Αποφασισμένη να συνεχίσει τις εξορυκτικές δραστηριότητες στην Κύπρο είναι η Τουρκία, όπως δήλωσε το Σάββατο ο αντιπρόεδρος της γειτονικής χώρας, Φουάτ Οκτάι, ο οποίος εξαπέλυσε νέα πυρά προς τη Λευκωσία και την Αθήνα.
Ο Τούρκος αξιωματούχος, ο οποίος βρίσκεται στα «Κατεχόμενα», με αφορμή τους εορτασμούς για την ανακήρυξη του «Ψευδοκράτους», αναφέρθηκε στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, αποδίδοντας αδιαλλαξία στην ελληνοκυπριακή πλευρά.
«Η Τουρκία άδραξε όλες τις ευκαιρίες επίλυσης του Κυπριακού, αλλά η ελληνοκυπριακή στάση απέτρεψε κάθε ευκαιρία, γιατί είναι κακομαθημένη λόγω της ιδιότητας του κράτους – μέλους της Ε.Ε.» δήλωσε, χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Νωρίτερα, στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος επέμεινε στη γραμμή των απειλών.
«Η Τουρκία υποστηρίζει πως στην ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο , η αρμοδιότητα των θαλάσσιων περιοχών, η ισότητα των κυριαρχικών δικαιωμάτων αλλά και η ισότιμη διανομή του φυσικού πλούτου θα πρέπει να καθοριστούν με τη συμφωνία όλων των παράκτιων κρατών. Από την αρχή υποστηρίζουμε αυτό» τόνισε, μεταξύ άλλων.
Απέκλεισε δε, το ενδεχόμενο άρσης των εγγυήσεων στο πλαίσιο μιας πιθανής επίλυσης του Κυπριακού, απειλώντας παράλληλα ότι «όπως δεν σιωπήσαμε πριν 45 χρόνια και απαντήσαμε και κάναμε αυτό που πρέπει στα βάσανα που πέρασαν οι Τουρκοκύπριοι αδελφοί μας, έτσι και σήμερα με τα ίδια συναισθήματα και σκέψεις είμαστε αποφασισμένοι να προστατέψουμε τα δικαιώματα και συμφέροντα των αδελφών μας».
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, το πλοίο – γεωτρύπανο «Φατίχ» βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών της βορειοανατολικής Κύπρου, συνεχίζοντας τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, παρά τις προειδοποιήσεις των Βρυξελλών.
Τη Δευτέρα, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. υιοθέτησε το πλαίσιο για την επιβολή περιοριστικών μέτρων εις βάρος της Τουρκίας για τις γεωτρητικές δραστηριότητες.
Η ένταση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου κλιμακώθηκε σημαντικά, μετά τη μονομερή απόφαση της Τουρκίας να ξεκινήσει έρευνες σε θαλάσσια οικόπεδα, τα οποία – σύμφωνα με τη Λευκωσία – βρίσκονται εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
naftemporiki.gr