Αναζωπυρώνεται η βία στη Χιλή - Για κίνδυνο «ανεπανόρθωτης ζημιάς» προειδοποιεί ο Πινιέρα

Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2019 07:41
UPD:08:29
REUTERS/JORGE SILVA
A- A A+

Για τον κίνδυνο «ανεπανόρθωτης ζημιάς» στη χώρα προειδοποίησε την Τετάρτη ο συντηρητικός πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα την ώρα που η βία κλιμακώνεται ξανά με εμπρησμούς και λεηλασίες, ενώ η συναλλαγματική ισοτιμία του πέσο υποχωρεί σε νέο ιστορικό χαμηλό.

Ο Πινιέρα προέτρεψε το Κογκρέσο να προωθήσει σχέδια νόμου που υποβλήθηκαν πριν από εβδομάδες για την αποκατάσταση της ασφάλειας με τη θέσπιση αυστηρότερων ποινών για λεηλασίες και φθορές δημόσιας περιουσίας και ιδιωτικών περιουσιών, εν μέσω των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις κοινωνικές ανισότητες και τις ανεπαρκείς δημόσιες υπηρεσίες, που διαρκούν πέντε εβδομάδες και πλέον.

Ο απολογισμός του κοινωνικού αναβρασμού στη Χιλή ανέρχεται έως τώρα σε 26 νεκρούς και πάνω από 13.500 τραυματίες, σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές. Οι ταραχές άφησαν πίσω τους ζημιές στο δημόσιο σύστημα μαζικών συγκοινωνιών στο Σαντιάγο, και μεγάλες ζημίες για ιδιωτικές επιχειρήσεις.

«Η βία προκαλεί βλάβη που μπορεί να γίνει ανεπανόρθωτη για το σώμα και για την ψυχή της κοινωνίας μας», τόνισε ο Πινιέρα, ο οποίος απηύθυνε τηλεοπτικό διάγγελμα προς τους πολίτες από το προεδρικό ανάκτορο Λα Μονέδα.

Ο Χάιμε Κιντάνα, ο κεντροαριστερός πρόεδρος της Γερουσίας, αντέτεινε μέσω Twitter ότι ο δεξιός αρχηγός του κράτους πρέπει να αναλάβει το μέρος της ευθύνης που του αναλογεί για τη βία. «Η κυβέρνηση πολύ απέχει από το να έχει κάνει όλα όσα θα μπορούσε, και θα έπρεπε, να έχει κάνει».

Ταραχές έχουν επίσης ξεσπάσει σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, ανάμεσά τους στην Κολομβία, στον Ισημερινό, στη Βολιβία, με αιματηρά επεισόδια κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων με πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά αιτήματα.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε χθες ότι συνελήφθησαν 915 άνθρωποι την Τρίτη και ο αριθμός των «σοβαρών συμβάντων» κατά τη διάρκεια της νύχτας διπλασιάστηκε σε σχέση με την προηγουμένη. Η αναζωπύρωση της βίας ώθησε προς τα κάτω το νόμισμα της Χιλής στις αγορές.

Ο Αμερικανός όμιλος λιανικής Walmart ανακοίνωσε χθες ότι υπάρχει κίνδυνος να χαθούν 5.000 θέσεις στα υποκαταστήματά της στη Χιλή λόγω της κρίσης.

Ομάδες ατόμων λεηλάτησαν και προκάλεσαν καταστροφές σε μεγάλο ξενοδοχείο στην τουριστική πόλη Λα Σερένα, σπάζοντας παράθυρα, καταστρέφοντας πίνακες ζωγραφικής και μέρος της επίπλωσης. Διαδηλωτές έβαλαν επίσης στο στόχαστρο εμπορικά κέντρα σε πλούσιες συνοικίες της πρωτεύουσας Σαντιάγο την Τρίτη και χθες Τετάρτη.

Οι προσπάθειες του Πινιέρα να αποκαταστήσει την τάξη στη χώρα τις τελευταίες 41 ημέρες αποδείχθηκαν ανεπαρκείς, παρά τις εξαγγελίες του περί αύξησης του κατώτερου μισθού και της κατώτερης σύνταξης αλλά και των επιδομάτων. Τα κόμματα, παρά τις βαθιές διαφορές τους και χρόνια σύγκρουσης ανάμεσά τους, συμφώνησαν να συνεργαστούν για να προωθήσουν την αναθεώρηση του Συντάγματος, κειμένου που αποτελεί κληρονομιά του καθεστώτος της στρατιωτικής δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973-1990).

Η χειρότερη κοινωνική κρίση στη Χιλή τις τελευταίες τρεις δεκαετίες αποδίδεται στη δυσπιστία των πολιτών έναντι της πολιτικής ελίτ και τη βεβαιότητά της πως οι υποσχέσεις της δεν θα τηρηθούν, αλλά και την οργή για τον τρόπο που η αστυνομία αντιμετώπισε και συνεχίζει να αντιμετωπίζει τους διαδηλωτές. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΙΑΔ), μια γυναίκα έχασε και τα δύο της μάτια όταν χτυπήθηκε στο πρόσωπο από δακρυγόνο που εκτόξευσαν αστυνομικοί το βράδυ της Τρίτης σε νότιο προάστιο του Σαντιάγο. Πρόκειται για την 36χρονη Φαμπιόλα Καμπιγιάι. Ένας Χιλιανός φωτορεπόρτερ με μεγάλη φήμη, ο Κλαούντιο Πέρες, 62 ετών, δέχθηκε επίθεση από αστυνομικούς στο περιθώριο διαδήλωσης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών στο Σαντιάγο, όπως κατήγγειλε το ίδιο Ινστιτούτο.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή