Όπως κάθε χρόνο, στην κυκλοφορία τίθεται την τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου το πιο γνωστό κρασί νέας σοδειάς της Γαλλίας, το Beaujolais Nouveau.
Πρόκειται για έναν ερυθρό οίνο που παράγεται από την ποικιλία των σταφυλιών Gamay, τα οποία καλλιεργούνται στην περιοχή Μποζολέ, στη Γαλλία.
Θεωρείται ο πλέον δημοφιλής «πρώτος οίνος», ζυμωμένος για λίγες μόλις εβδομάδες προτού διατεθεί προς πώληση.
Εμφιαλώνεται μόλις έξι έως οκτώ εβδομάδες μετά από τη συγκομιδή, ενώ την ημέρα της άφιξής του, το παραδοσιακό σύνθημα, ακόμη και στις αγγλόφωνες χώρες, ήταν για πολλά χρόνια το « Le Beaujolais nouveau est arrivé!», δηλαδή «το νέο Beaujolais έφτασε!».
Την «ημέρα Beaujolais Nouveau» δίνεται ένας αγώνας με τον χρόνο ώστε να φτάσουν οι πρώτες φιάλες στις διαφορετικές αγορές του κόσμου.
Πάντως, οι παραγωγοί της νέας σοδειάς εμφανίζονται ανήσυχοι φέτος για τον αντίκτυπο των αμερικανικών δασμών, αλλά και του Brexit, στην εξαγωγή κρασιών, όπως ανέφερε στο Euronews ο πρόεδρος των οινοπαραγωγών της περιοχής του Μποζολέ.
Με πληροφορίες από Wikipedia, Euronews