Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι για τα 6,9 Ρίχτερ

Κυριακή, 08 Ιανουαρίου 2006 15:14
UPD:16:04
A- A A+

Ενας από τους μεγαλύτερους σεισμούς, μεγέθους 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, όπως τον κατέγραψε το Σεισμολογικό Ινστιτούτο της Θεσσαλονίκης, συγκλόνισε στις 13.35' το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας και έγινε αισθητός από τη νότια Κρήτη μέχρι τα Γιάννενα και τη Θεσσαλία.

Ο σεισμός είχε επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο 30 χλμ ανατολικά των Κυθήρων και σύμφωνα με την ενημέρωση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Παναγιώτη Φούρλα μία ώρα μετά την εκδήλωση της δόνησης δεν είχαν αναφερθεί θύματα ή σοβαρές ζημίες.

Καθησυχαστικοί εμφανίστηκαν ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας Γιώργος Σταυρακάκης και ο ομότιμος καθηγητής Σεισμολογίας Βασίλης Παπαζάχος, εκτιμώντας ότι ο σεισμός των 6,9 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός.

Ο κ. Σταυρακάκης δήλωσε ότι ήταν μια πολύ σφοδρή δόνηση 6,9 Ρίχτερ και κατά 99% πρόκειται για τον κύριο σεισμό. Πρόσθεσε δε ότι δεν αναμένει έντονη μετασεισμική δραστηριότητα, αν και, όπως είπε, περίπου μία ώρα μετά τον αρχικό σεισμό είχαν καταγραφεί τέσσερις δονήσεις μεγέθους 5 με 5,5 Ρίχτερ.

Ο σεισμός είχε μεγάλο εστιακό βάθος και αυτό νομίζω ότι μας έσωσε, πρόσθεσε χαρακτηριστικά και σημείωσε «καταλαβαίνετε τι θα γινόταν αν ο σεισμός σημειωνόταν στη στεριά».

Ο σεισμός σύμφωνα με τον κ. Σταυρακάκη, προήλθε από το πολύ γνωστό για μεγάλους σεισμούς νότιο τόξο που έχει δώσει το μεγαλύτερο σεισμό, περίπου τον ίδιο με το σημερινό, το 1908. Δεν μας ξάφνιασε ούτε ο σεισμός, ούτε το μέγεθός του συμπλήρωσε, ενώ χαρακτήρισε ως σενάρια το ενδεχόμενο ντόμινο.

Είναι ένας σεισμός, είπε ο κ. Σταυρακάκης που θα μείνει στην ιστορία σαν το σεισμό που κούνησε όλη την Ελλάδα.

Σε ερώτηση αν περιμένει μεγαλύτερο σεισμό από την ίδια περιοχή, απάντησε ότι «αυτή τη στιγμή δεν ανησυχώ για κάτι τέτοιο».

Σε ερώτηση γιατί το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας έδωσε στην αρχή μικρότερο μέγεθος από τη Θεσσαλονίκη, είπε ότι επρόκειτο για έναν πολύ μεγάλο σεισμό που ταρακούνησε όλη την Ελλάδα και εμείς έπρεπε να ανακοινώσουμε το μέγεθος μέσα σε πέντε λεπτά.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Βασίλης Παπαζάχος, υπογράμμισε ότι ο ίδιος και η ομάδα του είχαν προβλέψει το σημερινό σεισμό και το μέγεθός του από το 2002, όταν είχαν δημοσιεύσει στοιχεία σε επιστημονικό περιοδικό. Σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο, φαίνεται πως ήταν ο κύριος σεισμός και το ευχάριστο είναι ότι σημειώθηκε σε θαλάσσια περιοχή.

Οπως είπε ο καθηγητής κ. Παπαζάχος, από την ίδια περιοχή σεισμός μεγέθους 7,2 Ρίχτερ, είχε σημειωθεί το 1906.

Οι πρώτες αναφορές για ζημίες έφτασαν στο Κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από τα Κύθηρα. Σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι Πυροσβεστικές Δυνάμεις του νησιού, έχουν αναφερθεί κυρίως ρωγμές και φθορές στις στέγες, κατά κύριο λόγο από το χωριό Μητάτα, την Αγία Πελαγία, τον Ποταμό και άλλους οικισμούς του νησιού.

Ειδικά στα Μητάτα σημειώθηκε κατολίσθηση στην πλατεία και προκλήθηκαν ζημίες στην εκκλησία και στο καμπαναριό, καθώς και σε πολλά σπίτια. Πάντως δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή