Σημαντική ευκαιρία απολογισμού, αλλά και νέας νοηματοδότησης των αξιών που οδηγούν στην εθνική αυτογνωσία χαρακτήρισε τη συμπλήρωση 200 ετών από την ελληνική επανάσταση, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή κατά την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
«Τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάστασης αξίζει να τα προσεγγίσουμε με πολλούς τρόπους, στο δυνατό φως της ιστορικής εμπειρίας, υπό το σοφό πρίσμα των διδαγμάτων της, αλλά και με σταθερή πυξίδα τη θετική προβολή της στο μέλλον» ανέφερε ο Πρωθυπουργός. Όπως είπε, είναι μεγαλειώδες ένα έθνος να ανορθώνεται, να αγωνίζεται και τελικά να απελευθερώνεται, αλλά και τιμητικό να συντηρεί τις πανανθρώπινες αξίες, μέσα στον χρόνο, όχι ως στοιχείο μουσειακό, αλλά ως γόνιμο καύσιμο για το μέλλον του.
«Πρόκειται για μία σημαντική ευκαιρία τολμηρού απολογισμού αλλά και ζωογόνου περίσκεψης. Αναστοχασμού και μιας νέας νοηματοδότησης των αξιών που οδηγούν, τελικά, σε εθνική αυτογνωσία. Πρόκειται, τελικά, για μια επαναγνωριμία, με τον συλλογικό μας εαυτό που θα δώσει στην Ελλάδα μια σημαντική ευκαιρία, να ανασυνταχθεί εσωτερικά, αλλά και να επανασυστηθεί με την σύγχρονη ταυτότητά της στην Ευρώπη αλλά και στον κόσμο ολόκληρο» είπε.
Σημείωσε παράλληλα πως η υπόθεση των 200 χρόνων «είναι υπόθεση όλων των Ελλήνων, παντού στη χώρα, αλλά και όπου υπάρχει Ελληνισμός» κάνοντας ειδική αναφορά στο ζήτημα της φυγής Ελλήνων στο εξωτερικό, αλλά και στο θέμα της ψήφου των αποδήμων. «Στις αρχές του 1821, πολέμησε ηρωικά ο 'Ιερός Λόχος' των διασκορπισμένων νέων μας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Σήμερα, έχουμε ανάγκη από έναν διαφορετικό 'Ιερό Λόχο'. Από τους Έλληνες που έδιωξε η κρίση και φλέγονται από την επιθυμία να γυρίσουν. Αλλά και από όσους ζουν και προκόβουν σε 'δεύτερες' πατρίδες χωρίς να ξεχνούν την πρώτη. Είναι αυτοί που έρχονται, τώρα, ακόμη ένα βήμα πιο κοντά της με τη δυνατότητα που αποκτούν να ψηφίζουν από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους» ανέφερε.
Είπε ακόμη πως ο ξεσηκωμός του ’21 υπήρξε κοίτη αναγέννησης του εθνικού κορμού και πως ότι η πορεία που ακολούθησε η χώρα σημαδεύτηκε στην πορεία «από λαμπρές επιτυχίες, αλλά και οδυνηρές αποτυχίες» για να προσθέσεθ πως «όσο εμπνεόμαστε από τους θριάμβους άλλο τόσο οφείλουμε να διδαχθούμε και από τις τραγωδίες».
«Ας κοιταχτούμε στον καθρέφτη με θάρρος και με ειλικρίνεια. Θα εκτιμήσουμε και τη λάμψη του βλέμματος αλλά και τις ρυτίδες του προσώπου της σύγχρονης Ελλάδας. Γιατί το ισοζύγιο είναι συντριπτικά θετικό: Στα χρόνια αυτά, η Ελλάδα ξέφυγε οριστικά από την ανέχεια 'του πτωχού που θυροδέρνει' όπως γράφει και ο εθνικός μας ποιητής. Μια παλιά μικρή οθωμανική επαρχία είναι, τώρα, μια ισχυρή ευρωπαϊκή χώρα. Που αφήνει πίσω της την κρίση και ανανεώνει την πίστη της στο μέλλον» τόνισε.
Αναφερόμενος στη συγκρότηση της Επιτροπής των 200 χρόνων της Παλιγγενεσίας ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι διαπνέεται από πνεύμα ενότητας, μετριοπάθειας και δημιουργικού σεβασμού ώστε - όπως είπε - ο εθνικός ξεσηκωμός των Ελλήνων να επανατοποθετηθεί ως δυναμικό συμβάν με παγκόσμια εμβέλεια, ως ορόσημο ρήξης με το κακό μας παρελθόν, αλλά και ως δείκτης του μέλλοντος.
«Από την άποψη αυτή, η οργανωτική διάταξη καλείται να υπηρετήσει αυτόν τον εορτασμό και ανταποκρίνεται, πιστεύω, σε αυτόν τον πολυδιάστατο χαρακτήρα του» σημείωσε και αναφερόμενος ειδικότερα στην επικεφαλής της Επιτροπής Γιάννα Δασκαλάκη - Αγγελοπούλου είπε πως «έχει αποδείξει την διοικητική της ικανότητα και τον ζήλο με τον οποίο την επενδύει».
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την προσδοκία ότι τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση θα συνδεθούν με τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. «Αν το 1821 ήταν η εκκίνηση, το 2021 είναι ένας κομβικός σταθμός στο δρόμο για την 4η βιομηχανική επανάσταση, την τεχνητή νοημοσύνη και των στοιχημάτων που προβάλλονται μπροστά μας. Από τις νέες μεγάλες ανισότητες μέχρι το προσφυγικό, μεταναστευτικό και κυρίως την κλιματική αλλαγή. Γιατί οι κύκλοι, της Ιστορίας, βλέπετε, μοιάζουν «να ειρωνεύονται» τις ιστορίες των ανθρώπων» είπε.
Σημείωσε ακόμη πως «αν κάποτε διεκδικούσαμε όσα δεν είχαμε, τώρα καλούμαστε να προστατέψουμε τα αγαθά που έχουμε, με σημαντικότερο το φυσικό και πολιτιστικό μας περιβάλλον, αλλά και να επανατοποθετήσουμε την Ελλάδα στον κόσμο στο πλαίσιο μιας ευρύτερης εθνικής εξωστρέφειας». «Τότε ήταν η γέννηση, σήμερα η αναγέννηση» κατέληξε ο Πρωθυπουργός.
Κ. Τασούλας: Να γίνουμε ισάξιοι των πιο προηγμένων κοινωνιών για να τιμήσουμε τη μνήμη των προγόνων
«Σήμερα η σύγχρονη Ελλάς, στη σύγχρονη Βουλή ξεκινάει τη σπάνια προσπάθεια να αναδείξει την ιστορία, την αξία και τον πολιτισμό της, όχι για να γαντζωθούμε στην πατραγαθία, αλλά για να δημιουργήσουμε εφαλτήριο μιας προσπάθειας η οποία θα μας καταστήσει ισάξιους με τις προηγμένες χώρες του κόσμου», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, χαιρετίζοντας την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
Ο πρόεδρος της Βουλής έκανε ιστορική αναδρομή στα γεγονότα εκείνης της περιόδου. «Το 1821, δεν είχαμε μόνον πράξεις εξαίσιου ηρωισμού. Είχαμε πράξεις βαθύτατα πολιτικές, οι οποίες μαζί με τον ηρωισμό παρήγαγαν ιστορία. Ο συνδυασμός ηρωισμού και πολιτικότητας ανέδειξε τελικά την ελευθερία της χώρας και παρά τις δυσκολίες, τους κινδύνους και τις ασχήμιες, όπως ήταν οι εμφύλιοι πόλεμοι, οδήγησε στην απελευθέρωση», υπογράμμισε.
Συνεχίζοντας ο κ. Τασούλας σημείωσε, ότι οι πολιτικοί παραστάτες της εποχής είχαν την πολιτικότητα να διακρίνουν ότι έπρεπε να είναι με την σωστή πλευρά της ιστορίας και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη συνθήκη του Λονδίνου το 1827 η οποία απετέλεσε, όπως είπε, τον προάγγελο της ελληνικής ανεξαρτησίας και στην οποία πρωτοστάτησε ο τότε πρωθυπουργός της Αγγλίας, λόρδος Τζορτζ Κάνινγκ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής, αυτό ήταν ιδιαίτερα σημαντικό γιατί ο λόρδος Κάνινγκ ο οποίος είχε διατελέσει και κυβερνήτης των Ινδιών, ήταν υποστηρικτής της ελευθερίας του εμπορίου και για το λόγο αυτό επεδίωκε ειρήνευση την στιγμή κατά την οποία, οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης, ήταν υπέρ του προστατευτισμού. «Η χώρα μας, επέλεξε να τοποθετηθεί με την σωστή πλευρά. Ήταν ένας συνδυασμός πολιτικότητας, ηρωισμού αλλά και τύχης, γιατί λίγους μήνες μετά την υπογραφή της συνθήκης ο λόρδος Κάνιγκ απεβίωσε», ανέφερε ο κ. Τασούλας.
Ο πρόεδρος της Βουλής έκλεισε τον χαιρετισμό του με αναφορά στον Επιτάφιο του Περικλή και τόνισε ότι στη Ζωφόρο του Παρθενώνα δεν απεικονίζονται μάχες και πολεμικά γεγονότα, όπως ήταν τότε το σύνηθες αλλά η Πομπή των Παναθηναίων γιατί οι Αθηναίοι της εποχής του Περικλή θεωρούσαν πως «η δημιουργική ζωή και η χαρά της ζωής είναι ισόπαλες με τους πολεμικούς αγώνες».
«Σήμερα η θεσμοθετημένη επιτροπή με την πρόεδρό της και όλοι εμείς θα φιλοτεχνήσουμε εν όψει του 2021 τη νέα Ζωφόρο του Παρθενώνα. Να γίνουμε ισάξιοι των πιο προηγμένων κοινωνιών για να τιμήσουμε τη μνήμη των προγόνων», τόνισε ο κ. Τασούλας και κατέληξε: «Θα φιλοτεχνήσουμε τη νέα Ζωφόρο και τιμώντας την Παλιγγενεσία θα αναδείξουμε ότι η δική μας Ζωφόρος προετοιμάζει τη χώρα για τη μεγάλη χαρά της ζωής, της δημιουργίας και της προκοπής ως ανταπόκριση για τους αγώνες εκείνων».
naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΜΠΕ