Από την έντυπη έδκοση
Του Θάνου Τσίρου
[email protected]
Μειώθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση οι συντελεστές του ΦΠΑ σε ηλεκτρική ενέργεια, τρόφιμα και εστίαση και οι εισπράξεις ξεπέρασαν τις αντίστοιχες περσινές κατά περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ. Η προηγούμενη κυβέρνηση προγραμμάτισε για φέτος μείωση του ΕΝΦΙΑ και η σημερινή κυβέρνηση προσέθεσε στο ποσό της μείωσης επιπλέον 220 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας τη συνολική ελάφρυνση στα 570 εκατ. ευρώ.
Το αποτέλεσμα; Αυξήθηκαν οι συντελεστές εισπραξιμότητας, καθώς πολλοί ιδιοκτήτες εκμεταλλεύτηκαν τις μειώσεις για να σταματήσουν να συσσωρεύουν ληξιπρόθεσμα χρέη. Η προηγούμενη κυβέρνηση ψήφισε τη ρύθμιση των 120 δόσεων, η σημερινή τη βελτίωση, διευρύνοντας τα κριτήρια και μειώνοντας τις επιβαρύνσεις. Έτσι, το εγχείρημα στέφθηκε από επιτυχία, φέρνοντας ζεστό χρήμα στα κρατικά ταμεία, όχι από πρόσθετα φορολογικά βάρη, αλλά από μια διευκόλυνση προς όσους είχαν συσσωρεύσει ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Αυτά τα «ευρήματα» δημιουργούν προσδοκίες για το (άμεσο) μέλλον ότι μπορεί να υπάρξουν και νέες ελαφρύνσεις χωρίς να δημιουργηθούν «τρύπες» στον κρατικό προϋπολογισμό. Μπορεί τα τελευταία 24ωρα που συζητείται ο προϋπολογισμός στη Βουλή τα δύο μεγάλα κόμματα να ερίζουν ως προς το ποιες θα πρέπει να είναι αυτές οι ελαφρύνσεις. Κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση ότι διαθέτει το μεγαλύτερο τμήμα του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου για να ενισχύσει τις επιχειρήσεις. Και απαντά η κυβέρνηση ότι το κάνει αυτό για να τονωθούν οι επενδύσεις που είχαν καταβαραθρωθεί επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι αντιπαραθέσεις και οι συγκρούσεις για το ποιος έκανε τι καλύτερα και ποιος χειρότερα, είναι αναμενόμενες και μέσα στο πολιτικό παιχνίδι. Το πολύ θετικό όμως της όλης ιστορίας είναι ότι πλέον η συζήτηση σταμάτησε να αφορά το ποιοι θα πρέπει να επιβαρυνθούν με ακόμη περισσότερους φόρους και επικεντρώθηκε στο ποιοι φόροι θα πρέπει να μειωθούν και πόσο γρήγορα. Ασφαλώς και παίζει ρόλο ποιοι συντελεστές θα μειωθούν πρώτοι, ειδικά γι’ αυτούς τους οποίους αφορούν οι εν λόγω συντελεστές: επιχειρήσεις, φυσικά πρόσωπα ή ιδιοκτήτες ακινήτων.
Η σελίδα φαίνεται να αλλάζει οριστικά και αρχίζει να κυριαρχεί η σκέψη που (αν και αυτονόητη) ήταν αδιανόητη μέχρι και πριν από λίγα χρόνια: Οι μειώσεις των φορολογικών συντελεστών δεν είναι αυτονόητο ότι προκαλούν δημοσιονομικό κόστος. Το αντίθετο - μπορούν να αυτοχρηματοδοτηθούν ή ακόμη και να φέρουν και αυξημένα φορολογικά έσοδα.