Πέθανε η ηθοποιός και μεγάλη δασκάλα του Θεάτρου, Τιτίκα Νικηφοράκη

Κυριακή, 20 Οκτωβρίου 2019 12:24
UPD:13:06
A- A A+

Πέθανε η Τιτίκα Νικηφοράκη, η μεγαλύτερη εν ζωή Ελληνίδα ηθοποιός. Την είδηση του θανάτου της γνωστοποίησε ο Σπύρος Μπιμπίλας μέσα από ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

Την Τιτίκα Νικηφοράκη αποχαιρέτισε με ένα συγκινητικό μήνυμα και η Κατερίνα Ευαγγελάτου, στο οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Η αγαπημένη μας Δασκάλα, η σπουδαία πρωταγωνίστρια Τιτίκα Νικηφοράκη έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 107 ετών. Είχε πλήρη διαύγεια ως το τέλος.

Τιτίκα Νικηφοράκη

Η μεγάλη ηθοποιός Τιτίκα Νικηφοράκη, απαγγέλει την Πάτμο του Ελύτη στα πλαίσια της εκπομπής ΕΣΤΙΝ ΟΥΝ του Ηλία Μαλανδρή στα 1992.

Το αστραποβόλο πνεύμα της, το σπάνιο ταλέντο της -ηθοποιός μοναδική, μεταφράστρια, ποιήτρια, δασκάλα ηθοποιών στη Δραματική Σχολή του Εθνικού για περισσότερα από 20 χρόνια-, η παιδική της περιέργεια, το σαρκαστικό της χιούμορ θα μείνουν χαραγμένα για πάντα στην καρδιά μας. Ήταν μια σπάνια, εξαιρετική προσωπικότητα, μια αγωνίστρια της Τέχνης πολύ μπροστά από την εποχή της».  

Η Τιτίκα Νικηφοράκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης και υπήρξε σύζυγος του θιασάρχη Νίκου Χατζίσκου, στο πλευρό του οποίου η ίδια διετέλεσε ως συνθιασάρχης. Πρωτοεμφανίστηκε ως ηθοποιός στο «Εθνικό Θέατρο», στη θεατρική παράσταση του Ερρίκου Ίψεν με τίτλο «Πέερ Γκυντ».  

ΥΠΠΟΑ - Συλλυπητήριο μήνυμα για την απώλεια της ηθοποιού Τιτίκας Νικηφοράκη

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση για την απώλεια της ηθοποιού:

«Η Τιτίκα Νικηφοράκη, ακόμη και μετά τα 100 της χρόνια, εξακολούθησε να είναι ένα πνεύμα ζωηρό, ανήσυχο, δημιουργικό, η αγαπημένη δασκάλα εκατοντάδων μαθητών του Εθνικού Θεάτρου, που ξεχώριζαν την προοδευτική διδασκαλία της και την περιέβαλλαν με αγάπη μέχρι το τέλος. Υπήρξε μια μεγάλη κυρία του ελληνικού θεάτρου, μια σπουδαία ηθοποιός και μεταφράστρια. Μαζί με τον σύζυγό της, Νίκο Χατζίσκο, πρόσφεραν πολλά στη θεατρική έρευνα, ιδρύοντας το θέατρο «Κάβα», καθώς και άλλες σκηνές, πρωτοποριακές για την εποχή τους. Δίδαξε τα κλασικά έργα, αλλά και δραματοποιημένα τα κείμενα του Παπαδιαμάντη, του Ροΐδη, του Μακρυγιάννη, εισάγοντας νέες μεθόδους διδασκαλίας. Η συμβολή της είναι ανεκτίμητη στο ελληνικό θέατρο. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους και στους φίλους της».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς