας. Πάντα το Δικαστήριο της Χάγης ήταν ένα ενδεχόμενο. Για να προχωρήσουμε σ’ αυτό, όμως, χρειαζόταν διερευνητικές επαφές μεταξύ των δύο πλευρών και υπογραφή συνυποσχετικού. Είμαστε λίγο μακριά ακόμη από τέτοιου είδους διαδικασίες. Αυτό που έχει σημασία αυτή τη στιγμή είναι να συνεχιστεί ο διάλογος για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που γίνεται σε τεχνικό επίπεδο, να οικοδομηθεί αυτή η εμπιστοσύνη. Όπως είπε και ο Πρωθυπουργός χθες, εμείς ακόμη και σε περιόδους κρίσεως θέλουμε να έχουμε ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας. Και το καλύτερο κανάλι επικοινωνίας είναι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης».
«Δεν μπορεί να πάει κανείς στη Χάγη, χωρίς να έχει σταματήσει η τουρκική προκλητικότητα και χωρίς να έχουν γίνει οι διερευνητικές επαφές που θα καταλήξουν στο συνυποσχετικό. Εφόσον προχωρήσουν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, μετά, το επόμενο στάδιο είναι οι διερευνητικές επαφές. Μακάρι να προχωρήσουν και τα δύο. Εμείς πάντα είμαστε υπέρ του διαλόγου και των σχέσεων καλής γειτονίας», κατέληξε.