Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το βράδυ της Δευτέρας, από κοινού με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, την έκθεση τέχνης Paris - Athènes, Naissance de la Grèce moderne 1675 ‐ 1919 (Παρίσι - Αθήνα, η γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας 1675 ‐ 1919), στο Μουσείο του Λούβρου.
«Είναι πραγματική χαρά, κυρίες και κύριοι, που βρίσκομαι μαζί σας σήμερα στο Λούβρο όπου εγκαινιάζεται μια πολύ ιδιαίτερη, πολυεπίπεδη έκθεση για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Είναι, όντως, αλήθεια ότι όταν οι Έλληνες ξεσηκώθηκαν εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οι πιθανότητες να εξασφαλίσουν την ελευθερία τους ήταν περιορισμένες. Πολεμούσαν κόντρα στις πιθανότητες. Και αν δεν υπήρχε η συνεισφορά των ξένων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, η δημιουργία του πρώτου έθνους - κράτους στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης δεν θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
REUTERS/POOL
«Και μέρος αυτής της έκθεσης είναι επίσης ένα ευχαριστώ σε όλους εκείνους που συνέβαλαν για να επιτευχθεί ο σκοπός της ελληνικής ανεξαρτησίας. Και φυσικά, η Γαλλία ήταν πάντα εκεί από την αρχή», συνέχισε ο πρωθυπουργός ο οποίος επισήμανε πως μας συγκινεί όλους το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, έργα τέχνης δημιουργήθηκαν γι' αυτό το σκοπό και πωλήθηκαν σε δημοπρασίες για τη χρηματοδότηση του Αγώνα της Ανεξαρτησίας.
«Και είναι όντως ενδεικτικό, θεωρώ, ότι ίσως ο πιο εμβληματικός πίνακας που κινητοποίησε την κοινή γνώμη για να στηρίξει τον αγώνα των Ελλήνων, "Η Σφαγή της Χίου," έχει πλέον αποκατασταθεί στα αρχικά του χρώματα, με τρόπο εξαιρετικό. Και μπορείτε πλέον να το δείτε στο Μουσείο του Λούβρου», συμπλήρωσε.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤ
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι πράγματι αυτά τα 200 χρόνια απεικονίζουν την περίπλοκη ιστορία της δημιουργίας του ελληνικού έθνους-κράτους και τη συνεχή πάλη των ανθρώπων που θεωρούσαν εαυτούς "φύλακες" ενός από τους σημαντικότερους αρχαίους πολιτισμούς του κόσμου.
«Πάσχιζαν να διατηρήσουν, με τη δημιουργία της νεοσύστατης χώρας τους, το πνεύμα του Ορθόδοξου Χριστιανισμού, ο οποίος κράτησε τον Ελληνισμό και το Ελληνικό Πνεύμα ζωντανό στα δύσκολα χρόνια της οθωμανικής κατοχής. Συμφιλίωσαν αυτές τις ιστορικές καταβολές με την επιθυμία της δημιουργίας ενός πραγματικά σύγχρονου ευρωπαϊκού έθνους- κράτους. Και νομίζω ότι είναι ακριβώς η πολυπλοκότητα αυτού του ταξιδιού, αυτού του ταξιδιού 200 ετών, που αντικατοπτρίζεται τόσο λαμπρά σε αυτή την υπέροχη έκθεση», υπογράμμισε.
REUTERS/POOL
Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές, όλα τα μουσεία από τη Γαλλία και την Ελλάδα που προσέφεραν τα έργα τέχνης τους για να παρουσιάσουν, όπως είπε, αυτή τη συναρπαστική, αυτή την πολύ μοναδική ιστορία.
«Και πιστεύω ότι θα άρμοζε, κ. Πρόεδρε, να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να σκεφτείτε ότι όταν η Γαλλία γιόρτασε τα 200 χρόνια της, το έκανε σε μια εποχή βαθιών σεισμικών ιστορικών αλλαγών το 1989, όταν το Τείχος του Βερολίνου κατέρρεε, όταν κάποιοι πίστευαν ότι έφτασε το τέλος της Ιστορίας. Όταν ουσιαστικά η Ανατολική Ευρώπη απελευθερώθηκε», πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι γιορτάζουμε τα 200 χρόνια ανεξαρτησίας μας σε μια άλλη απολύτως κρίσιμη περίοδο, όταν εμφανίζονται νέες προκλήσεις, με πιο σημαντική αυτή της Κλιματικής Αλλαγής, όταν πάλι η συλλογική αντίδραση είναι απολύτως απαραίτητη.
«Και ίσως το επόμενο κεφάλαιο της ελληνικής Ιστορίας, το επόμενο κεφάλαιο της γαλλικής Ιστορίας θα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητά μας να προσθέσουμε στις εθνικές μας ταυτότητες, οι οποίες δημιουργήθηκαν μέσα από δύσκολους αγώνες, ένα επιπλέον στρώμα. Και αυτό είναι η ευρωπαϊκή ταυτότητα για την οποία αγωνίζομαι συνεχώς τόσο εγώ όσο και ο Γάλλος Πρόεδρος. Θα ήθελα λοιπόν να σας ευχαριστήσω ξανά για την οργάνωση αυτής της έκθεσης. Ήταν μια δύσκολη χρονιά για εμάς. Δεν καταφέραμε να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια ακριβώς όπως θέλαμε λόγω Covid. Αλλά καθώς η χρονιά τελειώνει, είμαι πολύ χαρούμενος που οι επισκέπτες του Λούβρου θα έχουν τη δυνατότητα να εκτιμήσουν μέσω αυτής της έκθεσης, τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας και τη συμβολή της Γαλλίας στη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού έθνους-κράτους», κατέληξε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Μακρόν , μίλησε με πολύ θερμά λόγια για τη σχέση της Γαλλίας με την Ελλάδα, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα ήταν ένας πολιτισμός πριν καν γίνει έθνος - κράτος. Αυτό είναι βαρύ φορτίο, αλλά είναι κάτι που μας ενέπνευσε».
«Για τη Γαλλία», συνέχισε ο Εμμανουέλ Μακρόν, «ήταν αυτονόητο ότι θα προσέφερε τη στήριξή της για τον Αγώνα για Ανεξαρτησία της Ελλάδος, ότι θα στηρίζαμε την Ελλάδα σε κάθε της βήμα, καθώς η Ελλάδα είναι η εστία του πολιτισμού. Από αυτόν τον πολιτισμό αντλούμε τις ρίζες μας, τη φαντασία μας, αλλά και τα σημεία αναφοράς μας, είτε είναι καλλιτεχνικά, είτε φιλοσοφικά και άλλα».
Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη έκθεση που φιλοξενείται στο Λούβρο την φθινοπωρινή περίοδο, με την υποστήριξη της Εθνικής Πινακοθήκης.
Η έκθεση διοργανώνεται με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης και εξετάζει επιρροές που συνδιαμόρφωσαν τον χαρακτήρα της Ελλάδας από το 17ο έως τον 20ο αιώνα, από την βυζαντινή κληρονομιά και την ορθοδοξία έως το ευρωπαϊκό πνεύμα της Αναγέννησης, του Διαφωτισμού και του φιλελληνισμού.
Στα εγκαίνια παρέστησαν ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού αρμόδιος για Θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα.