Ο αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος Κάρμας εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο ως νέος Μητροπολίτης Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας.
Έλαβε 74 ψήφους επί συνόλου 79 ψηφισάντων, ενώ ο αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Πουλής έλαβε τρεις, ενώ βρέθηκαν και δύο λευκές ψήφοι.
Ο αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος είναι από το 2003 ηγούμενος της ιστορικής ιεράς Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου (Παναγίας Μεγαλαιοσπηλαιώτισσας) Καλαβρύτων, ενώ υπηρετεί στην Ιερά Σύνοδο πάνω από 19 χρόνια. Υπήρξε από τους βασικούς συντελεστές στην εκ βάθρων ανακαίνιση της Μονής, που κάθε χρόνο δέχεται χιλιάδες επισκέπτες από την Ελλάδα και από το εξωτερικό, κυρίως από τη Ρωσία.
FILODIMOS.GR
Αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος Κάρμας
Ο αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος (κατά κόσμον Νικόλαος Κάρμας), του Δημητρίου και της Βασιλικής, γεννήθηκε στις 19 Μαΐου το 1966 στο Αίγιο.
Έχει σπουδάσει στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου, ενώ μιλά Αγγλικά και Σερβικά.
Έγινε μοναχός στις 12 Αυγούστου 1989 στην Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγίου.
Χειροτονήθηκε διάκονος στις 22 Ιουλίου 2002 από τον (παραιτηθέντα πλέον) Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιο, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αιγίου.
Στις 19 Φεβρουαρίου 2005 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος από τον κ. Αμβρόσιο, στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου Καλλιθέας Αιγίου.
Επίσης διετέλεσε:
Γραμματέας της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής επί των Ευρωπαϊκών Θεμάτων, από 2001 έως 2010.
Β΄ γραμματέας - πρακτικογράφος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, από 17-3-2016 έως 13-3-2019.
Α΄ γραμματέας - πρακτικογράφος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, από 13-3-2019 έως σήμερα.
Εθελοντής παραγωγός στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος από τον Σεπτέμβριο του 2003 έως τον Οκτώβριο του 2007.
Από αριστερά : ο Δημαρχος Λαμιέων κ. Ευθυμιος Καραισκος , ο Δημαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης , ο νεος μητροπολίτης Φθιωτιδος κ.κ. Συμεών , ο περιφερειάρχης Στερεας Ελλάδας κ. Φανης Σπανος και ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιωτιδας κ. Ηλίας Κυρμανιδης .
Νέος Μητροπολίτης και στη Φθιώτιδα Επίσης σήμερα, η Ιερά Σύνοδος εξέλεξε ως νέο Μητροπολίτη Φθιώτιδος, στη θέση του μακαριστού κυρού, Νικολάου, τον πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Επίσκοπο Θεσπιών Συμεών (κατά κόσμον Ιωάννης Βολιώτης), με 62 ψήφους, επί συνόλου 79 ψηφισάντων, έναντι οκτώ του Μητροπολίτη Φαναρίου Αγαθαγγέλου και εννέα λευκών.
Ο νέος Μητροπολίτης γεννήθηκε στην Κοζάνη στις 9 Μαΐου 1977. Κατάγεται (από πατέρα) από τα Ασπρόγεια Φλώρινας κι (από μητέρας) από την Καστοριά, όπου και περάτωσε τις βασικές σπουδές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Το 1995 εισήχθη στο Τμήμα Νομικής του ΑΠΘ, από το οποίο έλαβε το πτυχίο το 1999 με γενικό βαθμό «λίαν καλώς». Κατόπιν εισήχθη με κατατακτήριες εξετάσεις στο Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ, από το οποίο έλαβε το πτυχίο το 2002 με γενικό βαθμό «άριστα».
Επίσης, επί διετία φοίτησε επιτυχώς στο Τμήμα Μεταπτυχιακών Σπουδών της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, στον Τομέα Ιστορίας, Φιλοσοφίας και Κοινωνιολογίας του Δικαίου.
