Με μποϊκοτάζ της προγραμματιζόμενης από την Ουάσινγκτον Διάσκεψης για το κλίμα τον Ιανουάριο απειλεί η ΕΕ τις ΗΠΑ, σε περίπτωση που αποτύχει η Διάσκεψη στο Μπαλί της Ινδονησίας.
Οι συνομιλίες στο Μπαλί προκειμένου να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία που θα ισχύσει μετά από το 2012, οπότε και λήγει το Πρωτόκολλο του Κιότο, μέχρι στιγμής δεν έχουν αποδώσει καρπούς, καθώς οι αντιπροσωπείες διαφωνούν στα σημεία αναφοράς που αυτή η συμφωνία πρέπει να περιέχει.
Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση με την υποστήριξη πολλών αναπτυσσομένων χωρών προωθεί το στόχο να συμπεριληφθεί στο τελικό κείμενο της Διάσκεψης ένας συγκεκριμένος μη δεσμευτικός στόχος για τη μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ωστόσο, ΗΠΑ, Αυστραλία, Ιαπωνία και Καναδάς αντιτίθενται υποστηρίζοντας ότι οποιαδήποτε αναφορά σε αριθμούς θα προκαταλάβει τις διαπραγματεύσεις.
Από την πλευρά τους, οι αναπτυσσόμενες χώρες πιέζουν για υποστήριξη από τις πλούσιες χώρες έτσι ώστε να ενθαρρυνθεί η διατήρηση των δασών τους και η μεταφορά «καθαρής» τεχνολογίας.
Όμως ο επικεφαλής της πακιστανικής αντιπροσωπείας, ο πρέσβης της χώρας στον ΟΗΕ Μουνίρ Ακράμ, εκ μέρους 77 αναπτυσσομένων χωρών, είπε ότι οι διαπραγματεύσεις για τη μεταφορά της τεχνολογίας κατέρρευσαν χθες το βράδυ, μετά από αντιπαράθεση για μία και μόνο λέξη ενώ υπαινίχθηκε ότι πίσω από τη διαφωνία ήταν οι ΗΠΑ.
Πάντως συμφωνήθηκε να ενεργοποιηθεί ένα ταμείο που θα παράσχει χρήματα βοηθώντας τις χώρες που έχουν ήδη επηρεασθεί από την κλιματική αλλαγή να αντιδράσουν στα αποτελέσματα της με διάφορα μέτρα, όπως η οικοδόμηση θαλάσσιων φραγμάτων και η μετακίνηση πληθυσμών.