Με μνημόσυνα και καταθέσεις στεφανιών στα στρατιωτικά νεκροταφεία, της Κλεισούρας και των Βουλιαράτων, όπου βρίσκονται ενταφιασμένοι Έλληνες στρατιώτες, πεσόντες στο αλβανικό μέτωπο κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο, ο ελληνισμός της Αλβανίας γιόρτασε σήμερα την επέτειο του ιστορικού ΟΧΙ.
Οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής έγιναν παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Αντώνη Δαματάρη, που εκπροσώπησε τον πρωθυπουργό κ.Κυριάκο Μητσοτάκη, της Ελληνίδας πρέσβειρας στα Τίρανα κ. Σοφίας Φιλιππίδου, της εκπροσώπου του προέδρου της ελληνικής βουλής κ. Κωνσταντίνου Τασιουλα, βουλευτού κ. Μαρίας-Αλεξάνδρας Κεφάλα. Τον πρόεδρο της Αλβανίας κ. Ιλίρ Μέτα εκπροσώπησε ο περιφερειάρχης Αργυροκάστρου κ. Αστρία Αλιάι και την αλβανική κυβέρνηση η υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων, ταξίαρχος κ.Μανουσάκε Σέχου ενώ στεφάνι εκ μέρους των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων κατέθεσε ο πτέραρχος Κωνσταντίνος Άγγος.
Απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους ομογενείς ο κ.Διαματάρης αφού μετέφερε «την αμέριστη αγάπη και στήριξη» του πρωθυπουργού και ευχαρίστησε την αλβανική κυβέρνηση για τη συνεργασία στον εντοπισμό και την ταφή Ελλήνων στρατιωτών, έργο που όπως είπε πρέπει να συνεχιστεί μέχρις ότου βρεθεί και ταφεί και ο τελευταίος νεκρός Έλληνας φαντάρος, τόνισε μεταξύ άλλων: «Είμαι εδώ για να σας πω ότι δεν είστε μόνοι. Οι απανταχού Έλληνες, οι Έλληνες της Ελλάδας, και οι Έλληνες της Αμερικής που κατάγονται από τα μέρη σας και που γνωρίζω καλά και που πολλοί από αυτούς είναι φίλοι μου, έχουν στραμμένη την προσοχή τους σε εσάς. Ο Ελληνισμός είναι ένας και αδιαίρετος».
«Η 28η Οκτωβρίου αποτελεί ένα ορόσημο στους αγώνες του Ελληνισμού. Αγώνες με αίμα και θυσίες υπέρ της ελευθερίας, της Δημοκρατίας, των αξιών του Έθνους μας. Ένα από αυτά που μας χαρακτηρίζει ως Έλληνες, είναι η αδάμαστη θέληση και επιμονή απέναντι στις δυσκολίες. Είναι η λαχτάρα μας να διατηρήσουμε την ταυτότητά μας, τη γλώσσα μας, τα ήθη και τις παραδόσεις μας, τη θρησκεία μας. Την ελληνικότητά μας» ανέφερε ο κ. Διαματάρης.
Καθώς συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τον θάνατο του ομογενή Κωνσταντίνου Κατσίφα, ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου από πυρά της αλβανικής αστυνομίας, οι γονείς, συγγενείς και φίλοι του τέλεσαν σήμερα επιμνημόσυνη δέηση στο σημείο όπου σκοτώθηκε. Στη συνέχεια και με το πέρας της επίσημης εκδήλωσης στο στρατιωτικό νεκροταφείο οι γονείς του επιχείρησαν να εισέλθουν στον χώρο της τελετής, πλην όμως η αστυνομία τους αφαίρεσε ένα πανό που κρατούσαν.
Οι συγγενείς διαμαρτυρήθηκαν για την εν ψυχρώ εκτέλεση του Κατσίφα αλλά και για το γεγονός ότι ένα χρόνο μετά οι αλβανικές αρχές δεν έχουν δημοσιοποιήσει την επίσημη δικογραφία. Στο σημείο όπου έπεσε νεκρός ο ομογενής, άναψε ένα κερί και ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών.
Στα πέριξ των δυο νεκροταφείων βουνά έγιναν οι φονικότερες μάχες και έπεσε ο μεγαλύτερος αριθμός Ελλήνων πεσόντων στο σύνολο των 8.400 στο αλβανικό μέτωπο. Η ενεργοποίηση από πέρυσι το Γενάρη της Διμερούς Συμφωνίας Ελλάδας-Αλβανίας που είχε υπογραφεί το 2010, για τον εντοπισμό, εκταφή, ταυτοποίηση και ενταφιασμό των Ελλήνων πεσόντων στο αλβανικό μέτωπο, έχει ως αποτέλεσμα, τον ενταφιασμό των οστών 753 Ελλήνων πεσόντων στους Βουλιαράτες και αναμένεται έως το τέλος του έτους ο αριθμός των Ελλήνων στρατιωτών που θα ενταφιασθούν στους Βουλιαράτες να ξεπεράσει τους 800. Εκατοντάδες άλλοι έχουν εντοπιστεί και στην περιοχή που βρίσκεται το νεκροταφείο της Κλεισούρας.
Πηγή: ΑΜΠΕ