Το 2002 υποστήριξε επιτυχώς τη διπλωματική εργασία του στο εκκλησιαστικό δίκαιο στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης και έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης με γενικό βαθμό «άριστα». Το 2002 έγινε δεκτός από το Τμήμα Θεολογίας ως υποψήφιος Διδάκτωρ στον Τομέα Δογματικής Θεολογίας στο γνωστικό αντικείμενο Ιστορία της Φιλοσοφίας.
Από αριστερά : ο περιφερειάρχης Στερεας Ελλάδας κ. Φανης Σπανος , ο νεος μητροπολίτης Φθιωτιδος κ.κ. Συμεών και ο Δημαρχος Λαμιέων κ. Ευθυμιος Καραισκος.
Κατέχει πτυχία γλωσσομάθειας για την αγγλική και τη γερμανική γλώσσα.
Επίσης, κατέχει πτυχίο Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής και τιμητικό δίπλωμα μουσικοδιδασκάλου Βυζαντινής Μουσικής, καθώς και τιμητικό δίπλωμα Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής.
Κατέχει, τέλος, Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Κατάρτισης στους Υπολογιστές - ECDL.
Υπηρέτησε πλήρη στρατιωτική θητεία ως έφεδρος υπαξιωματικός στο Σώμα Υλικού Πολέμου.
Ανετράφη πνευματικά από τον μακαριστό Μητροπολίτη Καστοριάς, κυρό Γρηγόριο τον Γ΄. Το 2001 χειροθετήθηκε αναγνώστης και τον Αύγουστο του 2002 εκάρη μοναχός από τον Μητροπολίτη Καστοριάς, Σεραφείμ.
Μέχρι το 2011 εγκαταβίωσε ως μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίων Αναργύρων Μελισσοτόπου Καστοριάς.
Το 2011 εντάχθηκε στον ιερό κλήρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Χειροτονήθηκε διάκονος στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη από τον Μητροπολίτη Καστοριάς και πρεσβύτερος στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Μαζαράκι Βαγίων Βοιωτίας από τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.
Το 2012 έλαβε το οφφίκιο του αρχιμανδρίτη και χειροθετήθηκε πνευματικός με εντολή του αρχιεπισκόπου, από τον Μητροπολίτη Καστοριάς.
Ο νέος Μητροπολίτης Φθιώτιδος, Συμεών, με τον δήμαρχο Αθηναίων, Κ. Μπακογιάννη.
Μετά την ένταξή του στον ιερό κλήρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, είναι αδελφός της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη.
Το 2011 διορίστηκε από τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στην Α΄ Γενική Διεύθυνση Διοικητικής Μερίμνης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ως γενικός αρχιερατικός επίτροπος και υπεύθυνος του ιδιαιτέρου γραφείου της Ιεράς Πρωτοσυγκελλίας.
Επίσης, διορίστηκε ως εφημέριος και πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής του ιερού παρεκκλησίου του Αγίου Φανουρίου Ιλίου του Εκκλησιαστικού Ορφανοτροφείου Βουλιαγμένης.
Το 2014 διορίστηκε πρωτοσύγκελλος και γενικός διευθυντής των Διοικητικών Υπηρεσιών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Ως νόμιμος αναπληρωτής του αρχιεπισκόπου, προεδρεύει σε πλήθος εκκλησιαστικών Νομικών Προσώπων με σημαντικότερο το Μητροπολιτικό Συμβούλιο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ενώ τυγχάνει αντιπρόεδρος του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου, του Ιδρύματος Νεότητος, του Ιδρύματος «ΚΟΚΚΟΡΗ», του νεοσύστατου Κέντρου Παιδείας, Πολιτισμού και Εθελοντισμού της Ι. Αρχιεπισκοπής και άλλων Ιδρυμάτων.
Επίσης, αναπληρώνει τον αρχιεπίσκοπο και προεδρεύει και σε άλλα κοινωφελή Ιδρύματα, όπως το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα «Προστασία Μητρικών Έργων Σταμάτη και Ελένης Βαφειαδάκη».
