Ελεύθερος έφυγε από το δικαστήριο ο Αριστειδης Φλώρος για την υπόθεση της Energa, καθώς το Πενταμελες Εφετείο Κακουργημάτων τον καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης 5 χρόνων με τριετή αναστολή.
Η ποινή των 21 χρόνων που του είχε επιβληθεί από το Πρωτόδικο Δικαστήριο μειώθηκε, καθώς του αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά της ειλικρινούς μεταμέλειας και του σύννομου βίου (από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο) και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Με αυτά τα ελαφρυντικα σε συνδυασμό με την κατάργηση του νόμου περί καταχραστων του Δημοσίου, σύμφωνα με τον νέο ποινικό κώδικα, ο κατηγορούμενος δε θα μπορούσε να καταδικαστεί παραπάνω από 8 χρονια.
Ο Αριστείδης Φλώρος ήταν κατηγορούμενος για λαθρεμπορία, υπεξαίρεση και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Το δικαστήριο τον απάλλαξε για το αδίκημα της υπεξαίρεσης σε βάρος του ΛΑΓΗΕ ΚΑΙ ΔΕΔΔΗΕ, κρίνοντας πως ουσιαστικά δεν αντιπροσώπευε αυτές τις εταιρείες, με βάση όσα ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που απέστειλε κατόπιν αιτήματος των κατηγορουμένων σχετική απάντηση. Το γεγονός αυτό σημαίνει πως το δικαστήριο αναγνώρισε οφειλή της ENERGA , μόνο προς το Ελληνικό Δημόσιο και τους δήμους, ύφους 72 εκατομμυρίων, η οποία έχει ήδη ικανοποιηθεί αφού εχουν κατατεθεί εξ αρχής 85 εκατομμύρια στο ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Παράλληλα οποιαδήποτε (τυχόν) αξίωση οφειλής με τον ΛΑΓΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ, αποτελεί αντικείμενο μιας ιδιωτικής διαφοράς μεταξύ των εταιριών.
Εκτός από τον Αριστείδη Φλωρο ενοχοι κρίσθηκαν άλλοι πέντε κατηγορούμενοι στους οποίους επιβλήθηκαν ποινές από 1-2 χρόνια, αφού προηγουμένως τους είχαν αναγνωριστεί ελαφρυντικα.
Αθώος ο Μηλιώνης
Πέντε κατηγορούμενοι κρίθηκαν αθώοι μεταξύ των οποίων ο ιδιοκτήτης της Hellas Power Βασίλης Μηλιώνης (πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί σε 10 χρόνια) και ο Αχχ. Φλώρος.
Όσον αφορά στο ποσό της καταγγελλόμενης υπεξαίρεσης , το αρχικό κατηγορητήριο το ανέφερε ότι ανέρχεται 236 εκατομμύρια ευρώ. Σε αυτό όμως συμπεριελάμβανε δήμους , δημόσιο , ΛΑΓΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ. Το δικαστήριο αναγνώρισε μόνο την οφειλή προς τους δήμους και το δημόσιο που φτάνει περίπου τα 72 εκατομμύρια ευρώ. Συνολικά από τους κατηγορούμενους είχαν δεσμευθεί 127 εκατομμύρια σε Ελλάδα και Εξωτερικό ενώ ήδη από το στάδιο της ανάκρισης, όπως αναγνώρισε και το δικαστήριο, είχαν κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων βάση του σχετικού νόμου περί επιεικούς μεταχείρισης, περίπου 85 εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα πάρουν Δημόσιο και Δήμοι.
Ο ποινικολόγος Βασίλης Χειρδάρης, εκ των συνηγόρων του Φλώρου ανέφερε πως «η σημερινή δικαστική απόφαση αποκαθιστά την λογική στην υπόθεση Φλώρου. Μετά από μία εξωπραγματική και εξοντωτική ποινή άνω των 20 ετών που είχε επιβάλει το πρωτόδικο δικαστήριο, καταργώντας κάθε έννοια δίκαιης δίκης, το δευτεροβάθμιο τον καταδίκασε σε πέντε χρόνια φυλάκισης με αναστολή. Επιπλέον τον αθώωσε για την δήθεν υπεξαίρεση σε βάρος του ΛΑΓΗΕ και του ΑΔΜΗΕ. Η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου αποδεικνύει τη δυνατότητα της δικαιοσύνης να αποκαθιστά (έστω εν μέρει) αδικίες και να καταργεί την παραλογία».
Ο Μανώλης Τρούλης, συνηγόρος του Βασίλη Μηλιωνη, ανεφερε πως «εκφράζω την ικανοποίησή μου για την πανηγυρική αθώωση του Βασίλη ΜΗΛΙΩΝΗ (στην υπόθεση Energa – Hellas Power) μετά από ομόφωνη απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Πάντοτε υποστήριζα ότι στην Ελλάδα υπάρχουν ικανοί, έντιμοι και γενναίοι δικαστές. Η απόφαση αυτή αποτελεί ορόσημο στα δικαστικά χρονικά της χώρας, διότι μετά από επτά ολόκληρα χρόνια διασυρμού στα ΜΜΕ, οι Δικαστές που τον έκριναν, αγνοώντας επικοινωνιακές και πολιτικές σκοπιμότητες και με μοναδικό κριτήριο το υλικό της δικογραφίας, φώτισαν την αλήθεια».
naftemporiki.gr