Στις 2,5 μονάδες βρίσκεται η διαφορά μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ως προς την πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με τηλεφωνική δημοσκόπηση της VPRC για λογαριασμό του ραδιοσταθμού Σκάϊ, η οποία πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 949 ατόμων σε ολόκληρη τη χώρα το διήμερο 9 και 10 Ιανουαρίου.
Η εκτίμηση για την εκλογική επιρροή των κομμάτων, με βάση την τηλεφωνική έρευνα για την πρόθεση ψήφου δείχνει: 42% ΝΔ, 39,5% ΠΑΣΟΚ, 8% ΚΚΕ, 3,5% ΣΥΝ και 4,5% ΛΑΟΣ.
Στο ερώτημα ποιός είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ο Κώστας Καραμανλής προηγείται με 49% έναντι 24% του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ 19% πιστεύει ότι δεν είναι κατάλληλος κανένας από τους δύο.
Στο ερώτημα εάν η ΝΔ τηρεί τις προεκλογικές της υποσχέσεις, το 51% απαντά μάλλον όχι, το 26% μάλλον ναι, ενώ το 17% πιστεύει πως σε άλλα τις τηρεί και σε άλλα όχι.
Στο ερώτημα αν προχωρά η ανανέωση στο ΠΑΣΟΚ το 53% πιστεύει πως μάλλον όχι, το 27% απαντά μάλλον ναι και ένα 6% εκτιμά πως σε κάποια θέματα προχωρεί η ανανέωση και σε άλλα όχι.
Διχασμένη, αλλά και καχύποπτη η κοινή γνώμη
Οπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση, παρόλο που η πλειοψηφία πιστεύει ότι ο Ρώσος κακοποιός αυτοκτόνησε και ότι οι απαγωγές Πακιστανών έγιναν, αρκετά μεγάλο ποσοστό δεν κρύβει την καχυποψία του μέσω της απάντησης «δεν ξέρω, δεν απαντώ». Ενδιαφέρον στην συγκεκριμένη δημοσκόπηση παρουσιάζει και η άποψη ατόμων ηλικίας 18- 24 που πιστεύουν ότι ο Ρώσος δολοφονήθηκε και ότι για τη δολοφονία του νεαρού Αλβανού έφταιγαν οι ομοεθνείς του.
Για το ρώσο κακοποιό: Στο ερώτημα εάν αυτοκτόνησε ή δολοφονήθηκε η αστυνομία, ποσοστό 55% απαντά ότι «μάλλον αυτοκτόνησε», 21% πιστεύει ότι τον σκότωσε η αστυνομία, ενώ 24% απαντά «δεν ξέρω, δεν απαντώ». Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις κατά ηλικιακή κατηγορία, καθώς άτομα μεταξύ 18 -24 ετών πιστεύουν ότι το Ρώσο σκότωσε η αστυνομία, (32% ότι αυτοκτόνησε). Όσο αυξάνεται η ηλικία, τόσο οι απαντήσεις κλείνουν στην εκτίμηση ότι ο Ρώσος δολοφονήθηκε: (25 -34: 47%, 35-44: 49%, 45-54: 55%, 55-64: 59% και 65 ετών και άνω: 63%).
Για τη δολοφονία του Αλβανού στο Ρέθυμνο: 44% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι η δολοφονία του νεαρού αλβανού από ομάδα Ελλήνων ήταν αδικαιολόγητη, ενώ 32% πιστεύει ότι για το επεισόδιο φταίνε και οι Αλβανοί.
Για τις απαγωγές Πακιστανών: Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό (36%) δεν τοποθετείται στο θέμα της απαγωγής, είτε γιατί δε γνωρίζει, είτε γιατί δεν ενδιαφέρεται. Ποσοστό, πάντως, 53% πιστεύει ότι οι απαγωγές έγιναν, ενώ 11% απαντά αρνητικά. Ποσοστό 30% πιστεύει ότι οι απαγωγές έγιναν από ελληνικές και αγγλικές μυστικές υπηρεσίες, 10% ότι έγιναν μόνο από μυστικές υπηρεσίες και 2% από ελληνικές μυστικές υπηρεσίες.
Προστασία δικαιωμάτων - υπακοή στους νόμους: Την πεποίθηση ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν προστατεύονται στην Ελλάδα εκφράζουν τέσσερις στους δέκα πολίτες, ενώ το 55% θεωρεί ότι μάλλον προστατεύονται. Επτά στους δέκα πολίτες θεωρούν ότι πρέπει να υπακούουν στους νόμους χωρίς εξαιρέσεις, ενώ μια ισχυρή μειοψηφία (περίπου 3 στους δέκα) ακολουθεί τη συνείδησή του.
Πηγή: Σκάι