Η Heterotopia φέρνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το μουσειακό θέατρο και καλεί το κοινό να γνωρίσει από κοντά την πιο πρωτοποριακή μέθοδο ερμηνείας της πολιτισμικής κληρονομιάς στο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κ. Κοτσανά [Πινδάρου 6 & Ακαδημίας, Κολωνάκι].
Τι δουλειά έχει αυτός ο μουσικός καθρέφτης σε ένα κουρείο της Αλεξάνδρειας του 3ου αι. π.Χ.; Με ποιον τρόπο ένας κουρέας μπορεί να αλλάξει την ιστορία της ανθρωπότητας; Τελικά, πώς γεννιέται η τεχνολογία;
Το κοινό έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει έναν διάλογο με τον ίδιο τον Κτησίβιο, να συνομιλήσει μαζί του και να ανακαλύψει αθέατες πλευρές της ιστορίας και της ζωής του ιδιοφυούς εφευρέτη της Αρχαίας Ελλάδας, που κανείς έως τώρα δεν έχει ανακαλύψει.
Ο χαρακτήρας του σπουδαίου εφευρέτη ζωντανεύει μέσα από τα τεχνολογικά του επινοήματα και ξεδιπλώνεται περιπατητικά.
Η δράση απευθύνεται σε παιδιά και ενήλικες και είναι διαθέσιμη κάθε Σαββατοκύριακο, κατόπιν κράτησης.
Κτησίβιος ο Αλεξανδρεύς
Ο Κτησίβιος ο Αλεξανδρεύς (285-222 π.Χ.) ήταν μεγάλος μαθηματικός, μηχανικός και εφευρέτης της αρχαίας Ελλάδας. Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου από πατέρα κουρέα από την Ασπονδία -προάστειο της Αλεξάνδρειας. Θεωρείται Πατέρας της Πνευματικής, δηλαδή της επιστήμης που ασχολείται με τον αέρα και τις χρήσεις του. Ήταν ιδρυτής της Αλεξανδρινής Σχολής των μηχανικών και μαθηματικών, του λεγομένου «Μουσείου Αλεξανδρείας», επί βασιλείας του Πτολεμαίου Β΄ του Φιλαδέλφου. Τα έργα του αφορούσαν τους τομείς των Πνευματικών, των Υδραυλικών και της Στρατιωτικής μηχανικής. Το έργο του δεν διασώθηκε, αλλά αντλούμε πληροφορίες για αυτόν από τον Ρωμαίο συγγραφέα, αρχιτέκτονα και μηχανικό Βιτρούβιο, στο έργο του «Περί Αρχιτεκτονικής», καθώς και από τον Φίλωνα τον Βυζάντιο και τον Αθήναιο που ομιλούν με θαυμασμό γι’ αυτόν. Σύγχρονοι επιστήμονες πιστεύουν ότι η Ύδραυλις, που εφηύρε ο Κτησίβιος και που προσάρμοσε σε μαθηματικές μελέτες του Πυθαγόρα για την αρμονία της μουσικής κλίμακας, ήταν σε χρήση τουλάχιστον μέχρι και τον 9ο αιώνα (μ.Χ.) στο Βυζάντιο.
Το έργο του Κτησίβιου σχολίασαν οι Βιτρούβιος, Αθήναιος, Φίλων ο Βυζάντιος, Πρόκλος και ο Ήρων ο Βυζάντιος.
Πληροφορίες
Ημερομηνία πρώτης διεξαγωγής: Σάββατο 14/12/2019
Διάρκεια: 45’
Ώρα: 12:30 μ.μ.
Κόστος συμμετοχής: 12 ευρώ/άτομο (η δράση περιλαμβάνει και το εισιτήριο εισόδου στο Μουσείο).
Γενικές πληροφορίες και κρατήσεις:
- Ώρα προσέλευσης: 30΄ πριν την έναρξη του εργαστηρίου.
- Είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής στα τηλέφωνα:
211 411 0044 & 690 72 92 002 έως και μια ημέρα πριν.
[email protected]