Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ διαφορά στην ισοτιμία δολαρίου - ευρώ και οι υψηλές τιμές των ελληνικών τουριστικών πακέτων διακοπών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς έχουν «εκτινάξει» τη ζήτηση των ξένων προορισμών στα ύψη. Σύμφωνα με στοιχεία, μόνο τη Νέα Υόρκη, τις ημέρες των εορτών, πρόκειται να την επισκεφθούν 10.000 Ελληνες, καθώς η ισοτιμία δολαρίου - ευρώ έχει καταφέρει να «μειώσει» την απόσταση για τις πόλεις στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.
Ετσι, είναι πιο εύκολο, από πλευράς καταλύματος, λόγω της υψηλής προσφοράς και συνάμα οικονομικότερο, λόγω του ενισχυμένου έναντι του δολαρίου ευρώ, να επισκεφθεί κανείς στις συγκεκριμένες ημερομηνίες τις πόλεις της Αμερικής, παρά να διανύσει μια απόσταση 2 ωρών και να περάσει τις εορτές στους πρόποδες του Παρνασσού. Το υψηλότερο κόστος στο συγκεκριμένο πακέτο διακοπών, στις ΗΠΑ, το έχει το αεροπορικό εισιτήριο, κυρίως λόγω της απόστασης. Ομως, πολλές και μεγάλες αεροπορικές εταιρείες προχωρούν σε εκπτώσεις και προσφορές, καθώς είναι, ίσως, η πρώτη φορά κατά την οποία η ζήτηση για την Αμερική ξεπερνά αυτή των ευρωπαϊκών πόλεων και τα αεροπλάνα πηγαίνουν έχοντας 100% πληρότητα.
Στην Ελλάδα
Πάντως, και στο εσωτερικό της Ελλάδας, η τουριστική κίνηση τις ημέρες των εορτών φθάνει το 40% και, σε πολλές περιπτώσεις, και το 50%, καθώς η προσφορά σε καταλύματα κατά τους χειμερινούς μήνες υπολείπεται κατά πολύ έναντι των περιοχών που προσελκύουν τουρίστες τους καλοκαιρινούς μήνες.
Ομως, σύμφωνα με τα στοιχεία των τουριστικών πρακτόρων, οι πιο δημοφιλείς χειμερινοί προορισμοί τείνουν πλέον να γίνουν απαγορευτικοί για τους απλούς Ελληνες τουρίστες, καθώς οι τιμές είναι εξαιρετικά υψηλές. Ετσι, για διακοπές στο Καρπενήσι, τα Καλάβρυτα, το Πήλιο, την Αράχοβα, αλλά και τα Ζαγοροχώρια, οι τιμές των ξενοδοχείων είναι τόσο υψηλές που φθάνουν ακόμα και τα 400 ευρώ (ελάχιστο κόστος για 4 ημέρες), ενώ στα αντίστοιχα δημοφιλή χειμερινά θέρετρα του εξωτερικού, κυρίως στις πόλεις της Ελβετίας, οι διανυκτερεύσεις (συμπεριλαμβανομένων και των αεροπορικών εισιτηρίων) φθάνουν έως και τα 500 ευρώ.
Στα Βαλκάνια
Ετσι, περίπου ένας στους τρεις από τους τουρίστες θα προτιμήσει να ταξιδέψει στις περιοχές των Βαλκανίων, πραγματοποιώντας φθηνότερες διακοπές.
Ομως, «ευθύνη» για τη ζήτηση, εκτός Ελλάδος, διακοπών, φέρουν και οι αεροπορικές εταιρείες, καθώς προσέφεραν αεροπορικές θέσεις με χαμηλούς ναύλους (με πτήσεις charters), με αποτέλεσμα οι δυνητικοί τουρίστες να προστρέξουν να «κλείσουν» τις θέσεις τους ένα μήνα νωρίτερα, οπότε το πακέτο διακοπών για το εξωτερικό έφθανε να είναι χαμηλότερο από εκείνο εντός της Ελλάδας.
Εφθασε, λοιπόν, ένα 4ημερο σε πόλη της Αυστρίας να κοστίζει περίπου 300 ευρώ μαζί με τα αεροπορικά εισιτήρια, ενώ στα κοντινά μας Καλάβρυτα, η αντίστοιχη διανυκτέρευση να αγγίζει τα 600 ευρώ και πλέον (300 ευρώ το άτομο).
Ακόμα, έχει παρατηρηθεί και το φαινόμενο, όπως επισημαίνουν στελέχη της αγοράς, ότι σε πολλά ξενοδοχεία της Ελλάδας, το εορταστικό γεύμα ή δείπνο δεν περιλαμβάνονται στην τιμή και καλούνται οι επισκέπτες να πληρώσουν επιπλέον περίπου 100 ευρώ ανά άτομο. Το «νόμισμα» όμως έχει δύο όψεις. Η μία, σύμφωνα με τους τουριστικούς επιχειρηματίες, αφορά στους ξενοδόχους, καθώς, όπως ισχυρίζονται, η ζήτηση των Ελλήνων τουριστών τις συγκεκριμένες ημέρες (Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς) και για τους προαναφερόμενους τουριστικούς προορισμούς είναι υψηλή, χωρίς, ωστόσο να είναι υψηλή και η προσφορά των κλινών για να καλύψουν τη ζήτηση. Ετσι, παρατηρείται το φαινόμενο να αυξάνονται οι τιμές, καθώς, περίπου λίγες ημέρες πριν από τις εορτές, δεν υπάρχει διαθέσιμο δωμάτιο σε κανέναν από τους δημοφιλείς χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα.
Μεγάλη προσφορά
Η άλλη όψη του νομίσματος θέλει τα ξενοδοχεία στους χειμερινούς προορισμούς του εξωτερικού να έχουν χαμηλότερες τιμές, καθώς η προσφορά είναι διπλάσια και παραπάνω από τη ζήτηση.
Επίσης, υπάρχει και μια άλλη παράμετρος, η οποία θα πρέπει να αναφερθεί. Στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως το Παρίσι, η Ρώμη, τη Γενεύη, τη Ζυρίχη κ.ά., οι τιμές είναι χαμηλές κυρίως στην περίοδο των Χριστουγέννων, καθώς η περίοδος αυτή, όπως άλλωστε και η Αθήνα, είναι «εκτός σεζόν» για τον τουρισμό τους. Ομως, το ίδιο δεν συμβαίνει και κατά την περίοδο της Πρωτοχρονιάς, καθώς οι τιμές τότε αρχίζουν να ανεβαίνουν, αφού όλες οι πόλεις υπόσχονται διάφορα happenings για την αλλαγή του χρόνου.
Πάντως, όπως επισημαίνουν στελέχη μεγάλων τουριστικών γραφείων, κάθε χρόνο προσπαθούν ιδιαίτερα να «ανοίξουν» νέες αγορές, όπως είναι η Πράγα, η Βουδαπέστη αλλά και η Εσθονία και η Λιθουανία, για δύο κυρίως λόγους:
- Για να προσελκύσουν επιπλέον ταξιδιώτες, προσφέροντας περισσότερους τουριστικούς προορισμούς,
- Αλλά και για να μειώσουν το κόστος του ταξιδιωτικού πακέτου.
Για παράδειγμα αξίζει να αναφέρουμε ότι ένα 4ημερο στην Πράγα κοστίζει περίπου 250 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των αεροπορικών εισιτηρίων.
ΤΖΙΝΑ Ι. ΑΓΓΟΥΡΗ