Ελλάδα-Αίγυπτος: Συμφωνία για επιτάχυνση συζητήσεων για την οριοθέτηση των ΑΟΖ

Κυριακή, 01 Δεκεμβρίου 2019 17:31
UPD:18:13
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΚΑΤΣΙΚΑΣ
A- A A+

Η Ελλάδα και η Αίγυπτος θα επιταχύνουν τις συζητήσεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων τους για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (AOZ) μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά τη σημερινή συνάντησή του στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι.

«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τα διμερή θέματα, καθώς και μία ευρύτατη σειρά ζητημάτων που αφορούν την περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και του Κόλπου» είπε ο υπουργός Εξωτερικών στους δημοσιογράφους.

Στην κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο υπουργών, διάρκειας 45 λεπτών, καθώς και στις διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών, οι κύριοι Δένδιας και Σούκρι επανέλαβαν την κοινή τους άποψη ότι τα μνημόνια που υπέγραψαν η Τουρκία και η Λιβύη στερούνται νομικής βάσης.

GREECEMFA

Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, «όπως πάντα, με την Αίγυπτο έχουμε κοινή γωνία θεώρησης των περισσοτέρων προβλημάτων. Και, βέβαια, μας απασχόλησαν τα δύο μνημόνια που υπογράφθηκαν ανάμεσα στην Τουρκία και στον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου Υπουργών της Λιβύης κ. Σάρατζ. Έχουμε και οι δύο την εντύπωση καταρχήν ότι ο κ. Σάρατζ πιθανότατα στερείται την απαραίτητη νομιμοποίηση για να υπογράψει αυτά τα μνημόνια. Ούτως ή άλλως, όμως, λειτουργούν ως αποσταθεροποιητικοί παράγοντες για την ευρύτερη περιοχή. Θα συνεχίσουμε να παρατηρούμε την κατάσταση» σημείωσε.

«Συμφωνήσαμε με τον Αιγύπτιο υπουργό την επιτάχυνση των συζητήσεων μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Πάντοτε είναι μία πολύ σημαντική ευκαιρία όταν έρχομαι στην Αίγυπτο και μπορούμε να συζητάμε τα διμερή μας θέματα» κατέληξε ο κ. Δένδιας.

Η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Eξωτερικών πραγματοποιήθηκε στον απόηχο του διπλωματικού επεισοδίου στην εκδήλωση για τον αγωγό TANAP, που έλαβε χώρα χθες στην τουρκική πόλη Ύψαλα, μετά και τη σύναψη συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το Σάββατο η ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Δημήτρη Οικονόμου, αποχώρησε από την εκδήλωση, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις νέες απειλές του Ταγίπ Ερντογάν, που εμφανίστηκε ανυποχώρητος στη συμφωνία με τη Λιβύη. «Η Τουρκία δεν θα υποκύψει σε τέτοια ζητήματα» διεμήνυσε ο Τούρκος πρόεδρος

Σήμερα, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προανήγγειλε πως θα ζητήσει από το ΝΑΤΟ στην αυριανή Σύνοδο την αποδοκιμασία και την καταδίκη της Τουρκίας για την προκλητική συμπεριφορά της.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα Τουρκία και Λιβύη υπέγραψαν συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες της Ανατολικής Μεσογείου. Συγκεκριμένα, με το μνημόνιο που υπέγραψαν οι ηγέτες τους, οι δύο χώρες αναγνωρίζουν τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες τους στον θαλάσσιο χώρο. Άλλη μία συμφωνία τους αφορά συνεργασία τους στο μέτωπο της ασφάλειας, με πρόβλεψη για εκπαίδευση των δυνάμεων ασφαλείας της Λιβύης.

Η εν λόγω συμφωνία πυροδότησε την έντονη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, που προειδοποίησε με απέλαση τον πρέσβη της Λιβύης, σε περίπτωση που δε γνωστοποιήσει άμεσα το περιεχόμενο του MoU μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης για τις θαλάσσιες ζώνες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή