«Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί κλιμάκωση το κείμενο που υπέγραψε η Τουρκία με τον κ. Σάρατς και δεν είναι καθόλου να διατεθειμένη να το συζητήσει ωσάν να πρόκειται περί ενός εγκύρου κειμένου», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε παρέμβασή του, νωρίτερα σήμερα, στην ολομέλεια της Βουλής. «Είμαστε υποχρεωμένοι να υπογραμμίζουμε τα ουσιαστικά ζητήματα νομιμοποίησης που έχει και ακυρώνουν την ύπαρξή του», είπε ο κ. Δένδιας και τόνισε ότι «η ελληνική πλευρά δεν είναι καθόλου διατεθειμένη να αποδεχθεί ότι αυτό το κείμενο αποτελεί ένα έγκυρο νομικό κείμενο που υπεγράφη μεταξύ δύο άλλων χωρών».
Ανέφερε δε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης είχε δώσει, τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Ν. Υόρκη, τη διαβεβαίωση ότι το κείμενο αυτό απέχει, και ως σκέψη ακόμη, της διεθνούς νομιμότητας και ότι δεν πρόκειται να υπογραφεί αλλά «εσύρθη να το υπογράψει στην Κωνσταντινούπολη».
Ο κ. Δένδιας απάντησε και σε σχόλιο του πρώην προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, για την κριτική που άσκησε νωρίτερα ο πρωθυπουργός αναφορικά με τη στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Ήταν έκπληξη για εμάς, και όχι ευχάριστη, η τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού, λίγα λεπτά πριν αρχίσει η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας. Μιας συνάντηση που επρόκειτο να διεξαχθεί σε κλίμα βεβαρημένο από πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας σε σχέση με το μνημόνιο το οποίο υπέγραψε με τον κ. Σάρατς και από τη συμπεριφορά της στο μεταναστευτικό», είπε ο Νίκος Δένδιας και πρόσθεσε: «Ευχόμαστε να υφίσταται εθνική ομόνοια και να μην υπάρχουν τέτοιες τοποθετήσεις, σε τόσο κρίσιμα για τη χώρα χρονικά σημεία».
Στο σχόλιο του κ. Βούτση ότι σύμφωνα με διαρροές για τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, έμεινε αναπάντητη αναφορά του Τούρκου Προέδρου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι φωλιά τρομοκρατών, ο Νίκος Δένδιας απάντησε: «Εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε με οποιονδήποτε ότι ελληνικό κόμμα έχει σχέση με τρομοκρατία».
Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στα ΜΟΕ. «Δεν υπήρξε καμία κυβερνητική πηγή που να ανακοίνωσε τη διακοπή των συζητήσεων για τα ΜΟΕ. Θα ήταν λάθος μεγάλος. Έχουμε συμφωνήσει όλοι ότι παρά την κρίση οφείλουμε να συζητάμε, διότι είναι ο μόνος τρόπος αποκλιμάκωσης της έντασης». Στο σημείο αυτό είπε ότι θα προσπαθήσει να μην οξύνει την πολιτική αντιπαράθεση στο ελάχιστο, αλλά ζήτησε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να σταθμίσουν ότι υπήρξε προβληματική διγλωσσία στην προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας διαχειρίζονταν την εξωτερική πολιτική ως δύο διακριτές οντότητες, οι δύο φορείς δεν επικοινωνούσαν και χρειαζόταν το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού να λειτουργεί υπό τον διπλωματικό σύμβουλο του πρώην πρωθυπουργού, υπό τη μορφή πυροσβεστικής εξωτερικής πολιτικής και συνεπώς είναι άδικο σήμερα να εκπέμπονται κατηγορίες σε βάρος της σημερινής κυβέρνησης για ασυνεννοησία.
«Στο θέμα της εξωτερικής πολιτικής η κυβέρνηση και ακούει και συνεννοείται με τα κόμματα. Η κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση στον δημόσιο διάλογο είναι ο λαϊκισμός και η πατριδοκαπηλία. Είμαστε στη διάθεση των κομμάτων και της εθνικής αντιπροσωπείας για συνεννόηση και συναινέσεις, γιατί αυτό είναι το εθνικό μας συμφέρον», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.
Είχε προηγηθεί ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, που πήρε το λόγο για να υπογραμμίσει ότι «η εξέλιξη που έχει υπάρξει είναι εξαιρετικά σοβαρή, είναι μια επικίνδυνη εξέλιξη, είναι μια έμπρακτη αρχή, εκ μέρους της ηγεσίας της Τουρκίας, αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λοζάνης, στο πλαίσιο αναθεωρητικών σκέψεων». Ο Νίκος Βούτσης είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού υπάρξει ενημέρωση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, για όλα όσα διημείφθησαν στη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν, θα τοποθετηθεί αναλυτικά. Δεν παρέλειψε πάντως να επισημάνει ότι ο κ. Μητσοτάκης άνοιξε σήμερα, σε ένα βαθμό, τα χαρτιά του, «μετά από την σιβυλλική και ίσως όχι πολύ εύστοχη δήλωση που έκανε, μετά τη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν».
Ο Νίκος Βούτσης χαρακτήρισε άδικη την επίθεση που εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός σε βάρος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για την ομιλία του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, διότι ο κ. Τσίπρας «ήταν πολύ συγκεκριμένος στην κριτική του σε ζητήματα εξόχως προβληματικά», διότι υπήρξε διγλωσσία για το κρίσιμο ζήτημα των ΜΟΕ. Παρατήρησε επίσης ο κ. Βούτσης, ότι ανησυχεί το γεγονός ότι δεν γίνεται αναφορά από την κυβέρνηση, στην ανάγκη εφαρμογής των μέτρων που έχει αποφασίσει η ΕΕ σε βάρος της Τουρκίας για τις παραβιάσεις στην Κύπρο και στην ανάγκη επέκτασης τους μετά το κείμενο Τουρκίας-Λιβύης. Ο κ. Βούτσης υπογράμμισε εξάλλου ότι η χθεσινή έγκριση, από την τουρκική Βουλή αυτού του κειμένου «δεν είναι κάτι απλό» και επισήμανε «πριν από 20 χρόνια εγκρίθηκε από την τουρκική βουλή το casus beli, σε σχέση με το Αιγαίο». Ο Νίκος Βούτσης αναφέρθηκε «στην αφωνία που υπήρξε στη συνάντηση του Σεπτεμβρίου» και επανέλαβε την κριτική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης δεν υπάρχει ευθεία και αποφασιστική τοποθέτηση απέναντι στις αναθεωρητικές βλέψεις και σκέψεις στην περιοχή.
Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε και στην επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα για να επισημάνει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός ευθέως απέρριψαν τις θεωρίες για το κρίσιμο ζήτημα της πιθανής αναθεώρησης της Συνθήκης της Λοζάνης.
Τέλος, ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε στις διαρροές για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν ότι σύμφωνα με τις οποίες ο Τούρκος Πρόεδρος είπε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι φωλιά τρομοκρατών, αλλά δεν υπήρξε καμία απάντηση-τοποθέτησης από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης.
Πηγή: ΑΜΠΕ