Αρκετοί ταξιδιώτες αρχίζουν να γυρίζουν σε έναν βαθμό την πλάτη τους στα αεροπορικά ταξίδια, εξαιτίας των ανησυχιών για τον σοβαρό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Αυτό προκύπτει από έρευνα της ελβετικής τράπεζας UBS, η οποία επισημαίνει ότι αρχίζει να εμφανίζεται η έννοια της «ντροπής των πτήσεων» (flight shame).
Ένας στους πέντε ανθρώπους, που συμμετείχαν στην έρευνα της UBS, δήλωσαν ότι έχουν περιορίσει τα ταξίδια με αεροπλάνο εξαιτίας των συνεπειών στο κλίμα. Η UBS προειδοποιεί πως εάν η τάση αυτή έχει συνέχεια οι αεροπορικές εταιρείες θα μπορούσαν να δουν τους ρυθμούς αύξησης της επιβατικής κίνησης να πέφουν στο μισό.
Τα τελευταία χρόνια η παγκόσμια αεροπορική κίνηση αυξάνεται με ρυθμούς 4% με 5% ετησίως, κάτι που σημαίνει ότι ο αριθμός των επιβατών διπλασιάζεται κάθε 15 χρόνια. Οι αεροναυπηγικοί κολοσσοί Airbus και Boeing εκτιμούν ότι η αύξηση θα συνεχιστεί με αυτούς τους ρυθμούς έως και το 2035. Αυτό δεν είναι καθόλου βέβαιο, τονίζει η UBS, επικαλούμενη τα αποτελέσματα της έρευνας.
Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότεροι από 6.000 ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Βρετανία. Το 21% μείωσαν πέρυσι τον αριθμό των πτήσεων εξαιτίας των περιβαλλοντικών ανησυχιών. Στη Βρετανία το ποσοστό ήταν 16% και στις ΗΠΑ έφτασε το 24%.
Όπως εξηγεί η UBS η έρευνα διεξήχθη για πρώτη φορά τον Μάιο και έκτοτε η εικόνα έχει αλλάξει αισθητά. Οι ειδικοί της τράπεζας υπολογίζουν ότι οι ρυθμοί αύξησης της επιβατικής κίνησης στην Ε.Ε. θα υποχωρήσουν στο 1,5% ετησίως- έναντι προβλέψεων της Αirbus για 3%. Όσο για τις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι θα πέσουν στο 1,3% από 2,1% σήμερα.
Ο αντίκτυπος τις αεροναυπηγικές εταιρείες θα είναι μεγάλος. Η UBS προβλέπει ότι ο συνολικός αριθμός παραγγελιών για τις Airbus και Boeing θα μειώνεται κατά 110 αεροσκάφη ετησίως.
Στην περίπτωση της Airbus, που ελέγχει το 57% της αγοράς, αυτό θα μεταφραστεί σε απώλειες εσόδων 2,8 δισ. ευρώ ετησίως.
naftemporiki.gr