Συντονισμός και επαγρύπνηση για τη γρίπη των πτηνών

Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2006 16:56
A- A A+

Εντατικοί έλεγχοι διενεργούνται στα τελωνεία της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας για το θέμα της γρίπης των πτηνών. Επίσης, αυξημένοι και αυστηροί είναι οι έλεγχοι στα τελωνεία του Εβρου http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/01/12/1140524.htm , ενώ σε ψευδοπανώλη ή σαλμονέλωση οφείλονται οι θάνατοι των οικόσιτων πτηνών (πουλερικά) που βρέθηκαν νεκρά τις τελευταίες ημέρες σε μειονοτικά χωριά του Νομού Ροδόπης http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/01/12/1140572.htm .

Οδηγοί και επιβάτες κάθε οχήματος που διέρχονται από τα τελωνεία Νίκης, Κρυσταλλοπηγής, Εύζωνων και Προμαχώνα, στα σύνορα με την Αλβανία, την ΠΓΔΜ και τη Βουλγαρία, ενημερώνονται εκτενώς από το προσωπικό των τελωνείων για τα μέτρα πρόληψης της νόσου. Στα τελωνεία των Κήπων και των Καστανεών η κίνηση των οχημάτων -από και προς την Τουρκία- έχει μειωθεί σημαντικά. Καθημερινά περνούσαν περίπου 300 οχήματα, ενώ σήμερα δεν ξεπερνούν τα τριάντα.

Μέτρα έχουν ληφθεί γιά την αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών από όλες τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, οι οποίες συμμετέχουν στο Δίκτυο Διασυνοριακής Συνεργασίας Νομαρχιών Ελλάδας - Βουλγαρίας - Τουρκίας. Λειτουργεί ήδη διαρκές σύστημα αλληλοεπικοινωνίας και άμεσης ενημέρωσης όλων των νομών του Δικτύου Διασυνοριακής Συνεργασίας με ευθύνη της διεύθυνσης του Δικτύου.

«Δημόσια δεν μπορώ να ξαναφάω κοτόπουλο, αλλά σας λέω ότι εγώ τρώω», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/01/12/1140584.htm .

Στους 18 ανήλθε ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό της γρίπης των πτηνών στην Τουρκία με τις αρχές να επιβεβαιώνουν και τρίτο θάνατο από τη νόσο http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/01/12/1140604.htm .

«Είναι επιβεβαιωμένο (ότι υπάρχουν κρούσματα) σε πτηνά σε 11 επαρχίες και υπάρχουν υποψίες για άλλες 14 επαρχίες», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Γεωργίας Μεχντί Εκέρ, σε συνέντευξη Τύπου στην ανατολική Τουρκία που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση.

«O ιός της γρίπης των πουλερικών μπορεί να εξαπλωθεί παρά τα μέτρα ελέγχου που έχουν ληφθεί στην Τουρκία», προειδοποίησε ο Χουάν Λαμπρόθ, ειδικός σε θέματα υγείας των ζώων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).

«Αν δεν απομονωθούν αυστηρά όλες οι γνωστές και άγνωστες εστές όπου έχει εξαπλωθεί μέχρι σήμερα η νόσος των πτηνών, θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη έκθεση ανθρώπων και ζώων στον ιό» τόνισε. Ο FAO προειδοποίησε μαλιστα ότι η νόσος μπορεί να εξελιχθεί σε επιδημία στην Τουρκία και ν' απειλήσει τις γειτονικές χώρες.

Η Γεωργία ανακοίνωσε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος για να κλείσει τα σύνορα, αλλά το υπουργείο Εξωτερικών στην Τιφλίδα διέταξε πιο αυστηρούς ελέγχους στους μεθοριακούς σταθμούς.

Το Ιράν αποφάσισε να προχωρήσει στη σφαγή κάπου 50.000 πουλερικών στην περιοχή που συνορεύει με την Τουρκία, και απαγόρευσε το διασυνοριακό εμπόριο με την περιοχή του Ντογκουμπεγιαζίτ, στην ανατολική Τουρκία, όπου υπήρξαν τα πρώτα ανθρώπινα θύματα της νόσου των πτηνών.

Συναγερμό έχουν σημάνει και οι αρχές στη Βουλγαρίας, αν και ο υπουργός Γεωργίας Νιχάτ Καμπίλ ενημέρωσε τη Βουλή ότι δεν έχουν εντοπιστεί κρούσματα της νόσου στη χώρα.

Εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Τράπεζας δήλωσε ότι η Τουρκία μπορεί να λάβει βοήθεια ύψους 30 εκατ. δολαρίων, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη γρίπη των πτηνών. Ο ειδικός συντονιστής του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της νόσου, Ντέιβιντ Ναβάρο απηύθυνε χθες έκκληση για τη διάθεση ποσού ύψους 1,5 δισ. δολαρίων προκειμένου να βοηθηθούν οι χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ώστε να ελέγξουν την κατάσταση, τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ενόψει της διεθνούς διάσκεψης του ΟΗΕ που θα διεξαχθεί στο Πεκίνο στις 17 και 18 Ιανουαρίου με πρωτοβουλία της Κίνας, της Ευρωπαικής Ενωσης και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Επιδημιολόγοι από τις 25 χώρες μέλη της Ευρωπαικής Ενωσης συναντώνται στο Λουξεμβούργο για να εξετάσουν την κατάσταση. Η Ευρωπαική Επιτροπή ανακοίνωσε χθες ότι παρατείνει ως το τέλος του χρόνου τους ελέγχους στα άγρια πτηνά και τα πουλερικά. Αποφάσισε μάλιστα να διαθέσει δύο εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση των εργαστηριακών ερευνών. Οι ειδικοί εκτιμούν προς το παρόν ότι δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουν πως ο ιός μπορεί να διαδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Η κυβέρνηση της Γαλλίας παρήγγειλε εκατομμύρια πρόσθετες δόσεις του φαρμάκου Τamiflu που πιστεύεται ότι αντιμετωπίζει τη νόσο. Στόχος των γαλλικών αρχών είναι η εξασφάλιση το 2007 περίπου 33 εκατ. δόσεων Τamiflu από 13,8 εκατ. που είναι σήμερα διαθέσιμες στη χώρα. Αποφασίστηκε επίσης να αγοραστούν 200 εκατ. ειδικές μάσκες για την προστασία των υγειονομικών υπαλλήλων και να μοιραστούν ειδικά φυλλάδια με τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης σε όσους ταξιδεύουν στην Τουρκία.

Στη Γερμανία, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Χορστ Σιχόφερ, δήλωσε ότι είναι πολύ πιθανό η κυβέρνηση να δώσει νέα εντολή για να παραμένουν τα πουλερικά σε κλειστούς χώρους σε μιά προσπάθεια να αποτραπεί η επαφή τους με μολυσμένα πουλιά.

Στην Ιταλία, ο υπουργός Υγείας Φρανσέσκο Στοράτσε δήλωσε ότι θα συγκροτηθεί μια ειδική ομάδα, που θα αναλάβει δράση σε περίπτωση που ξεσπάσει επιδημία.

Επαγρύπνηση συνέστησε ο επικεφαλής του βρετανικού Ιατρικού Ερευνητικού Συμβουλίου, Κόλιν Μπλέικμορ. Για την αντιμετώπιση της νόσου ετοιμάζεται εντατικά και η Πορτογαλία έχοντας παραγγείλει 2,5 εκατομμύρια δόσεις Τamiflu.

Η Ελβετία ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια για την αποτροπή μεταφοράς πουλερικών από την Τουρκία. Ανάλογα μέτρα έχουν λάβει η Δανία και η Νορβηγία. Η Σουηδία συμβουλεύει επίσης τους πολίτες της που ταξιδεύουν στην Τουρκία να μην επισκέπτονται αγορές πουλερικών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή