Ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, που έγινε γνωστός στην Ελλάδα λόγω της κρίσης, έσπασε κάθε ρεκόρ σε αυτό το αξίωμα από τον Αύγουστο του 2010. Στην κρίση κράτησε χαμηλούς, μετριοπαθείς τόνους.
Μέχρι και σήμερα έχει κρατήσει το ίδιο αψεγάδιαστο στιλ στην εμφάνισή του, όπως όταν παρουσίαζε ένα από τα κεντρικά ειδησεογραφικά μαγκαζίνα στο δεύτερο δημόσιο κανάλι ZDF: έρχεται στο κυβερνητικό μπρίφινγκ με κομψό ατσαλάκωτο κοστούμι, ανοιχτή γραβάτα και μαλλιά πάντα καλοχτενισμένα. Υπάρχει, όμως, μια μεγάλη διαφορά. Από τις 10 Αυγούστου του 2010, ο Στέφεν Ζάιμπερτ δεν μιλά για την πολιτική, γερμανική και διεθνή, σε τηλεοπτικό κοινό ως δημοσιογράφος, αλλά ζει πλέον την πολιτική από μέσα, στο πλευρό της Άγκελας Μέρκελ.
Από το ZDF στην «ηλεκτρική καρέκλα»
Συνολικά 3.362 ημέρες συμπλήρωσε χθες ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης σε αυτό το αξίωμα. Ο Ζάιμπερτ αποτελεί προσωπική επιλογή της γερμανίδας καγκελαρίου. Από τους 20 ομολόγους του, μέχρι τώρα είναι ο μακροβιότερος, παρατηρεί η Süddeutsche Zeitung. Έχει ξεπεράσει ακόμη και τον Φέλιξ φον Έκαρντ, έμπιστο του Κόνραντ Αντενάουερ, ο οποίος στο πλευρό του εμβληματικού καγκελαρίου είχε συμπληρώσει 3.361 ημέρες στο ίδιο αξίωμα, αλλά σε δύο φάσεις. Υπό αυτήν την έννοια, το ρεκόρ του Ζάιμπερτ είναι διπλό, γιατί βρίσκεται σ' αυτή τη θέση χωρίς καμιά διακοπή. Ο στενός συνεργάτης της Μέρκελ έχει δείξει αντοχή και στο εξαντλητικό πρόγραμμα της προϊσταμένης του, κυρίως μετά τα ολονύκτια Συμβούλια Κορυφής, όπου πάλευε όχι για να απαντήσει στις απαιτητικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων, αλλά για να κρατήσει ανοιχτά τα μάτια του. Όμως, και εδώ έχει να επιδείξει «προϋπηρεσία»: έξι ώρες στέκονταν μπροστά στη κάμερα, όταν στις 9 Σεπτεμβρίου 2001 έπεσαν οι δίδυμοι πύργοι της Ν. Υόρκης. Για την τότε «επίδοσή» του βραβεύτηκε με τη Χρυσή Κάμερα.
Τι ήταν αυτό που τον έκανε να δεχθεί την «ηλεκτρική καρέκλα» του κυβερνητικού εκπροσώπου; Πολλά γράφτηκαν και περισσότερα ειπώθηκαν όλα αυτά τα χρόνια. Το βέβαιο είναι ότι κανένας άλλος εκπρόσωπος δεν ήταν τόσο γνωστός, πριν αναλάβει την υπηρεσία αυτή. Κάτι που έκανε στην αρχή τη δουλειά του πολύ δύσκολη. Δημοσιογράφοι που ήταν παρόντες θυμούνται ότι τη πρώτη ημέρα στην αίθουσα του μπρίφινγκ, δεν έπεφτε καρφίτσα. Το επόμενο διάστημα η ζωή του δεν ήταν εύκολη. Αλλά άντεξε. Και τους πρώην συναδέλφους τους, και την απαιτητική Μέρκελ με το εξουθενωτικό πρόγραμμα. Όποιος έχει την τύχη να τον επισκεφθεί στο γραφείο του, θα δει έναν γεωγραφικό χάρτη με πινέζες στις πόλεις των ταξιδιών του με την καγκελάριο.
