5G: «Εντός ορίων ασφαλείας τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία στην Καλαμάτα»

Παρασκευή, 06 Δεκεμβρίου 2019 14:51
UPD:14:51
REUTERS/SERGIO PEREZ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Μια πρώτη απάντηση αναφορικά με την απόφαση που έλαβε το δημοτικό συμβούλιο της Καλαμάτας για διακοπή της σύμβασης ανάπτυξης πιλοτικού δικτύου κινητής τηλεφωνίας 5G με τη Wind έδωσε χθες το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι όλες οι μετρήσεις του αρμόδιου φορέα και συγκεκριμένα της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) δεν διαπιστώνουν υπερβάσεις των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία.

Επί της ουσίας απάντηση έδωσε όμως και ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο οποίος επεσήμανε ότι «ο κινητός σταθμός για μετρήσεις της στάθμης των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, που έχει παραχωρηθεί από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας στο Δήμο Καλαμάτας, κάνει εδώ και καιρό μετρήσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν το εύρος εκπομπής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, στο οποίο λειτουργούν οι τοποθετηθέντες από τη Wind μηχανισμοί του 5G. Τα επίπεδα ακτινοβολίας, που έχουν μετρηθεί, είναι πολύ χαμηλότερα από τα αποδεκτά όρια. Οι μετρήσεις θα συνεχιστούν, ακόμη πιο εξειδικευμένες, μέχρι το τέλος του έτους».

Από την πλευρά των παρόχων σημειώνεται ότι σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας η 4η Βιομηχανική Επανάσταση, με την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς με οπτικές ίνες και 5G, έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ στην Ελλάδα η τεχνοφοβία και ο ψηφιακός αναλφαβητισμός απειλούν να μας πάνε δεκαετίες πίσω, όπως διαφαίνεται από αποφάσεις όπως αυτή του δημοτικού συμβουλίου της Καλαμάτας. 

Ωστόσο, όλες οι πλευρές αναγνωρίζουν ότι η επίμαχη απόφαση ελήφθη συγκυριακά και δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της πλειοψηφίας, αρκεί βεβαίως να υπάρξει η σωστή ενημέρωση και το φαινόμενο της επικράτησης τέτοιων απόψεων να μην εξαπλωθεί περαιτέρω. 

Όπως υπογράμμισε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, «ο αναπτυξιακός νόμος 4635/2019 που ψηφίστηκε από τη Βουλή στα τέλη Οκτωβρίου περιλαμβάνει σαφείς διατάξεις για την αδειοδότηση των κεραιοσυστημάτων και τον έλεγχό τους και περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τα όρια ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στη βάση των οδηγιών που έχουν εκδώσει διεθνείς οργανισμοί και του πλαισίου που έχει οριστεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο έλεγχος για τα επίπεδα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην Ελλάδα πραγματοποιείται από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, η οποία διενεργεί τακτικά μετρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία που εξέδωσε η ΕΕΑΕ στις 12 Μαρτίου 2019, το 2018 δεν διαπιστώθηκαν εντός αστικού ιστού, σε καμία περιοχή της χώρας, υπερβάσεις των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία, όπως αυτά ορίζονται στην ισχύουσα νομοθεσία. […] Επιπροσθέτως, η ΕΕΑΕ διαθέτει κινητές μονάδες, ορισμένες από τις οποίες έχουν ήδη δοθεί σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη μέτρηση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην περιοχή τους».

Πρώτιστο μέλημα

Προσθέτει ακόμη, δίνοντας ένα σαφές μήνυμα ότι τέτοια φαινόμενα δεν δύναται να σταματήσουν την τεχνολογική πρόοδο, πως «τα σύγχρονα ενσύρματα και ασύρματα δίκτυα εντάσσονται στη στρατηγική της κυβέρνησης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Η εγκατάσταση και λειτουργία των εν λόγω υποδομών γίνεται με πρώτιστο μέλημα τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, στο οποίο βεβαίως περιλαμβάνονται η προστασία των πολιτών και του περιβάλλοντος. Η κυβέρνηση ενθαρρύνει τις επενδύσεις για την ανάπτυξη των δικτύων 5G και προχωρά με ταχύτητα προς αυτήν την κατεύθυνση».

Καταλήγοντας το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης καλεί τους πολίτες «να ενημερώνονται από τους θεσμοθετημένους φορείς της Πολιτείας για τα επιστημονικά δεδομένα που σχετίζονται με τη λειτουργία υποδομών. Οι συγκεκριμένοι φορείς διαθέτουν εμπειρία, τεχνογνωσία και καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό και είναι οι μόνοι που είναι σε θέση να δώσουν ακριβή και επιστημονικά τεκμηριωμένη πληροφόρηση για θέματα όπως η λειτουργία των τηλεπικοινωνιακών δικτύων στην Ελλάδα».

Επί τάπητος

Ψηφιακός Μετασχηματισμός, κατάταξη της χώρας στον δείκτη DESI ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας της Ε.Ε. και προφανώς οι τιμές στις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες θα τεθούν σήμερα επί τάπητος στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τους δ.σ. των ΟΤΕ, Vodafone και Wind, Μιχάλη Τσαμάζ, Χάρη Μπρουμίδη και Νάσο Ζαρκαλή αντίστοιχα.

Η κουβέντα δεν αποκλείεται να έχει και λίγο 5G, άλλωστε τα θέματα που έχουν ανοίξει είναι πολλά και δεν αναφερόμαστε απαραίτητα στα όσα ανεκδιήγητα έχουν γίνει στην Καλαμάτα, αλλά και στις αποφάσεις που πιθανότατα θα κληθεί να λάβει η κυβέρνηση όσον αφορά τους προμηθευτές και την ασφάλεια των δικτύων. 

Πάντως, έχει ενδιαφέρον το πώς τεκμηριώνει η κυβέρνηση την άποψή της για μείωση των τιμών στα data της κινητής, όπως και το τι θα υποσχεθεί για τη μείωση της φορολογίας. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή