Μία μη τοξική θεραπευτική μέθοδο υψηλής ακριβείας, η οποία στοχεύει καρκινικά κύτταρα σε νανοκλίμακα, σκοτώνοντάς τα ακόμα και σε χαμηλές δόσεις, ανέπτυξαν επιστήμονες του Washington State University και του Pacific Northwest National Laboratory του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας.
Όπως αναφέρεται σε ανάρτηση στο Phys Org, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μικροσκοπικούς σωλήνες φτιαγμένους από οργανικά μόρια (πεπτοειδή) για τη στοχευμένη χορήγηση αντικαρκινικών φαρμάκων. Της έρευνας ηγήθηκαν οι Γιουέχε Λιν και Τσουν Λονγκ Τσεν και το σχετικό επιστημονικό άρθρο δημοσιεύτηκε στο Small.
Οι εν λόγω νανοσωλήνες, περίπου 100.000 φορές πιο λεπτοί από μια ανθρώπινη τρίχα, ήρθαν τυλιγμένοι σε νανοφύλλα- μεμβράνες. Τα μόρια των φαρμάκων, φθορίζουσες μπογιές και μόρια στόχευσης του καρκίνου τοποθετήθηκαν με ακρίβεια μέσα στους νανοσωλήνες, επιτρέποντας τη λεπτομερή παρατήρηση της αποτελεσματικότητας της χορήγησης των φαρμάκων στα καρκινικά κύτταρα.
Η νέα τεχνολογία επιτρέπει τη χορήγηση των δύο φαρμάκων – το ένα για χημειοθεραπεία και το άλλο για μια λιγότερο επεμβατική φωτοδυναμική θεραπεία- απευθείας στα καρκινικά κύτταρα. Η φωτοδυναμική θεραπεία χρησιμοποιεί ένα χημικό το οποίο, όταν εκτίθεται στο φως, απελευθερώνει ROS (reactive oxygen species) που σκοτώνουν καρκινικά κύτταρα. Η διπλή αυτή προσέγγιση επιτρέπει τη χρήση μικρότερης δόσης αντικαρκινικών φαρμάκων από ό,τι σε περίπτωση χρήσης ενός και μόνο φαρμάκου, με αποτέλεσμα την αποτελεσματική καταστροφή καρκινικών κυττάρων με χαμηλά επίπεδα τοξικότητας. Επίσης, η χρήση φθορίζουσας μπογιάς και μορίων στόχευσης του καρκίνου επιτρέπει τον εντοπισμό των κυττάρων των όγκων και την παρακολούθηση της πορείας της θεραπείας.
Οι ερευνητές δοκίμασαν τους νανοσωλήνες σε κύτταρα καρκίνου του πνεύμονα και διαπίστωσαν πως επέτρεπαν την χορήγηση δοξορουβικίνης (φαρμάκου χημειοθεραπείας) απευθείας στα καρκινικά κύτταρα που πολλαπλασιάζονταν ταχύτερα, με αποτέλεσμα υψηλές επιδόσεις με λιγότερα φάρμακα.