Ο Ζάιμπερτ στην ελληνική κρίση
Ο Στέφεν Ζάιμπερτ άντεξε και την ελληνική κρίση. Όταν οι Έλληνες διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι, και λιγότερο οι γερμανοί συνάδελφοί τους, έθεταν συνεχείς ερωτήσεις για τον Τσίπρα και τον Βαρουφακη, για το χρέος και τα πρωτογενή ελλείμματα, τα περίφημα κρίσιμα Eurogroup, αλλά και τις πολεμικές αποζημιώσεις. Κι απαντούσε υπομονετικά χωρίς να δίνει στην πραγματικότητα απάντηση, όπως έμαθε να κάνει και σε άλλες «κακοτοπιές». Αλλά το πιο σημαντικό ήταν ότι κράτησε χαμηλούς τόνους και μετριοπαθή στάση, ήταν πάντα πολύ καλά προετοιμασμένος και δεν επιδίωξε ποτέ τη σύγκρουση, κάτι που δε μπορεί κανείς να ισχυριστεί για τους κατά καιρούς εκπροσώπους του υπουργείου Οικονομικών. Σήμερα, οι ελληνογερμανικές σχέσεις έχουν μπει σε ένα άλλο αυλάκι κι ο Ζάιμπερτ έχει έναν πονοκέφαλο λιγότερο, στην προσπάθεια να «εξηγήσει» την πολιτική της Μέρκελ στους δημοσιογράφους με τρόπο φιλικό, που να φαίνεται κι αξιόπιστος.
Την προσωπική του ζωή φροντίζει να κρατά μακριά από τη δημοσιότητα. Η σύζυγός του, ζωγράφος, είναι φοιτητικός έρωτας, που κρατά μέχρι σήμερα. Σε ανύποπτη στιγμή είχε πει ότι χάρη σε αυτήν έμαθε να «βλέπει» την τέχνη.
Εξαιρετικός χορευτής
Προσωπικές επαφές με δημοσιογράφους δεν φαίνεται να διατηρεί. Η μόνη σταθερή «εξωσχολική» δραστηριότητα είναι ο ομοσπονδιακός χορός των δημοσιογράφων (Bundespresseball), που γίνεται κάθε χρόνο τον Νοέμβριο, στο ξενοδοχείο «Adlon», με τη συμμετοχή 2.500 προσκεκλημένων: του προέδρου της Δημοκρατίας, υπουργών, πολιτικών, εκπροσώπων του οικονομικού και πολιτιστικού κατεστημένου της χώρας και φυσικά δημοσιογράφων. Ο Ζάιμπερτ επιλέγει πάντα έναν κάπως πιο ήσυχο χώρο του ξενοδοχείου για να χορέψει με τη σύζυγό του. Και όποιοι τον έχουν δει, επιβεβαιώνουν ότι και εδώ είναι μαραθωνοδρόμος. Είναι όχι μόνο εξαιρετικός χορευτής με απόλυτη αίσθηση του ρυθμού, αλλά χορεύει μέχρι τελικής πτώσης.
Μέχρι τη βραδιά του επόμενου χορού τον ερχόμενο Νοέμβριο, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης θα συνεχίσει να συνοδεύει την καγκελάριο στα ταξίδια της, θα τουιτάρει δηλώσεις της, θα συμμετέχει στα υπουργικά συμβούλια, θα απαντά στα μπρίφινγκ στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων και θα εξηγεί όσο πιο πειστικά γίνεται τη γερμανική πολιτική, φορτωμένος με το ντοσιέ του και με το αψεγάδιαστο κουστούμι και τη γραβάτα του. Έχει σπάσει ήδη κάθε ρεκόρ και δίκαια τον αποκαλούν «μαραθωνοδρόμο».
Deutsche Welle