Την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε αναφορά της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως για την απουσία του Νίκου Φίλη κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την επιλογή των σημαιοφόρων με βάση την επίδοσή τους.
Σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου κάνει λόγο για «σκοτάδι και βούρκο», κατηγορώντας την κ. Κεραμέως ότι «ξεπέρασε τα όρια». Όπως επισημαίνει, η υπουργός «γνωρίζει προσωπικά πως ο Νίκος Φίλης αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας και αδυνατεί ορισμένες ημέρες να παρευρίσκεται στο Κοινοβούλιο. Δε δίστασε όμως να το χρησιμοποιήσει για να αναχαιτίσει - υποτίθεται -τους πολιτικούς της αντιπάλους, να πετύχει τους σκοπούς της και να τροφοδοτήσει τον προσωπικό της αριβισμό».
Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει παράλληλα πως η υπουργός Παιδείας συναντήθηκε με την αναπληρώτρια τομεάρχη Παιδείας του κόμματος Μερόπη Τζούφη τόσο στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, όσο και στην Ολομέλεια. «Η κ. Κεραμέως συνήθισε στο “one-womanshow” των δύο προηγούμενων μηνών, όταν η μοναδική της δραστηριότητα ήταν ο μονόλογος σε προστατευμένα περιβάλλοντα και φιλικά ΜΜΕ. Σήμερα, εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε, φανερώνει όχι μόνο μέχρι που μπορεί να φτάσει κανείς για να ‘αγιάσει τα μέσα’, αλλά και πως πρέπει να πράξει ώστε να διατηρήσει το high-score του point-system αξιολόγησης υπουργών του Κυριάκου Μητσοτάκη» σχολιάζει.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει πως «αναμένει την άμεση απόσυρση του συγκεκριμένου δελτίου τύπου του υπουργείου Παιδείας, την προσωπική και δημόσια συγγνώμη προς τον πρώην Υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη και την αποκατάσταση της αλήθειας σχετικά με την κοινοβουλευτική παρουσία και τοποθέτηση της πρώην υφυπουργού Μερόπης Τζούφη» καθώς – όπως αναφέρει - «οτιδήποτε λιγότερο, θα έχει άλλες συνέπειες για την αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής τάξης και τη διατήρηση του στοιχειώδους πολιτικού πολιτισμού».
Ξεχωριστή δήλωση για το θέμα έκανε και ο Νίκος Φίλης. Όπως σημείωσε, «στη χτεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια, σχεδίου νόμου του υπουργείου Υγείας, η υπουργός Παιδείας είχε συμπεριλάβει σημαντικές διατάξεις για την εκπαίδευση που δεν είχαν συζητηθεί (αντίθετα από ό,τι η κοινοβουλευτική τάξη και ουσία προβλέπει) στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή».
Επισήμανε ακόμη πως «η Μερόπη Τζούφη είχε πάρει μέρος στο σύνολο της συνεδρίασης, με προσωπική ομιλία από του βήματος μάλιστα, ενώ εγώ απουσίαζα καθώς ήταν ημέρα θεραπείας (κάτι που επαναλαμβάνω κάθε τρεις βδομάδες - και για τους πολλούς συντρόφους και φίλους που ενδιαφέρονται και μου στέλνουν τις ευχές τους, να ενημερώσω ότι πηγαίνει πολύ καλά)».
«Το γεγονός αυτό το γνώριζε η κα Κεραμέως και προκαλεί εντύπωση η ανακοίνωσή της και τα ‘νέα’ ήθη που εισάγει στην πολιτική» συμπλήρωσε ο κ. Φίλης για να προσθέσει: «Το αντίθετο μάλιστα ίσχυε: η υπουργός είχε κάνει απλώς ένα πέρασμα για να επιχειρηματολογήσει (κατά την κρίση της) για την κατάργηση της ανάδειξης με κλήρωση σημαιοφόρου στα δημοτικά και κατόπιν, έστελνε μέσω κινητού τηλεφώνου στον παριστάμενο υπουργό Υγείας Β. Κικίλια τις απαντήσεις της σε ζητήματα που ετίθεντο, κάτι πρωτοφανές στα χρονικά, που ανάγκασε μάλιστα τον δεύτερο να δηλώσει ότι... δεν μπορεί να λειτουργήσει ως ταχυδρόμος».
Στην ανακοίνωσή της η κ. Κεραμέως ανέφερε πως «το προσχηματικό ενδιαφέρον των κ.κ. Φίλη και Τζούφη για διάλογο στη Βουλή αποδείχθηκε με τον πιο εύληπτο τρόπο: την απουσία αμφοτέρων από τη Βουλή, κατά τη συζήτηση των διατάξεων για τις επιπλέον πιστώσεις και την επιλογή των σημαιοφόρων».
Η υπουργός εξέφρασε επίσης την ελπίδα «οι κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ να αφήσουν πίσω τους την επικοινωνιακή αντιπαράθεση και να ανταποκριθούν ομοίως στην πρόσκλησή μας για ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο».
Σε ό,τι αφορά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους σημαιοφόρους, όπως σημείωσε η κ. Κεραμέως, «έγινε κατανοητό σε όλους όσοι παρίσταντο στη συζήτηση στη Βουλή: Η απόφαση ήταν τόσο "κόλαφος" για τη Νέα Δημοκρατία, που δεν έκρινε επουδενί τη συνταγματικότητα της ρύθμισης επιλογής σημαιοφόρων βάσει επίδοσης - και δεν θα μπορούσε άλλωστε καθότι αυτή δεν έχει ακόμη ψηφιστεί. Αυτό που έκρινε είναι ότι δεν ήταν αντισυνταγματική η επιλογή βάσει κλήρωσης. Εμείς δεν ισχυριστήκαμε ότι η ρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντισυνταγματική. Εκφράσαμε την ιδεολογική αντίθεση σε αυτήν, και προχωρήσαμε σε ρύθμιση για την επιλογή σημαιοφόρων βάσει επίδοσης».