Νομοθετική ρύθμιση, με την οποία η κυβέρνηση θα δώσει τη δυνατότητα να επιστραφεί στους οινοπαραγωγούς, ο προπληρωμένος ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντηση που είχε με οινοπαραγωγούς σε οινοποιείο της Ημαθίας, μαζί με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη και τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο.
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως θα γίνει προσπάθεια η εν λόγω ρύθμιση να ενταχθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες εβδομάδες, σημειώνοντας ότι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί ήταν ένας άδικος φόρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Σημειώνεται ότι η έναρξη ισχύς της επιβολής ΕΦΚ στο κρασί ήταν 1.1.2016 ενώ το μέτρο καταργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2018. Συνεπώς από 1.1.2019 οι οινοποιητικές επιχειρήσεις δεν όφειλαν να καταβάλουν φόρο. Ωστόσο, παρά την κατάργηση του μέτρου, υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες, η κυριότερη εξ αυτών αφορά σε όσους έχουν προκαταβάλει τον ΕΦΚ έως τις 31/12/2018, κάτι που ισχύει για πολλούς μικρούς οινοποιούς.
Επισημαίνεται ότι σε ό,τι αφορά στους μικρούς παραγωγούς (σ.σ. παραγωγή έως 100 τόνους) οι οποίοι με βάση τα προβλεπόμενα όφειλαν να προκαταβάλουν τον ΕΦΚ για το σύνολο της παραγωγής τους σε πέντε δόσεις, υπήρξαν περιπτώσεις όπου εμφάνισαν αδιάθετο όγκο της παραγωγής του 2017, η οποία είναι φορολογημένη, και μετά την 1.1.2019.
Παράλληλα, με την επιβολή του ΕΦΚ, η αρμοδιότητα της είσπραξης του ΦΠΑ μεταφέρθηκε από τις εφορίες στα τελωνεία. Η εξέλιξη αυτή δε δίνει την δυνατότητα πληρωμής του ΦΠΑ σε δόσεις, καθώς μια τέτοια δυνατότητα δεν μπορεί να δοθεί από τα τελωνεία.
Η εγχώρια παραγωγή οίνου υπολογίζεται σε 250 χιλ. τόνους (συμπεριλαμβανομένης της χωρικής οινοποίησης ) η οποία σε αξία μεταφράζεται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά στους μικρούς παραγωγούς, που εκτιμάται ξεπερνούν τους 700 συμμετέχουν στο 20% του συνόλου της παραγωγής.
Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επεσήμανε ότι θα υπάρξουν δύο νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, ύψους 400 εκατ. ευρώ και 170 εκατ. ευρώ, αντιστοίχως, από τα οποία θα μπορούν να αντλήσουν δάνεια οι επιχειρηματίες του κλάδου του κρασιού.
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης να ενισχύσει τον κλάδο του κρασιού, την εξωστρέφεια και τον εξαγωγικό του χαρακτήρα, την αύξηση των εκτάσεων της αμπελοκαλλιέργειας και της παραγωγής κρασιού. Έδωσε μεγάλη σημασία στην υψηλή ποιότητα του κρασιού και τους ενημέρωσε σχετικά με τις επαφές που είχε κατά το πρόσφατο ταξίδι του στην Κίνα με στόχο την προώθηση των ελληνικών κρασιών.
Αναφέρθηκε στο εμπορικό σήμα για τα μακεδονικά προϊόντα, που παρουσιάστηκε χθες, και σημείωσε πως αυτό μπορεί να βρει την καλύτερη έκφραση του στα κρασιά της Ημαθίας. Ο πρωθυπουργός είπε ότι συναντήθηκε μαζί τους περισσότερο για να ακούσει τους ίδιους τους οινοποιούς να μιλούν για τα ζητήματα που τους απασχολούν.
Παίρνοντας τον λόγο οι οινοποιοί ζήτησαν προστασία της αμπελουργικής ζώνης της Νάουσας, όπου καλλιεργείται η ποικιλία του ξινόμαυρου, είπαν ότι περνά κρίση το επάγγελμα του αμπελουργού, ότι η νομοθεσία έχει μείνει πίσω, υπάρχουν δομικά θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν και και πως είναι μεγάλη η φορολογία. Στο θέμα της φορολογίας παρενέβη ο πρωθυπουργός και είπε ότι η κυβέρνηση επιφέρει ελαφρύνσεις με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και το ασφαλιστικό, ενώ οινοποιοί επεσήμαναν ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες η Νάουσα να γίνει επενδυτικός προορισμός τα επόμενα χρόνια με τη λειτουργία νέων οινοποιείων και να συνδυαστεί αυτό και με την ανάπτυξη του τουρισμού.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