Μοναδική ευκαιρία για να συστηθεί ξανά η Ελλάδα στον κόσμο αλλά και για μια άσκηση αυτογνωσίας χαρακτήρισε η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου την επέτειο των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης.
Παρουσιάζοντας τους άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί το έργο της Επιτροπής η κ. Αγγελοπούλου ανέφερε κατά την ομιλία της στη σημερινή πανηγυρική εκδήλωση στη Βουλή πως «ο εορτασμός της επετείου θα έχει τη λαμπρότητα που απαιτεί ο συμβολισμός των 200 χρόνων από την κήρυξη της Επανάστασης», προσθέτοντας πως «καλούμαστε να αποτυπώσουμε την Ελλάδα όπως είναι».
«Είναι η Ελλάδα που περιλαμβάνει τη Θεσσαλονίκη με το μοναδικό αμάλγαμα πολιτισμών, το Ηράκλειο με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, το Σουφλί με τα μοναδικά μεταξωτά του, την Πτολεμαΐδα και την Κοζάνη με τα έργα στα οποία βασίστηκε ο εξηλεκτρισμός της χώρας, το Νυμφαίο με τις εγκαταστάσεις του Αρκτούρου, τα Γιάννενα με τη μακραίωνη παράδοση αργυροχρυσοχοΐας, τη Χίο με την εφοπλιστική παράδοση, με τους εκατοντάδες αμπελώνες στη Μακεδονία, την Κρήτη, τη Σαντορίνη, την Πελοπόννησο. Είναι μια Ελλάδα που παράγει, που καινοτομεί, που διαθέτει ένα αξιοζήλευτο επιστημονικό προσωπικό, που είναι παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή» είπε.
Η πρόεδρος της Επιτροπής μνημόνευσε πρόσωπα που σημάδεψαν την ιστορία του νεοελληνικού κράτους ξεκινώντας από τους πρώτους ευεργέτες, όπως ο Ζάππας, ο Βαρβάκης, ο Τοσίτσας, ο Αρσάκης, ο Ιωνίδης, ο Ράλλης και ο Μπενάκης αλλά και πιο σύγχρονους, όπως ο Ωνάσης και ο Νιάρχος, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε «σε Ελληνίδες και Έλληνες που άφησαν το αποτύπωμά τους ανεξίτηλο στην επιστήμη, τις τέχνες, τον αθλητισμό, την τεχνολογία, τα γράμματα», όπως ο Ρήγας Φεραίος, ο Αδαμάντιος Κοραής, ο Γιώργος Παπανικολάου, η Μαρία Κάλλας, ο Νίκος Σκαλκώτας, ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, η Μελίνα Μερκούρη, ο Τζιμ Λόντος, ο Ιάνης Ξενάκης, ο Κωνσταντίνος Καβάφης, ο Κορνήλιος Καστοριάδης, ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος.
«Όλοι αυτοί και πολλοί ακόμη, είναι κομμάτι της Ελλάδας που θέλουμε να περιγράψουμε. Όπως κομμάτι της είναι τόσο ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και ο Κάχι Καγιασβίλι όσο και ο Ιμάμ Ζαχαρίας, ο οποίος γεννήθηκε στην Ελλάδα από γονείς Σύρους μετανάστες και πέρασε φέτος πρώτος στους Ναυπηγούς του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου» πρόσθεσε.
Χαρακτηρίζοντας την επανάσταση «σημαντική σελίδα της παγκόσμιας Ιστορίας», η Γιάννα Αγγελοπούλου σημείωσε πως δεν πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ιστορικό εκείνο γεγονός μόνο έτσι όπως το μάθαμε στο σχολείο, δηλαδή ως αξιοθαύμαστο επίτευγμα και μαρτυρική πράξη γενναιότητας και αυτοθυσίας. Αντίθετα, σημείωσε, πρέπει να τονιστεί ο παγκόσμιος αντίκτυπος και η σύνδεσή της με τις κοσμογονικές αλλαγές που συνέβαιναν τότε στην Ευρώπη και την Αμερική.
«Δεν θα είχε νόημα να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια εάν δεν μιλήσουμε για το πώς φανταζόμαστε την Ελλάδα στο μέλλον» είπε ακόμη η κ. Αγγελοπούλου. «Τι θέλουμε να αλλάξουμε; Τι θέλουμε να πετύχουμε;» διερωτήθηκε για να προσθέσει πως σε αυτό το όραμα του μέλλοντος είναι απαραίτητη η αναζήτηση συνεργιών και συνεργασιών.
«Σεβόμενη το όριο των γεγονότων και το μέτρο των πραγμάτων, με την επιβαλλόμενη περίσκεψη και αυτοσυγκράτηση, η επιτροπή θα προχωρήσει στον σχεδιασμό πολύμορφων δράσεων στην Ελλάδα και στον κόσμο, ενώ θα επιδιώξει να συνεργαστεί στενά με ιδρύματα, οργανισμούς και ομάδες πολιτών» ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής, τονίζοντας πως η διαδρομή των μελών της επιτροπής αποτελεί εγγύηση για την επιτυχία του εγχειρήματος.
«Ο στόχος είναι να υλοποιηθεί το εγχείρημα χωρίς να απαιτηθούν δημόσιοι πόροι, ενώ η ουσιαστική επιδίωξη είναι να πετύχουμε τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων Ελληνίδων και Ελλήνων» διευκρίνισε η κ. Αγγελοπούλου επισημαίνοντας την ξεχωριστή θέση που θα έχουν οι νέες γενιές, οι οποίες και θα αποτελέσουν τη «λυδία λίθο της επιτυχίας» της Επιτροπής.
«Δεν είναι ζητούμενο μόνο να κατανοήσουν την πορεία της Ελλάδας αυτά τα 200 χρόνια και να αντιληφθούν την Ελλάδα ως αυτό που είναι, δηλαδή μια σύγχρονη χώρα με τα επιτεύγματα και τις αδυναμίες της, αλλά και να συμμετάσχουν στον σχεδιασμό. Καλούμαστε να συνδιαμορφώσουμε όλοι μαζί αυτή τη νέα πατριδογνωσία που θα βρίσκεται μακριά από τη μελαγχολία της διαρκώς διωκόμενης, αδικημένης και κατατρεγμένης Ελλάδας αλλά και από την υπερφίαλη αυταρέσκεια του περιούσιου λαού που αποτελεί το κέντρο του κόσμου» σημείωσε η πρόεδρος της επιτροπής.
«Καλούμαστε να αναμετρηθούμε με τον ίδιο μας τον εαυτό» κατέληξε κλείνοντας, με έναν στίχο του Νικηφόρου Βρεττάκου από το ποίημα «Προσκλητήριο»: «Οι ορίζοντες χτυπούν τις πόρτες μας».
Πηγή: ΑΜΠΕ