Ο κ. Συμεών διετέλεσε μέλος του δ.σ. του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «Αποστολή», ενώ είναι μέλος του δ.σ. του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Είναι πρόεδρος του ιερού αρχιεπισκοπικού παρεκκλησίου της Αγίας Τριάδος οδού Φιλελλήνων.
Από το 2011 υπηρετεί και ως πνευματικός υπεύθυνος στο Κέντρο Εκκλησιαστικής Διακονίας Οινοφύτων, όπου ασχολείται εκεί ιδιαιτέρως με το έργο της κατηχήσεως παιδιών και εφήβων.
Είναι υπεύθυνος και επόπτης των ιερών Μονών και των ησυχαστηρίων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, καθώς και των ιερών παρεκκλησίων της.
Από το 2011 έχει θέσει σε λειτουργία το πρόγραμμα «Μυσταγωγικοί Περίπατοι στην Βυζαντινή Αθήνα».
Συμμετέχει ως εισηγητής - ομιλητής σε εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης με έμφαση το μυστήριο της εξομολόγησης και την προετοιμασία των υποψηφίων κληρικών.
Έχει εκφωνήσει πλήθος ομιλιών σε ναούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και άλλων Ιερών Μητροπόλεων, συμμετέχει σε διάφορες επιτροπές, ενώ έχει συνοδεύσει τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο σε διάφορες αποστολές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Έχει λάβει ποικίλες τιμητικές διακρίσεις από κρατικούς, αυτοδιοικητικούς και ιδιωτικούς φορείς της κανονικής δικαιοδοσίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Το Φεβρουάριο του 2018 εξελέγη με 65 ψήφους από την Ιερά Σύνοδο ως Επίσκοπος Θεσπιών και συνέχισε να διακονεί στη θέση του πρωτοσύγκελου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής ως βοηθός Επισκόπου.
Στη Μητρόπολη Λήμνου-Αγίου Ευστρατίου
Στο μεταξύ, στην κενή μητροπολιτική έδρα Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, η ψηφοφορία ανέδειξε νέο Μητροπολίτη τον αρχιμανδρίτη Ιερόθεο Καλογερόπουλο με 61 ψήφους, επί συνόλου 79 ψηφισάντων. Ο αρχιμανδρίτης Πλάτων Κρικρής έλαβε 13 ψήφους, ενώ βρέθηκαν και πέντε λευκές ψήφοι.
Ο νέος Μητροπολίτης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου Ιερόθεος (κατά κόσμον Εμμανουήλ Καλογερόπουλος) γεννήθηκε στις Σπέτσες το 1962, όπου και περάτωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Κατόπιν σπούδασε στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών και στη συνέχεια στη Θεολογική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Χειροτονήθηκε διάκονος το 1983, ενώ το 1990 πρεσβύτερος και χειροθετήθηκε αρχιμανδρίτης.
Υπηρέτησε επί εικοσιπενταετία στην ενιαία Ιερά Μητρόπολη Αττικής και διετέλεσε προϊστάμενος του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κεφαλαρίου Κηφισιάς (1992-2010), αρχιερατικός επίτροπος Κηφισιάς (1997-2010), γραμματέας (2000-2002), ηγουμενοσύμβουλος (2003-2013) της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος Μαυροσουβάλας (νυν Ιλίου, Πετρουπόλεως και Αχαρνών) και τέλος πρωτοσύγκελλος (2002-2010).
Παράλληλα, κατά τα έτη 2006-2010 διετέλεσε πρόεδρος της Εφορείας Εκκλησιαστικής Εστίας της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας της Κηφισιάς.
Μετά τη διχοτόμηση της Ιεράς Μητροπόλεως Αττικής το 2010, διορίστηκε πρωτοσυγκελλεύων της νεοσύστατης τότε Ιεράς Μητροπόλεως Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού, στην οποία και παρέμεινε έως τον Σεπτέμβριο του 2010, απ' όπου μετατέθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, διοριζόμενος πρωτοσύγκελλος, θέση που κατείχε μέχρι σήμερα.
Στην Ιερά Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής του ανετέθηκαν υπεύθυνες θέσεις σε διάφορες Διοικητικές και Διαχειριστικές Επιτροπές Ιερών Καθιδρυμάτων και ευαγών Ιδρυμάτων.
Τον Αύγουστο του 2014, με πρόταση του αρχιεπισκόπου, διορίστηκε από την Ιερά Σύνοδο Κωδικογράφος στη Συνοδική Επιτροπή επί της Αρχιγραμματείας και Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Εκκλησιαστικής Τέχνης και Μουσικής και της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής επί των Χριστιανικών Μνημείων, όπου και προσέφερε τις υπηρεσίες του μέχρι σήμερα.
Συμμετείχε σε συνέδρια επί θεμάτων Εκκλησιαστικής Δικαιοσύνης και Δικονομίας, Διοικήσεως των Εκκλησιαστικών Νομικών Προσώπων και Υπηρεσιακής Καταστάσεως των εφημερίων και των εκκλησιαστικών υπαλλήλων, Ποιμαντικής Μετανοίας και Εξομολογητικής.
Το 2003 δίδαξε μαθήματα Λειτουργικής, Κηρύγματος, Εκκλησιαστικής Διοικήσεως και Διακονίας σε επιμορφωτικά σεμινάρια κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Αττικής, ενώ από το 2018 εντάχθηκε ως εκπαιδευτής στο Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Τέλος, είναι τακτικό μέλος του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός και μιλά την αγγλική γλώσσα.
Νέοι βοηθοί επίσκοποι
Επιπλέον, για την πλήρωση δύο θέσεων βοηθού επισκόπου στο πλευρό του αρχιεπισκόπου εξελέγησαν ο αρχιμανδρίτης Φιλόθεος Θεοχάρης, αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως βοηθός επίσκοπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, υπό τον τίτλον της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ωρεών, κι ο αρχιμανδρίτης Φιλόθεος Θεοδωρόπουλος, με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ρωγών.
Μετά το πέρας της συνεδρίασης, ακολούθησε το Μικρό Μήνυμα των νεοεκλεγέντων μητροπολιτών και βοηθών επισκόπων στην αίθουσα συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας. Και, τέλος, κατά την κρατούσα εκκλησιαστική τάξη, οι ψηφισμένοι μητροπολίτες Φθιώτιδος Συμεών, Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Ιερώνυμος και Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου Ιερόθεος και οι ψηφισμένοι επίσκοποι Ωρεών Φιλόθεος και Ρωγών Φιλόθεος έδωσαν το Μέγα Μήνυμα εντός του Καθολικού της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, παρουσία πολλών ιεραρχών, κληρικών και πιστών.
Οι χειροτονίες των νέων μητροπολιτών και των βοηθών επισκόπων θα τελεσθούν ως εξής:
- Την Κυριακή 13 Οκτωβρίου, στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, η χειροτονία του μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Ιερωνύμου.
- Τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου, στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, η χειροτονία του μητροπολίτη Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου Ιεροθέου.
- Την Τρίτη 15 Οκτωβρίου, στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, η χειροτονία του επισκόπου Ωρεών Φιλοθέου.
- Την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου, στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, η χειροτονία του επισκόπου Ρωγών Φιλοθέου.
Μετά από συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, τοποθετήθηκαν στη θέση του α' γραμματέα-πρακτικογράφου ο μέχρι πρότινος β' γραμματέας-πρακτικογράφος, αρχιμανδρίτης Δωρόθεος Πάπαρης, στη θέση του β' γραμματέα-πρακτικογράφου ο μέχρι πρότινος β' γραμματέας παρά τω αρχιγραμματεί, αρχιμανδρίτης Σεραπίων Μιχαλάκης, και στη θέση του γραμματέα παρά τω αρχιγραμματεί ο αρχιμανδρίτης Ιωάννης Καραμούζης.