Την κάρτα εισόδου στα πανεπιστημιακά ιδρύματα προτάσσουν κυβερνητικά στελέχη ώστε να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα καταλήψεων και βιαιοπραγιών εντός των πανεπιστημιακών χώρων, με την προϋπόθεση τη σχετική πρωτοβουλία να αναλάβουν οι διοικήσεις των ανώτατων Ιδρυμάτων.
Το υπουργείο Παιδείας, πάντως, συντάσσει νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση, το οποίο θα παρουσιαστεί μέχρι το τέλος του χρόνου και στο οποίο θα περιλαμβάνονται όλα τα αντίστοιχα θέματα.
Η κάρτα εισόδου στα ΑΕΙ, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», αποτελεί μια πρόταση που επανέρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να εφαρμοστεί σε μικρά πανεπιστήμια.
Ωστόσο, αποτελεί μια πιο δύσκολα εφαρμόσιμη πολιτική για εκείνα που έχουν μεγάλα κάμπους.
Και βεβαίως, προστίθεται, συνδυάζεται με επαρκή φωτισμό τις βραδινές ώρες των πανεπιστημιακών χώρων και «άνοιγμά» τους σε περιόδους Σαββατοκύριακων ή αργιών στην τοπική κοινωνία με τη μορφή εκδηλώσεων ή επιστημονικών συναντήσεων.
Σύμφωνα πάντως με τον πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ν. Παπαϊωάννου, τα πανεπιστήμια δεν είναι έτοιμα για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
«Με τη σωστή φύλαξη των εισόδων των πανεπιστημιακών χώρων μπορούμε να περιφρουρήσουμε την είσοδο παραβατικών στοιχείων» αναφέρει, επισημαίνοντας ότι «το σύστημα μπορεί σήμερα να αυτορυθμιστεί, με διαδικασίες συναίνεσης και συνεργασίας όλων των μερών του».
Και συμπληρώνει: «Η κάρτα εισόδου είναι αλήθεια ότι προϋποθέτει την πλήρη φύλαξη του πανεπιστημιακού κάμπους γύρω γύρω, κάτι που δεν είναι τόσο στην κουλτούρα μας ως χώρα και χρειάζεται διαδικασίες που το πανεπιστήμιο σήμερα δεν είναι έτοιμο να εφαρμόσει».