Την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία προμηνύει μία επικίνδυνη ένταση.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του «Alpha», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, καθώς εδώ και τρεις μήνες δεν έχει ζητήσει την εφαρμογή των κυρώσεων που αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έναντι της Τουρκίας, από τον Ιούνιο.
«Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση, αυτή τη στιγμή, έχοντας να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση, διστάζει να διεκδικήσει, μέσα από διπλωματικές οδούς κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας, που θα δημιουργούσαν εμπόδια σ' αυτή την αχαλίνωτη συμπεριφορά στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο» είπε και σημείωσε πως η κυβέρνηση ακολουθεί μία πολιτική κατευνασμού, η οποία «δεν θα οδηγήσει πουθενά».
Αναφερόμενος στις επιλογές του, όταν ήταν πρωθυπουργός, είπε ότι πήγε τρεις φορές στην Τουρκία, αφήνοντας διαύλους επικοινωνίας, όταν οι προσφυγικές ροές έφταναν τις 8.000 καθημερινά. «Δεν ακούσατε ποτέ από μένα να κάνω εκπτώσεις, και μέσα στην Κωνσταντινούπολη, και μέσα στην Άγκυρα, και όταν ήρθε εδώ ο Ερντογάν» είπε.
Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ επιτεύχθηκε η συμφωνία με την Τουρκία και από τις 8.000, οι εισροές έφτασαν τις 800 ημερησίως, έγιναν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και «φτάσαμε και το Κυπριακό μία ανάσα πριν την πιθανή λύση».
Παράλληλα, έθεσε θέμα αξιοπιστίας και σοβαρότητας ως προς τη στάση της ελληνικής πλευράς, αναφερόμενος στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, ο οποίος, όπως είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «τη μέρα που έχουμε την παρουσία πάνω από 20 πολεμικών σκαφών του τουρκικού πολεμικού ναυτικού τριγύρω από την Κύπρο, τη μέρα που τρυπάνε στο οικόπεδο 7, που έχει καθοριστεί η ΑΟΖ της Κύπρου» ανέφερε «ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι εντάξει, δεν τρέχει και τίποτα, τρυπάνε λάσπη κι ας τρυπήσουν κι ας σκάψουν και τις παραλίες, θα κουραστούν και θα φύγουν».
Προσφυγικό: Η κατάσταση σήμερα είναι μπάχαλο
Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο κ. Τσίπρας είπε ότι στις 7 Ιουλίου στη Μόρια βρίσκονταν 5.600 πρόσφυγες και την 1η Οκτωβρίου καταγράφηκαν 12.680, αριθμός που υπερδιπλασιάστηκε μέσα σε τρεις μήνες, όπως τόνισε.
Σημείωσε ότι είναι ένα πολύ δύσκολα διαχειρίσιμο πρόβλημα, που ξεπερνά τις δυνατότητες της Ελλάδας, γιατί είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα. Σχολιάζοντας τη στάση της κυβέρνησης, είπε «καλώς ήρθαν στην πραγματικότητα» κι έκανε λόγο για τρεις μήνες απραξίας, άγνοιας του προβλήματος και για αλλοπρόσαλλη πολιτική, που καταδεικνύεται από την κατάργηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και το «ξήλωμα» της ηγεσίας της ΕΛΑΣ και της υπεύθυνης για τον επιχειρησιακό συντονισμό των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, Ζαχαρούλας Τσιριγώτη.
«Το προσφυγικό δεν προσφέρεται για κριτική μικροπολιτική και αντιπαράθεση» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «η κατάσταση σήμερα είναι μπάχαλο» και «δεν μπορείς να λύσεις το πρόβλημα με κορώνες, επικοινωνιακή πολιτική και κυρίως όταν έχεις εκθρέψει μία στάση της κοινής γνώμης εχθρική απέναντι στον πρόσφυγα, απέναντι στον μετανάστη».
Θέλουν να οδηγήσουν την πολιτική ζωή σε ποινικοποίηση
Σε ό, τι αφορά τη διερεύνηση του ρόλου του πρώην υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Novartis, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι δεν έχει συμβεί από τη μεταπολίτευση και μετά να συσταθεί προανακριτική επιτροπή με την προοπτική ειδικού δικαστηρίου, «όχι με την κατηγορία ότι κάποιος πρώην υπουργός έχει ζημιώσει το ελληνικό Δημόσιο, αλλά με την κατηγορία ότι προσπάθησε να αναδείξει πομπές και σκάνδαλα προηγούμενων υπουργών».
Πρόσθεσε ότι «ανοίγει φάμπρικα» για τις επόμενες κυβερνήσεις, όποιος αναδεικνύει ζητήματα, να μπορεί να κατηγορείται για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, ενώ η υπόθεση του σκανδάλου είναι εν εξελίξει, κι έκανε λόγο για ρεβανσισμό απέναντι στον πολιτικό αντίπαλο, αλλά και απέναντι στους δικαστές.
Όπως πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, «εμείς, όπως παραλάβαμε τον φάκελο, τον ανοίξαμε τον διαβάσαμε, είπαμε ότι υπάρχουν σοβαρότατες ενδείξεις για πολλούς από αυτούς, αλλά όχι για όλους... Και γυρίσαμε στους φυσικούς δικαστές, που είναι η Δικαιοσύνη».
