Ώρα συναίνεσης για τους ομογενείς

Τρίτη, 05 Νοεμβρίου 2019 07:00
REUTERS/JUAN MEDINA
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Tης Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]
 

Η... ώρα της κρίσης φτάνει για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, καθώς το νομοσχέδιο θα πάρει σύντομα τον δρόμο για την Ολομέλεια. Πρόκειται για την πρώτη απόπειρα επίτευξης ευρύτερων συναινέσεων, καθώς η εν λόγω ρύθμιση απαιτεί τουλάχιστον 200 «ναι» για να περάσει από τη Βουλή.

Το κλίμα πάντως -μετά και τις αμοιβαίες υποχωρήσεις- είναι ιδιαιτέρως θετικό, καθώς μόνο το ΜέΡΑ25 έχει πει πως δεν θα υπερψηφίσει. Ένα μικρό βήμα έγινε χθες οπότε και δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την απλοποίηση των εκλογικών διαδικασιών. Μεταξύ άλλων προβλέπει και την αύξηση του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας από 12 σε 15, διάταξη που σχετίζεται με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. 

Στόχος της διάταξης είναι τα κόμματα να έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια ώστε να συμπεριλάβουν στα ψηφοδέλτια Επικρατείας και υποψηφίους από την Ομογένεια, ενώ δεν λείπουν οι «καραμπόλες». Λόγω της αύξησης των βουλευτών Επικρατείας χάνουν από μία έδρα ο Νότιος Τομέας Αθηνών, η Αχαΐα και η Α’ Αθηνών. 

Το επόμενο βήμα θα γίνει την Παρασκευή, όταν θα συνεδριάσει για τελευταία φορά η Επιτροπή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Να σημειωθεί πως το άρθρο 54 που αφορά τον εκλογικό νόμο έχει συμπεριληφθεί στην Αναθεώρηση, προκειμένου να μπουν οι απαιτούμενες ασφαλιστικές δικλίδες για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. 

Η «πρόβα» συναίνεσης που έγινε με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη και στο μέλλον. Άλλωστε τους επόμενους μήνες θα ανοίξει ο διάλογος για μια σειρά θεμάτων μείζονος σημασίας.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η στάση των κομμάτων στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας 
και στο κατά πόσο θα διαμορφωθούν ευρύτερες συναινέσεις. Προς το παρόν αναμένεται η πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ενώ ήδη το Κίνημα Αλλαγής έχει μιλήσει για την ανάγκη επιλογής ενός προσώπου «με προοδευτικό πρόσημο». 

Θα ακολουθήσει η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, όπου επίσης θα επιχειρηθεί να διαμορφωθεί μια ευρύτερη πλειοψηφία. Στόχος πάντως που δεν είναι εύκολος, με δεδομένο πως Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ έχουν εντελώς διαφορετική οπτική για την απλή αναλογική.  

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή