Της Βάσως Μιχοπούλου
Σε μία εποχή που το πολιτικό φαινόμενο υπόκειται σε νέες προκλήσεις και μεταλλαγές, η δημοκρατική αντιπροσώπευση διέρχεται περιοδικές κρίσεις, οι ραγδαίες εξελίξεις στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας επιδρούν στην διαδικασία κοινωνικού μετασχηματισμού, ενώ πρωτόγνωρες εξελίξεις αναδεικνύονται στο πεδίο της διεθνούς ασφάλειας, το 4ο Τακτικό Συνέδριο του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης & Διεθνών Σχέσεων της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Παν. Πελοποννήσου (ΠΕΔιΣ) με τίτλο: «Το Πολιτικό Φαινόμενο σε Μετάβαση: Προκλήσεις για τη Δημοκρατία, το Κράτος και την Κοινωνία» δείχνει να είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ. Ουσιαστικά πρόκειται για το μεγαλύτερο συνέδριο-θεσμό Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων στην Ελλάδα, που λαμβάνει χώρα σε ετήσια βάση στο χώρο του Club Hotel Casino Loutraki στο Λουτράκι και που φέτος θα πραγματοποιηθεί από τις 13 έως τις 15 Δεκεμβρίου.
Το συνέδριο θα επικεντρωθεί στις σύνθετες αλληλεπιδράσεις μεταξύ πολιτικής, οικονομίας και κοινωνίας για την εμβάθυνση της δημοκρατίας, αλλά και στα νέα δεδομένα τα οποία προκύπτουν. Περισσότεροι από 200 εισηγητές από τα πεδία της Πολιτικής Επιστήμης και των Διεθνών Σχέσεων και όχι μόνο, από 15 πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας και από πέντε πανεπιστήμια του εξωτερικού, θα αναπτύξουν μέσα σε τρείς μέρες και σε πέντε παράλληλες συνεδρίες σημαντικά ζητήματα όπως είναι η Δημοκρατία και οι εχθροί της, τα κοινωνικά κινήματα και ο ρόλος των κρατικών και μη κρατικών δρώντων στην παγκόσμια κοινωνία, η πολιτική βία και η τρομοκρατία, η διαχείριση κρίσεων και η επίλυση συγκρούσεων στην διεθνή πολιτική, οι μεταμορφώσεις της κυριαρχίας και τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι παραδοσιακές και σύγχρονες μορφές ισχύος στο διεθνές σύστημα, αλλά και φλέγοντα θέματα που αφορούν στην πολιτική και τις εκλογές στην Ευρώπη, στο ελληνικό κομματικό σύστημα και στη Συνταγματική Αναθεώρηση, στις σχέσεις ΕΕ και ΗΠΑ, κ.ά.
«Το συνέδριο απευθύνεται κυρίως σε πολιτικούς επιστήμονες, σε ειδικούς των διεθνών σχέσεων, σε κοινωνιολόγους, ειδικότερα σε όσους μελετούν τα κοινωνικά κινήματα αλλά σε πολλούς άλλους επιστήμονες που έχουν ενδιαφέρον σχετικό με τους θεματικούς άξονες του συνεδρίου», λέει ο Καθηγητής Κοινωνιολογίας του ΠΕΔιΣ και πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του συνεδρίου Σωκράτης Κονιόρδος.
Οι εργασίες του συνεδρίου θα ξεκινήσουν με την αναγόρευση της διακεκριμένης Καθηγήτριας Πολιτικής Επιστήμης της Scuola Normale Superiore της Φλωρεντίας, Donatella della Porta σε Επίτιμη Διδάκτορα του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, η οποία ακολούθως θα δώσει διάλεξη με τίτλο: «Momentous protests against neoliberalism». Πρόκειται για την καθηγήτρια, που το 2011 τιμήθηκε από το Ίδρυμα Mattei Dogan και το European Consortium for European Research (ECPR) με το Βραβείο Mattei Dogan Foundation Prize στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινωνιολογία για το έργο της αναφορικά με τον εκδημοκρατισμό, τη συγκρουσιακή πολιτική και τον κοινωνικό ακτιβισμό. Ανάμεσα στους προσκεκλημένους ομιλητές συμπεριλαμβάνεται και ο καθηγητής Κοινωνιολογίας και διευθυντής σπουδών στο Universite degli Studi di Trento, Mario Diani ο οποίος θα συμμετάσχει, κατά την έναρξη του συνεδρίου, σε ένα πάνελ εστιασμένο στις δυνατότητες και στους περιορισμούς των σύγχρονων κοινωνικών κινημάτων ως συλλογικών υποκειμένων για την κοινωνική αλλαγή.
Αξίζει να αναφερθεί πως η συμμετοχή στο συνέδριο είναι εντελώς δωρεάν. Συνδιοργανωτές του συνεδρίου είναι ο Σύλλογος Αποφοίτων του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.