Έθεσε δε το ερώτημα «για ποιο λόγο βγαίνω εγώ από το κάδρο, ποιος παίρνει την ευθύνη;». «Είναι ψευδομηνυτής ο κ. Σαμαράς που μου έχει καταθέσει μήνυση; Να βγει ο κ. Μητσοτάκης και να το πει ότι είναι ψευδομηνυτής» τόνισε και μίλησε για «καραγκιοζιλίκι» αναφερόμενος στη συνεδρίαση της Βουλής με απούσα την κυβέρνηση από τα έδρανα, ενώ, όπως συμπλήρωσε, ο πρωθυπουργός «μπήκε σαν τον κλέφτη από την πλαϊνή πόρτα, για να ψηφίσει και να φύγει».
«Θέλουν να οδηγήσουν την πολιτική ζωή σε μία πρωτοφανή διαδικασία ποινικοποίησης και ρεβανσισμού, αλλά ταυτόχρονα δειλιάζουν να βάλουν στο κάδρο αυτούς στους οποίους αναφέρονται στη δικογραφία» σημείωσε, προσθέτοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει να αποφύγει τον πολιτικό, αλλά και τον διεθνή διασυρμό.
Ψήφος αποδήμων: Θα σταθούμε απέναντι σε θεσμικά παιχνίδια
Αναφορικά με την ψήφο των αποδήμων, θέμα για το οποίο αναμένεται να συναντηθεί αύριο με τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι είναι ένα μεγάλο θέμα, «που οφείλουμε να κρατήσουμε έξω από τη διαδικασία της μικροπολιτικής αντιπαράθεσης και της μικροπολιτικής, επικοινωνιακής πλειοδοσίας» και τόνισε πως αν αυτός είναι ο στόχος και του κ. Μητσοτάκη, μπορούν να βρεθούν λύσεις.
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταθεί απέναντι σε θεσμικά παιχνίδια που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος. «Προσέρχομαι με διάθεση θετική και με έναν νόμο» είπε, εξηγώντας ότι τον Φεβρουάριο του 2018 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πέρασε νόμο που προέβλεπε τη σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων εκλογέων εκτός επικράτειας.
Επεσήμανε δε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συμφωνήσει σε πρόταση που θα επιτρέπει «δυνητικά σε άλλα 10 εκατ. εκλογέων» να καθορίζουν το αποτέλεσμα των εκλογών έναντι αυτών που ζουν και φορολογούνται στην Ελλάδα και έχουν άμεσες συνέπειες από την εφαρμοζόμενη πολιτική.
Οικονομία: Ό,τι θετικό, θα το ψηφίσουμε
Για την οικονομία, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «χάρη στη μεγάλη προσπάθεια που κάναμε για να βγούμε από το μνημόνιο», πάει καλά, συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των ομολόγων και «υπάρχει δημοσιονομικός χώρος εξαιτίας αυτών των προσπαθειών». «Άρα, ό, τι θετικό, φυσικά και θα το ψηφίσουμε» σημείωσε.
Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ, είπε ότι «εμείς τον μειώσαμε και ήρθε να βάλει επιπρόσθετα 200 εκατ. Ψιλολόγια ήταν αυτά». Πρόσθεσε ότι ο κ. Μητσοτάκης φέρνει καινούρια μέτρα για το 2020 γύρω στο 1 δισ. ευρώ και περίπου τα μισά, όπως είπε, τα δίνει για τη μείωση φορολογίας των επιχειρήσεων, που αφορά μόνο ένα 10% εξ αυτών, καθώς το 90% έχει κέρδη 5%.
Επίσης, τόνισε ότι υπάρχει κίνδυνος οι όποιες μειώσεις του ΕΝΦΙΑ, να ισοφαριστούν από τον επαναπροσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών, ενώ πρόσθεσε ότι θα υπάρχει πρόβλημα για τα χαμηλά εισοδήματα, να πάνε στο 30% του εισοδήματος οι ηλεκτρονικές συναλλαγές για το κτίσιμο του αφορολόγητου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα brand ισχυρό
Ερωτηθείς, τέλος, για τη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ και το ενδεχόμενο να αλλάξει όνομα, είπε ότι το κόμμα μπαίνει στον τρίτο κύκλο του, όπου πρέπει να αντιστοιχηθεί ο κοινωνικός ΣΥΡΙΖΑ με τις πραγματικά οργανωμένες δυνάμεις του και να αποτιμηθεί η κυβερνητική εμπειρία, «να μάθουμε από τα λάθη μας» όπως είπε.
Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «είναι ένα brand ισχυρό» και πρόσθεσε πως «αν θα υπάρξει κάποια προσθήκη στο όνομα, είναι κάτι που θα το αποφασίσουμε». «Όλα είναι ανοικτά» είπε και συμπλήρωσε ότι «συνήθως αλλάζουν όνομα αυτοί οι οποίοι δεν αισθάνονται καλά με το όνομα αυτό και με την ιστορία τους».
Πηγή: ΑΜΠΕ