Απαγόρευση «κακόβουλων προσβολών» και απειλητικού περιεχομένου στο YouTube

Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2019 12:42
UPD:12:47
REUTERS/Dado Ruvic
A- A A+

To YouTube δεν θα επιτρέπει πλέον βίντεο τα οποία «προσβάλλουν κακόβουλα» βάσει «προστατευμένων ιδιοτήτων» όπως η φυλή, η έκφραση φύλου και η σεξουαλικότητα. Επίσης, θα απαγορευτούν οι «υπονοούμενες απειλές βίας» στο πλαίσιο της νέας πολιτικής του.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανάρτηση του Ματ Χάλπριν αντιπροέδρου και Global Head of Trust & Safety στο επίσημο blog του YouTube, «η παρενόχληση πλήττει την κοινότητά μας, κάνοντας τους χρήστες να επιθυμούν λιγότερο να μοιράζονται τις απόψεις τους και να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους...παραμένουμε αφοσιωμένοι στον ανοιχτό μας χαρακτήρα ως πλατφόρμα και για να διασφαλίσουμε πως ο ένθερμος διάλογος και η ζωντανή ανταλλαγή ιδεών θα συνεχίσουν να ευημερούν εδώ. Ωστόσο, δεν θα ανεχτούμε την παρενόχληση, και πιστεύουμε πως τα νέα μας βήματα θα συμβάλουν στην αποστολή μας κάνοντας το YouTube ένα καλύτερο μέρος για να μπορεί ο καθένας να μοιραστεί την ιστορία ή την άποψή του».

Στο πλαίσιο των νέων κανόνων, υιοθετείται αυστηρότερη στάση εναντίον απειλών και προσωπικών επιθέσεων: «Οι πολιτικές μας θα πάνε ένα βήμα παραπέρα και δεν θα απαγορεύονται μόνο ξεκάθαρες απειλές, αλλά επίσης κεκαλυμμένες ή υπονοούμενες απειλές. Αυτό περιλαμβάνει περιεχόμενο που προσομοιώνει βία προς ένα άτομο ή γλώσσα που υποδεικνύει πως ίσως λάβει χώρα σωματική βία».

Επίσης, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της προσβλητικής γλώσσας/ ρητορικής, «για την εδραίωση ενός συνεπούς κριτηρίου για το τι είδους content επιτρέπεται στο YouTube, εξελίσσουμε το πλαίσιο που χρησιμοποιούμε για την πολιτική ρητορική μίσους μας. Δεν θα επιτρέπουμε πλέον περιεχόμενο που κακόβουλα προσβάλλει κάποιον με βάση προστατευόμενες ιδιότητες όπως η φυλή, η έκφραση φύλου ή ο σεξουαλικός προσανατολισμός. Αυτό ισχύει για όλους, από μεμονωμένα άτομα μέχρι δημιουργούς YouTube ή αξιωματούχους».

Επίσης, αυστηροποιούνται οι κανόνες στο πλαίσιο του YouTube Partner Program (YPP) για όσους επιδίδονται σε επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά παρενόχλησης. «Στα κανάλια που επανειλημμένα έρχονται σε αντίθεση με την πολιτική μας για την παρενόχληση θα αναστέλλεται η συμμετοχή τους στο ΥΡΡ, εξαλείφοντας τη δυνατότητά τους να βγάζουν χρήματα στο YouTube. Επίσης μπορεί να απομακρύνουμε περιεχόμενο από κανάλια εάν επανειλημμένα παρενοχλείται κάποιος. Εάν αυτή η συμπεριφορά συνεχιστεί, θα αναλαμβάνουμε ακόμα αυστηρότερη δράση».

Σχετικά με τα «τοξικά» σχόλια, σημειώνεται πως «αυτή η συμπεριφορά δεν επηρεάζει μόνο το άτομο που στοχεύεται από την παρενόχληση, αλλά μπορεί να “παγώσει” και όλη τη συζήτηση. Για να το αντιμετωπίσουμε αυτό, απομακρύνουμε σχόλια που ξεκάθαρα παραβιάζουν τις πολιτικές – πάνω από 16 εκατομμύρια στο τρίτο τρίμηνο φέτος, ειδικά λόγω παρενόχλησης. Οι ανανεώσεις κανόνων που περιγράψαμε θα ισχύουν επίσης και για τα σχόλια, οπότε αναμένουμε αυτός ο αριθμός να αυξηθεί στα επόμενα τρίμηνα. Πέρα από τα σχόλια που απομακρύνουμε, ενισχύουμε επίσης τους δημιουργούς ώστε να διαμορφώνουν περαιτέρω τη συζήτηση στα κανάλια τους, και έχουμε μια ποικιλία εργαλείων που βοηθούν. Όταν δεν είμαστε σίγουροι αν ένα σχόλιο παραβιάζει τις πολιτικές μας, αλλά φαίνεται πιθανώς ακατάλληλο, δίνουμε σε δημιουργούς την επιλογή να το εξετάσουν πριν ανεβεί στο κανάλι τους».

Όπως αναφέρει το BBC, τον Ιούνιο είχε ξεσπάσει αντιπαράθεση όταν ένας δημιουργός βίντεο, ο Κάρλος Μάτσα, είπε πως είχε στοχοποιηθεί από έναν άλλο αστέρα του YouTube, τον Στίβεν Κράουντερ. Η θέση του YouTube ήταν πως δεν υπήρξε παραβίαση κανόνων, αλλά εν τέλει υπήρξαν περιορισμοί ως προς τη δυνατότητα του Κράουντερ να έχει έσοδα από τα βίντεο. Επίσης, είχε εξεταστεί το ενδεχόμενο να κατεβούν βίντεο όπου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήριζε τη γερουσιαστή Ελίζαμπεθ Γουόρεν των Δημοκρατικών «Ποκαχόντας», για να διακωμωδήσει τις δηλώσεις της πως είχε μακρινή ινδιάνικη καταγωγή, ωστόσο κρίθηκε εν τέλει πως στόχος του προέδρου ήταν να κερδίσει την εύνοια των ψηφοφόρων και όχι να πλήξει τη Γουόρεν για θέματα καταγωγής.

Προτεινόμενα για εσάς