Adecco: Καλύτερη η «ψυχολογία» στην αγορά εργασίας

Έρευνα της Adecco για την «απασχολησιμότητα στην Ελλάδα, 2019»
Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2019 11:46
UPD:12:07
A- A A+

Άπό την έντυπη έκδοση

Της Σοφίας Εμμανουήλ
[email protected]

Η ψυχολογία της αγοράς αλλάζει καθώς σύμφωνα με έρευνα της Adecco μειώνεται το ποσοστό όσων αναζητούν εργασία στο εξωτερικό και οι επιχειρήσεις δείχνουν να νιώθουν πιο σίγουρες για την πορεία της οικονομίας, γεγονός που αποτυπώνεται στη μείωση της διστακτικότητας των εργοδοτών για την κάλυψη κενών θέσεων. 

Τα στοιχεία δείχνουν μείωση στο ποσοστό των συμμετεχόντων υποψηφίων/εργαζομένων που έχουν βρεθεί εκτός αγοράς εργασίας έστω μία φορά κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής τους πορείας. Το ποσοστό από 64% πέρυσι μειώθηκε κατά 3%, στο 61%.

Η έρευνα «Η Απασχολησιμότητα στην Ελλάδα, 2019», που υλοποιήθηκε για πέμπτη χρονιά φέτος για λογαριασμό της Adecco σε συνεργασία με την H+K Strategies, έδειξε ότι η πλειονότητα των εταιρειών (72%) ενδιαφερόταν να στελεχώσει κάποιο τμήμα της κατά την περίοδο διεξαγωγής της έρευνας (Σεπτέμβριος-Νοέμβριος 2019).

Το ποσοστό είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με το 2018 (70%). Διαφορά παρατηρείται όμως στον χρόνο αναζήτησης μέχρι την κάλυψη της θέσης, ο οποίος έχει περιοριστεί σημαντικά, καθώς οι περισσότερες θέσεις (87%) φαίνεται πως καλύπτονται σε διάστημα ενός μήνα (το αντίστοιχο ποσοστό στην έρευνα του 2018 δεν ξεπερνούσε το 23%).  

Η επανένταξη στην αγορά εργασίας, ωστόσο, για εκείνους που βρέθηκαν/βρίσκονται εκτός αγοράς σε αρκετές περιπτώσεις καθυστερεί, ιδίως σε όσους είναι άνεργοι την παρούσα περίοδο. Περίπου ένας στους τέσσερις χρειάζεται πάνω από δύο χρόνια για να ξαναβρεί εργασία, γεγονός που δείχνει πως οι εργοδότες τείνουν να προτιμούν ενεργούς στην αγορά εργασίας υποψηφίους.

Τα προσόντα

Η σκιαγράφηση του ιδανικού υποψηφίου για μία θέση από τη μεριά των επιχειρήσεων περιλαμβάνει χαρακτηριστικά όπως εργασιακό ήθος (98% των επαγγελματιών συμφωνούν ότι είναι μία δεξιότητα απαραίτητη), ικανότητα εργασίας σε ομάδα (ποσοστό 90%), επικοινωνιακές ικανότητες (ποσοστό 85%) και ευελιξία/προσαρμοστικότητα (ποσοστό 90%).

Όπως όμως δηλώνουν πολλοί από τους συμμετέχοντες στη διαδικασία επιλογής προσωπικού για τις εταιρείες τους, τα παραπάνω χαρακτηριστικά δεν τα βρήκαν σε ικανοποιητικό επίπεδο στους υποψηφίους που αξιολόγησαν. 

Απόκλιση όμως υπάρχει στη γνώμη εργοδοτών και υποψηφίων/εργαζομένων σχετικά με το αν διαθέτουν σε ικανοποιητικό βαθμό τις δεξιότητες που έχουν ανάγκη τόσο οι εταιρείες όσο και οι υποψήφιοι. Ο Κωνσταντίνος Μυλωνάς, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Adecco Ελλάδας, σχολίασε μεταξύ άλλων σχετικά ότι όσο οι αποκλίσεις παραμένουν στις απόψεις των δύο πλευρών δεν μπορεί να κλείσει το χάσμα δεξιοτήτων.

Brain drain

Το φαινόμενο brain drain -φυγή στο εξωτερικό- παραμένει στα ίδια επίπεδα με πέρυσι (2018), έχοντας όμως περιοριστεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια της μεγάλης φυγής. Η έρευνα εξέτασε το ποσοστό των υποψηφίων/εργαζομένων που αναζητούν ενεργά εργασία στο εξωτερικό, το οποίο έμεινε σταθερό με το 2018 στο 22%, ενώ το 2017 το ποσοστό είχε φτάσει το 33%. 

Ο χρόνος αναζήτησης μέχρι την κάλυψη μιας θέσης έχει περιοριστεί σημαντικά, καθώς οι περισσότερες θέσεις (87%) φαίνεται πως καλύπτονται σε διάστημα ενός μήνα (το αντίστοιχο ποσοστό στην έρευνα του 2018 δεν ξεπερνούσε το 23%). 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή