Επιμέλεια: Κώστας Δεληγιάννης, Φάνης Ζώης

Με το βλέμμα στην ενεργειακή μετάβαση

Τρίτη, 05 Νοεμβρίου 2019 09:34
UPD:14:53
A- A A+

Του Κώστα Δεληγιάννη
[email protected]

Η προσαρμογή στα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα, για κάλυψη των ενεργειακών αναγκών με ολοένα περισσότερο αειφόρο τρόπο, αλλά και οι κυοφορούμενες παρεμβάσεις, ώστε οι όποιες αλλαγές να μην αποβούν εις βάρος της ενεργειακής ασφάλειας και του κόστους, έχουν δρομολογήσει στη χώρα μας έναν ριζικό ενεργειακό μετασχηματισμό, όψεις του οποίου μάλιστα θα λάβουν σάρκα και οστά σε λίγους μόλις μήνες από σήμερα. Ενδεικτικά, από τον επόμενο Ιούνιο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το Χρηματιστήριο Ενέργειας, το οποίο θα θέσει σε εντελώς νέα βάση τους τρόπους συναλλαγής μεταξύ των εγχώριων ηλεκτροπαραγωγών, των προμηθευτών ρεύματος και των μεγάλων καταναλωτών, θέτοντας επίσης τις βάσεις για διεύρυνση του ανταγωνισμού, με την προοδευτική σύζευξη της εγχώριας αγοράς ηλ. ενέργειας με την κοινή ευρωπαϊκή, που θα ξεκινήσει αμέσως μετά.

Παράλληλα, μέσα στο επόμενο καλοκαίρι αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο πλήρους απολιγνιτοποίησης της ηλεκτροπαραγωγής έως το 2028, με το «σβήσιμο» των τριών πρώτων μονάδων της ΔΕΗ, δηλαδή του ΑΗΣ Αμυνταίου και της «Μεγαλόπολη 3» στην Αρκαδία. Ένα σχέδιο που δημιουργεί επιπλέον χώρο στο ηλεκτρικό σύστημα για τη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και δίνει τα οικονομικά σήματα για την υλοποίηση νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, οι οποίες προορίζονται να αποτελέσουν «αντίδοτο» στη στοχαστικότητα των ΑΠΕ, έως ότου εφαρμοσθούν σε ευρεία κλίμακα λύσεις για την αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας.

Αλλαγές όπως οι παραπάνω έρχονται σε μία συγκυρία όπου η αναπροσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΗ, αλλά και η «είσοδος» της εταιρείας στο φυσικό αέριο δημιουργούν νέα δεδομένα στη λιανική αγορά ρεύματος και φυσικού αερίου. Επίσης, δρομολογούνται σε μία εποχή όπου υλοποιούνται μία σειρά από νέες ενεργειακές υποδομές, οι καθιστούν ευοίωνες τις προοπτικές υλοποίησης του ενεργειακού μετασχηματισμού με τους λιγότερο δυνατούς κραδασμούς.

Έτσι, για παράδειγμα, η πρώτη ηλεκτρική διασύνδεσης της Κρήτης, η οποία θα ξεκινήσει να λειτουργεί επίσης από το επόμενο καλοκαίρι, ώστε να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του νησιού, καλύπτοντας από το ηπειρωτικό σύστημα ένα μέρος (σε πρώτη φάση) των αναγκών του σε ρεύμα. Επιπλέον, έργα όπως ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ), ο οποίος θα τεθεί σε κανονική λειτουργία την επόμενη χρονιά, θα διασφαλίσουν μεταξύ άλλων ακόμη μεγαλύτερη διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας της εγχώριας αγοράς με καύσιμο, και επομένως ενισχυμένο ανταγωνισμό προς όφελος των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Την ίδια στιγμή, μέσα στη χρονιά αναμένονται σημαντικές εξελίξεις στις έρευνες υδρογονανθράκων, ώστε να δοθούν κάποιες πρώτες απαντήσεις στο κατά πόσο στο υπέδαφος της χώρας μας κρύβονται αξιοποιήσιμες ποσότητες ορυκτού πλούτου, η παραγωγή των οποίων θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην εθνική οικονομία. 

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ Ενέργεια