Απογοητευμένη από το «όχι» των Βρυξελλών στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, εμφανίστηκε η Ουάσιγκτον.
«Είμαστε απογοητευμένοι που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν αναγνώρισε την ισχυρή μεταρρυθμιστική προσπάθεια των δύο χωρών» δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μόργκαν Ορτάγκους.
Υπενθυμίζεται ότι το μεσημέρι της Παρασκευής, ο Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε ότι η Σύνοδος Κορυφής των «28» ηγετών της Ε.Ε. δεν κατέληξε σε ομόφωνη συμφωνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των δύο χωρών.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, αιτία του αδιεξόδου αποτέλεσε η γαλλική στάση, με τον πρόεδρο Μακρόν να μην συναινεί στην ένταξη των δύο βαλκανικών χωρών, κάτι το οποίο είχε διαφανεί και το προηγούμενο διάστημα.
Στο πλαίσιο αυτό, πάντως, ο αξιωματούχος του State Department αναγνώρισε ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν είπε “όχι” στην Αλβανία ή τη Βόρεια Μακεδονία, ούτε έθεσε νέες προϋποθέσεις για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων».
Άλλωστε, το ζήτημα της ένταξης των Σκοπίων και των Τιράνων θα εξεταστεί εκ νέου τον Μάιο του 2020, όπως διαβεβαίωσε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Ελπίζουμε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα καταλήξει σε συμφωνία με μία θετική απόφαση και για τις δύο χώρες, πριν τη Σύνοδο των Δυτικών Βαλκανίων – Ε.Ε. τον Μάιο του 2020» έσπευσε να συμπληρώσει ο Ορτάγκους.
Δεν παρέλειψε, τέλος, να επαναλάβει τη στήριξη της Ουάσιγκτον στην ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων και των Τιράνων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τη δυσαρέσκειά τους για την παραπάνω εξέλιξη εξέφρασαν, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής, τόσο ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όσο και ο Ντόναλντ Τουσκ.
Την ίδια ώρα, στα Σκόπια έχει ξεσπάσει πολιτική διαμάχη, με τον πρόεδρο της χώρας, Στέβο Πενταρόφσκι, να προχωράει στη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, εν μέσω της φημολογίας περί παραίτησης του πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ.
naftemporiki.gr