Δεσμεύσεις για 2 δισ. δολ. στους Παλαιστινίους

Σε εξέλιξη η Διάσκεψη των Δωρητών στο Παρίσι
Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2007 16:49
UPD:16:54
A- A A+

Για τη χορήγηση εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων έχουν δεσμευτεί μέχρι στιγμής οι μετέχοντες στη Διάσκεψη των δωρητών για τα Παλαιστινιακά Εδάφη στο Παρίσι.

Μέχρι στιγμής, οι δωρεές έχουν φτάσει περίπου τα 2 δισ. δολάρια, δηλαδή σχεδόν στο μισό ποσό από τα 5,6 δισ. που ζητούν οι Παλαιστίνιοι.

Η Επίτροπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Μπενίτα Φερέρο-Βάλντνερ ανακοίνωσε τη χορήγηση 440 εκατομμυρίων ευρώ (περίπου 650 εκατομμύρια δολάρια) από την ΕΕ, ενώ οι ΗΠΑ αναμένεται να χορηγήσουν 550 εκατομμύρια. ¶λλες χώρες επίσης έσπευσαν να χορηγήσουν μεγάλα ποσά, όπως η Γαλλία 300 εκατομμύρια και η Σουηδία 210 εκατομμύρια.

Κατά την παρουσίαση του Σχεδίου του για την Παλαιστινιακή Μεταρρύθμιση και Ανάπτυξη, ενός σχεδίου 7 σημείων, ο ασκών χρέη πρωθυπουργού Σάλαμ Φάγιαντ σημείωσε ότι οι Παλαιστίνιοι χρειάζονται 5,6 δις δολάρια μεταξύ του 2008 και του 2010.

Η πρωτοβουλία αυτή του Φάγιαντ αποτελεί «το πρώτο περιεκτικό σχέδιο» για την ανασυγκρότηση της παλαιστινιακής οικονομίας, δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή και πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ στη διάσκεψη.

Κατά την έναρξη της διάσκεψης στο Παρίσι ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ζήτησε από το Ισραήλ να σταματήσει τον εποικισμό παλαιστινιακών εδαφών.

«Ελπίζω ότι θα σταματήσουν όλες οι δραστηριότητες εποικισμού χωρίς εξαιρέσεις και ότι θα κατεδαφιστούν 127 παράνομοι που χτίστηκαν από το 2001 (και) ότι θα ξανανοίξουν τα παλαιστινιακά ιδρύματα που κλείστηκαν στην Ιερουσαλήμ» δήλωσε, δεσμευόμενος παράλληλα να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις των Παλαιστινίων που απορρέουν από τον οδικό χάρτη.

Από την πλευρά της, η Ισραηλινή υπουργός Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι δήλωσε στη διάσκεψη ότι το Ισραήλ θέλει να απομακρύνει τα εμπόδια για την ανάπτυξη της παλαιστινιακής οικονομίας, αλλά σημείωσε ότι αυτό πρέπει να γίνει σε συνδυασμό με την καταβολή προσπαθειών από την παλαιστινιακή πλευρά για την καταστολή των ενόπλων.

Η Λίβνι είπε ακόμη ότι το σχέδιο του Φαγιάντ είναι μια «σοβαρή προσπάθεια για να τεθεί η βάση για ένα υπεύθυνο παλαιστινιακό κράτος» και σημείωσε ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του όπως αυτές ορίζονται από τον οδικό χάρτη.

Σημειώνεται ότι στη Διάσκεψη την Ελλάδα εκπροσωπεί ο υφυπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Δούκας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή