Η κατάσταση στο Κόσοβο επί τάπητος στην αυριανή Σύνοδο της ΕΕ

Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2007 19:20
A- A A+

Το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου είναι το πιο «ευαίσθητο» θέμα που θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της 14ης Δεκεμβρίου που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες. Οι 27 καλούνται, εξάλλου, να αποσαφηνίσουν ζητήματα της κοινής μεταναστευτικής πολιτικής και της αγοράς εργασίας στην Ε.Ε., καθώς και να αποφασίσουν για τη σύσταση και το ρόλο της λεγόμενης «ομάδας περισυλλογής» για το μέλλον της Ευρώπης.

Σύμφωνα με την πρόσκληση του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, Ζοζέ Σόκρατες, προς τους 27 ηγέτες της ΕΕ, το θέμα του Κοσόβου θα συζητηθεί κατά το αυριανό γεύμα εργασίας των «27», με τη συμμετοχή και των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών.

Μετά τις αποτυχημένες διαπραγματεύσεις μεταξύ του Βελιγραδίου και της Πρίστινα για εξεύρεση λύσης και εν όψει της επικείμενης συζήτησης για το θέμα του Κοσόβου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι «27» καλούνται να λάβουν ιδιαίτερα «λεπτές» αποφάσεις, για το ρόλο που θα διαδραματήσει η Ε.Ε. στο Κόσοβο, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην περιοχή. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες εμφανίζονται μάλλον «διστακτικοί» ως προς την αποστολή ευρωπαϊκής δύναμης στην περιοχή του Κοσόβου, πριν από την έγκριση της διεθνούς κοινότητας.

Όπως φαίνεται και από το προσχέδιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Κόσοβο, οι «27», σε μια ενδεχόμενη μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας της σερβικής επαρχίας, σκοπεύουν να τηρήσουν «στάση σιγής» ως προς το θέμα της αναγνώρισης. Συγκεκριμένα, οι «27» θα αρκεστούν να διακηρύξουν την ετοιμότητα της Ε.Ε. να διαδραματίσει «πρωταγωνιστικό ρόλο» στην περιοχή και θα υπογραμμίσουν «την προθυμία τους να βοηθήσουν το Κόσοβο στην πορεία του προς τη σταθερότητα», εντατικοποιώντας τις προετοιμασίες για την αποστολή ευρωπαϊκής αστυνομικής και δικαστικής δύναμης, με σκοπό την υποστήριξη των αρχών της περιοχής.

Επίσης, οι «27» αναμένεται να υπογραμμίσουν την «εύθραυστη» κατάσταση στην περιοχή, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια «ιδιότυπη περίπτωση, χωρίς προηγούμενο». Ακόμη, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να εκφράσει τη λύπη του για την ατυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Σέρβων και Κοσοβάρων, συγχαίροντας, ωστόσο, τις δύο πλευρές που τήρησαν τη δέσμευσή τους να μην προχωρήσουν σε προκλητικές ενέργειες.

Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να στείλουν ένα ενθαρρυντικό μήνυμα προς τη Σερβία, καλώντας την να εκπληρώσει γρήγορα τις προϋποθέσεις εκείνες που θα της επιτρέψουν να υπογράψει τη Συμφωνία Σταθερότητας και Συνεργασίας με την Ε.Ε. και να εντείνει τις προσπάθειές της, προκειμένου να λάβει το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας.

Εξάλλου, το πρωί της 14ης Δεκεμβρίου, οι «27» θα έχουν μια σύντομη ανταλλαγή απόψεων με τους κοινωνικούς εταίρους, για το θέμα της λεγόμενης «Ευελιξίας με Ασφάλεια στην αγορά εργασίας της ΕΕ», γνωστό και ως «flexicurity». Ουσιαστικά, οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να υιοθετήσουν μια δέσμη ιδεών με στόχο τον εκσυγχρονισμό της ευρωπαϊκής αγοράς εργασίας, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης.

Τέλος, το πρωί της 14ης Δεκεμβρίου οι «27» θα έχουν μια σύντομη συζήτηση για τη λεγόμενη «ομάδα περισυλλογής» της Ε.Ε. Μετά την πρόταση της Γαλλίας, η ομάδα περισυλλογής θα αποφανθεί ως προς τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ε.Ε., προκειμένου να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης. Επίσης, η ομάδα αυτή θα ασχοληθεί με θεσμικά ζητήματα της Ε.Ε. και με τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, η ομάδα αυτή θα συσταθεί το 2009 και θα αποτελείται από οχτώ έως δέκα μέλη, ενώ μέσα στο 2010 θα κληθεί να παρουσιάσει τα συμπεράσματά της για το μέλλον της Ευρώπης.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή