Οι ΗΠΑ ενημερώνουν τον ΟΗΕ ότι αποχωρούν από τη συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα

Τρίτη, 05 Νοεμβρίου 2019 15:27
UPD:15:32
REUTERS/Denis Balibouse
A- A A+

Τη διαδικασία αποχώρησής τους από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα εκκίνησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, ενημερώνοντας τα Ηνωμένα Έθνη για την πρόθεσή τους, ενώ άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Κίνα, εκφράζουν τη λύπη και την απογοήτευσή τους.  

«Σήμερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες εκκινούν τη διαδικασία αποχώρησης από τη συμφωνία του Παρισιού. Κατ’ εφαρμογήν των όρων αυτής της συμφωνίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέβαλαν επίσημη γνωστοποίηση της αποχώρησής τους στα Ηνωμένα Έθνη. Η αποχώρηση θα τεθεί σε ισχύ έναν χρόνο μετά την γνωστοποίηση», αναφέρεται στο κείμενο της ανακοίνωσης.

Η αμερικανική κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ εκτιμά ότι η συμφωνία αυτή, στην οποία δεσμεύτηκαν αρχικά οι ΗΠΑ και 187 ακόμη χώρες,  βάζει ένα «άδικο οικονομικό βάρος» στους Αμερικανούς.

Οι ΗΠΑ δεν μπορούσαν να εκκινήσουν τη διαδικασία νωρίτερα, εξαιτίας ρήτρας που εισάγει μία αντίστροφη μέτρηση διάρκειας ενός έτους πριν η Ουάσιγκτον μπορέσει να αποχωρήσει.

«Ήρθε η ώρα να φύγουμε από την συμφωνία του Παρισιού», είχε δηλώσει την 1η Ιουνίου 2017 ο Ντόναλντ Τραμπ. «Εκλέχτηκα για να εκπροσωπήσω τους κατοίκους τους Πίτσμπουργκ, όχι του Παρισιού».

Η Κίνα, πρώτος παγκόσμιος ρυπαντής, και η Γαλλία, αντέδρασαν έντονα στην αμερικανική ανακοίνωση.

«Ελπίζουμε ότι οι ΗΠΑ θα επιδείξουν μεγαλύτερη υπευθυνότητα και θα συμβάλουν περισσότερο στη διαδικασία πολυμερούς συνεργασίας, αντί να προσθέτουν αρνητική ενέργεια», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Γκενγκ Σουάνγκ, καταγγέλλοντας την αμερικανική απόφαση.

«Η κλιματική αλλαγή αποτελεί κοινή πρόκληση για ολόκληρη την ανθρωπότητα, όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας οφείλουν να συνεργασθούν χέρι χέρι», πρόσθεσε ο Κινέζος αξιωματούχος.

Η Γαλλία εξέφρασε επίσης τη λύπη της για την αμερικανική απόφαση. «Αυτό καθιστά ακόμη πιο αναγκαία την γαλλοκινεζική σύμπραξη για το Κλίμα και την Βιοποικιλότητα», ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία την στιγμή που ο Εμανουέλ Μακρόν άρχιζε από τη Σανγκάη τη δεύτερη επίσκεψή του στην Κίνα.

Οι Αμερικανοί συντηρητικοί χαιρέτισαν από την πλευρά τους την ανακοίνωση της Ουάσιγκτον. Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων ωστόσο, η Νάνσι Πελόζι, δήλωσε ότι πρόκειται για «μία νέα αντιεπιστημονική απόφαση που ξεπουλά το μέλλον του πλανήτη και των παιδιών μας».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή