Η Lockheed Martin δοκίμασε με επιτυχία τον επόμενης γενιάς της πύραυλο μακράς εμβέλειας, που έχει σχεδιαστεί για το πρόγραμμα PrSM (Precision Strike Missile) του αμερικανικού στρατού, στο Γουάιτ Σαντς του Νέου Μεξικού. Όπως αναφέρει η εταιρεία, όλοι οι σκοποί της δοκιμής επετεύχθησαν όλοι.
Κατά τη δοκιμή, ο PrSM εκτοξεύτηκε από εκτοξευτή HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) και πέταξε προς την περιοχή στόχο, σε απόσταση περίπου 240 χιλιομέτρων.
Η επιτυχία αυτή «επικυρώνει όλη τη σκληρή δουλειά που έκανε η ομάδα μας για το PrSM όσον αφορά στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη αυτού του πυραύλου», είπε η Γκέιλια Κάμπελ, αντιπρόεδρος Precision Fires and Combat Maneuver Systems στη Lockheed Martin.
Οι σκοποί της δοκιμής περιελάμβαναν την επιβεβαίωση των επιδόσεων του πυραύλου όσον αφορά στην τροχιά πτήσης, στην εμβέλεια και στην ακρίβεια από την εκτόξευσή του μέχρι την έκρηξη της κεφαλής, καθώς και τον έλεγχο της συμβατότητάς του με τον εκτοξευτή HIMARS και τη δοκιμή του σχετικού λογισμικού.
Σύμφωνα με τη Lockheed Martin, o συγκεκριμένος πύραυλος επιφανείας- επιφανείας επόμενης γενιάς θα παρέχει «βελτιωμένες δυνατότητες επίθεσης, εξουδετέρωσης, καταστολής και καταστροφής στόχων σε βάθος στο πεδίο της μάχης και θα παρέχει στις μονάδες πυροβολικού μια νέα δυνατότητα μακράς εμβέλειας».
Όπως αναφέρει το Defense News, ο συγκεκριμένος πύραυλος προορίζεται να αντικαταστήσει τον πύραυλο ATACMS (Army Tactical Missile System)- ένα οπλικό σύστημα το οποίο διαθέτουν και οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.
Στο πρόγραμμα PrSM ανταγωνίζονται η Lockheed Martin και η Raytheon. Σκοπός του στρατού των ΗΠΑ είναι να διαθέτουν έναν νέο PrSM ως το 2023.