Ελάχιστη έως ανύπαρκτη η μετασεισμική δραστηριότητα στα Κύθηρα

Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2006 10:22
A- A A+

"Ελάχιστη έως ανύπαρκτη", είναι η δραστηριότητα στο σεισμογόνο χώρο, μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης, όπου εντοπίστηκε το επίκεντρο του ισχυρού σεισμού, μεγέθους 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που συγκλόνισε προχθές το μεσημέρι ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως έγινε γνωστό από το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από το μεσημέρι της Κυριακής μέχρι σήμερα το πρωί οι μετασεισμικές δονήσεις ήταν ελάχιστες, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο ισχυρός σεισμός των 6,9 Ρίχτερ δεν ήταν επιφανειακός. Ο μεγαλύτερος μετασεισμός είχε μέγεθος 4 Ρίχτερ και σημειώθηκε στον ίδιο σεισμογόνο χώρο, νότια των Κυθήρων, στις 7.04' χθες το πρωί, ενώ οι σεισμογράφοι του εργαστηρίου κατέγραψαν άλλες 3 μικρές μετασεισμικές δονήσεις με μεγέθη μικρότερα από 4 Ρίχτερ.

"Η μετασεισμική δραστηριότητα είναι ελάχιστη έως ανύπαρκτη, αφού ο σεισμός ήταν ενδιαμέσου βάθους. Τα σεισμογραφήματα είναι τόσο καθαρά, που δίνουν την εντύπωση ότι στην περιοχή αυτή δεν συνέβη το παραμικρό πριν από 3 μόλις ημέρες", δήλωσε ο σεισμολόγος στο ΑΠΘ Μανώλης Σκορδίλης.

Ο κ. Σκορδίλης επισήμανε εξάλλου, ότι η ισχυρή δόνηση δεν διέγειρε γειτονικά σεισμικά ρήγματα κάτι που ενδεχομένως να συνέβαινε αν ο σεισμός ήταν επιφανειακός. Όπως εξήγησε τον Αύγουστο του 1999 όταν σημειώθηκε ο καταστροφικός σεισμός, μεγέθους 7,6 Ρίχτερ στην Τουρκία, τις επόμενες ημέρες παρατηρήθηκε σεισμική δραστηριότητα και στα γειτονικά ρήγματα του Βορείου Αιγαίου.

"Μέχρι τώρα δεν παρατηρήθηκε καμία σεισμική δραστηριότητα σε άλλες περιοχές της χώρας. Αντίθετα, αν ο σεισμός των Κυθήρων ήταν επιφανειακός είναι πολύ πιθανόν να ξεκινούσε κάποια σεισμική διέγερση και σε άλλες περιοχές", είπε ο κ. Σκορδίλης.

ΠΗΓΗ: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή