Αχτίδα ελπίδας για το κλίμα

Συνομιλίες εντός του 2009 για νέα συνθήκη
Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2007 13:45
UPD:15:45
A- A A+

Οι αντιπροσωπείες των χωρών που μετέχουν στη διεθνή διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα κατέληξαν σε συμφωνία για το πλαίσιο της συνθήκης και την έναρξη συνομιλιών που θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, μετά τη λήξη το 2012 του Πρωτοκόλλου του Κιότο.

Διαπραγματευτές από 180 χώρες προσπάθησαν να επιτύχουν μια συμβιβαστική κατευθυντήρια γραμμή για την έναρξη διαπραγματεύσεων, που θα καταλήξουν σε μια συνθήκη για την αντικατάσταση του Πρωτοκόλλου του Κιότο, μέχρι το τέλος του 2009.

Ωστόσο, το τελικό κείμενο δεν περιέχει κανένα συγκεκριμένο στόχο ή χρονοδιαγράμματα για την μείωση των εκπομπών ρύπων.

Η τελική συμφωνία περιλαμβάνει εντολή για:

- διαπραγματεύσεις μιας ισχυρής δεύτερης φάσης του Πρωτοκόλλου του Κιότο μέχρι το 2009

- έναρξη διαδικασίας για τη χρηματοδότηση καθαρών τεχνολογιών προς τις αναπτυσσόμενες χώρες

- δημιουργία ταμείου υποστήριξης των θυμάτων των κλιματικών αλλαγών.

Επίσης, για πρώτη φορά η Σύμβαση-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για τις Κλιματικές Αλλαγές (UNFCCC)(1) θα αντιμετωπίσει σοβαρά το μεγάλο πρόβλημα της αποψίλωσης των δασών που ευθύνεται για το 20% των παγκόσμιων εκπομπών αεριών του θερμοκηπίου.

«Η αποψίλωση των δασών μπήκε επιτέλους στο τραπέζι. Η κατάσταση όμως εξακολουθεί να είναι δραματική αφού κάθε 2 δευτερόλεπτα εξαφανίζεται έκταση δάσους ίση με ένα γήπεδο ποδοσφαίρου» δήλωσε η Αλεξάνδρα Μεσαρέ, Διευθύντρια Εκστρατειών στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace. «Οι κυβερνήσεις θα έπρεπε να είχαν κάνει πολύ περισσότερα από το να συμφωνήσουν να συζητήσουν το πρόβλημα της αποδάσωσης με δεδομένη την τεράστια συμβολή της στις κλιματικές αλλαγές», πρόσθεσε.

Μόλις ο πρόεδρος της διάσκεψης και υπουργός Περιβάλλοντος της Ινδονησίας Ραχμάτ Βιτοελάρ κήρυξε τη λήξη της διάσκεψης η αίθουσα πλημμύρισε από επευφημίες, χειροκροτήματα και ζητοκραυγές για την επίτευξη της συμφωνίας μεταξύ των πλουσίων και φτωχών χωρών, που προέκυψε μετά από σειρά συνεχόμενων συγκρούσεων και αντιπαραθέσεων για την πολιτική του κλίματος στη σύνοδο που διήρκεσε από τις 3-14 Δεκεμβρίου.

Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα Ιβο ντε Μπόερ δάκρυσε μόλις ολοκληρώθηκε η σύνοδος και ανακοινώθηκε η επίτευξη της συμφωνίας, καθώς επί τρεις συνεχείς ημέρες και μετά από σειρά διαφωνιών δεν διαφαινόταν θετική κατάληξη της συνόδου.

Eπιφυλακτική η Greenpeace

Η συνδιάσκεψη για τις κλιματικές αλλαγές στο Μπαλί έκλεισε τελικά χωρίς δεσμευτικούς στόχους για τη μείωση αερίων του θερμοκηπίου, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Greenpece. "Δυστυχώς οι σύνεδροι δεν άκουσαν τις προειδοποιήσεις για τις καταστροφικές συνέπειες των κλιματικών αλλαγών της, βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης, Διακυβερνητικής Επιτροπής για τις Κλιματικές αλλαγές. Επίσης, δεν έλαβαν υπόψη τους τις τελευταίες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Αρκτική ενδέχεται να απολέσει το κάλυμμα πάγου, κατά τους θερινούς μήνες, μέσα στα επόμενα 5 με 6 χρόνια, ενώ οι επιστήμονες αποκαλύπτουν πως το 2007 ήταν η 7η θερμότερη χρονιά στην ιστορία. Τώρα, για τα επόμενα δύο χρόνια, θα χρειαστεί μεγάλη πίεση από πολίτες, επιστήμονες και οργανώσεις, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι το "νέο Κιότο" θα περιλαμβάνει φιλόδοξους ποσοτικούς στόχους και αυστηρά χρονοδιαγράμματα".

"Για άλλη μια φορά", προσθέτει η Greenpeace, "η αντιπροσωπία των ΗΠΑ σχεδόν κατάφερε να τορπιλίσει Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τις Κλιματικές Αλλαγές. Την τελευταία στιγμή και μπροστά στις ισχυρότατες πιέσεις, η Αμερικανική αντιπροσωπία στο Μπαλί υποχρεώθηκε να μην αποχωρήσει από την τελική συμφωνία. ΠαρΆ όλα αυτά "πέτυχε" την αφαίρεση οποιασδήποτε ποσοτικής αναφοράς στις τεράστιες περικοπές αερίων του θερμοκηπίου που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, εξοστρακίζοντας τα επιστημονικά δεδομένα στις σημειώσεις του τελικού κειμένου".

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή