Στα δύο ο ΣΥΡΙΖΑ για τον μετασχηματισμό

Τις τελευταίες μέρες επανέκαμψαν τα σενάρια περί αλλαγής ονόματος σε «ΣΥΡΙΖΑ-Πράσινη Αριστερά» ή «ΣΥΡΙΖΑ-Πράσινη Συμμαχία»
Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2019 09:32
UPD:10:03
REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS
A- A A+

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Στη φάση των αποφάσεων μπαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ με δύο βασικές γραμμές να διαμορφώνονται στο εσωτερικό του.

Ο κ. Τσίπρας προωθεί ριζικές αλλαγές (αλλαγή ονόματος, αλλαγή φυσιογνωμίας, εκλογή αρχηγού από τη βάση, μαζική εγγραφή νέων μελών) και δεν επιθυμεί κουβέντα ουσίας για τα αίτια της τριπλής εκλογικής ήττας, με το επιχείρημα ότι θα εγκλωβίσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα σπιράλ εσωστρέφειας, αφήνοντας ανεξέλεγκτη την κυβέρνηση για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι Ευκλ. Τσακαλώτος και Πάνος Σκουρλέτης, που έχουν βγει μπροστά το τελευταίο διάστημα μαζί με τους «53+», βλέπουν ότι «προεδρικοί» και «πασοκογενείς» προχωρούν στο σχέδιό τους, και παίζουν άμυνα. Ζητούν επιτακτικά οργανωμένη συζήτηση για τα αίτια της εκλογικής ήττας, ζητούν να μάθουν πώς θα γίνει η διαδικασία ανοίγματος του κόμματος σε νέα μέλη, πώς θα εκλεγεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ποιο θα είναι το όνομα του πολιτικού φορέα, αλλά απαντήσεις δεν παίρνουν, καθώς η γραμμή της ηγεσίας είναι «όλα στον διάλογο με το λαό, όλα στο συνέδριο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας αρνήθηκε το αίτημα για ειδική συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής για μία αναλυτική συζήτηση για τις εκλογικές ήττες. Φέρεται να θεωρεί ότι αναλύσεις όπως αυτή που μοιράστηκε προχθές στην Πολιτική Γραμματεία για τις απογοητευτικές επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές, είναι διαφωτιστικές και επαρκείς για το τι έφταιξε και  μεθοδεύει μία λιτή αναφορά από την Επιτροπή Προγράμματος υπό τον Γ. Σταθάκη στο επικείμενο συνέδριο για τα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης.

Θέλει επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ να ανοίξει χωρίς τα όρια και τα κριτήρια που θέτει η εσωκομματική αντιπολίτευση. Με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή τα μέλη του κόμματος δεν ξεπερνούν τις 30 χιλιάδες, θέλει να μπει κόσμος στο κόμμα για να φτάσει τις 180.000-200.000. Ακόμα και με ένα κλικ, δηλαδή, σε αντίθεση με την εσωκομματική αντιπολίτευση που ζητά προϋποθέσεις, όπως η παρουσία στις οργανώσεις, κριτήρια κ.λπ.   

Η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να εγγράψει χιλιάδες νέα μέλη στο κόμμα, έχει στόχο. Ο πρώην πρωθυπουργός θέλει την επανεκλογή του από τη βάση του κόμματος και όχι από το συνέδριο για να ενισχύσει τη νομιμοποίησή του, να αυξήσει τη δύναμή του έναντι των κομματικών οργάνων και των άλλων στελεχών, να μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε αρχηγικό κόμμα. Γι΄ αυτό και θα βάλει το θέμα στον διάλογο που είναι σε εξέλιξη, θα το βάλει στο συνέδριο και θα το περάσει, όπως έκανε στο παρελθόν που επέβαλε την εκλογή  αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ από το συνέδριο, ενώ ως τότε εκλεγόταν από την κεντρική επιτροπή.

Τις τελευταίες ημέρες επανέκαμψαν και τα σενάρια περί αλλαγής του ονόματος σε «ΣΥΡΙΖΑ - Πράσινη Αριστερά» ή  «ΣΥΡΙΖΑ - Πράσινη Συμμαχία». Και ενώ πολλοί εντός του κόμματος ήδη συντάσσονται με το δηκτικό σχόλιο πρώην στελέχους της ΛΑΕ του Π. Λαφαζάνη -«μην πάει ο νους σας αμέσως στο κακό. Όταν τα ηγετικά κέντρα του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονται στο “πράσινο“, στο ΠΑΣΟΚ παραπέμπουν…»- και ο κ. Τσακαλώτος ήδη έχει πει ότι ανησυχεί για την «πασοκοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ, η πρόβλεψη είναι ότι θα γίνει και αυτό.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει αύριο στην Πολιτική Γραμματεία το στίγμα των προθέσεών του, περιγράφοντας τον οδικό χάρτη ως το συνέδριο. Ωστόσο, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που θα γίνει Παρασκευή και Σάββατο, αναμένεται να ξεκαθαρίσει εν μέρει το τοπίο, καθώς στην ομιλία του αρχηγού στο Φεστιβάλ της Νεολαίας του κόμματος την Κυριακή, πρέπει να δοθεί το έναυσμα της νέας περιόδου.

Χθες έλαβε διαστάσεις ένα μακροσκελές άρθρο του κ. Τσακαλώτου στην Αυγή. Πέραν της αναμενόμενης κριτικής κατά της κυβέρνησης και του κ. Μητσοτάκη και της διαπίστωσης ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν τα πήγε καλά με τις γυναίκες και τον Πολιτισμό, η έμμεση αναφορά στα εσωκομματικά ήταν η ακόλουθη: «Οι αντικειμενικές συνθήκες για το χτίσιμο μιας νέας ηγεμονίας υπάρχουν. Στο χέρι μας είναι να δημιουργήσουμε και τις υποκειμενικές. Η διαδικασία της διεύρυνσης του κόμματος αποτελεί μια θαυμάσια πρώτη ευκαιρία γι' αυτό το εγχείρημα. Ιδιαίτερα αν αυτή συνδυαστεί και με δουλειά μυρμηγκιού». Ο κ. Τσακαλώτος πάντως δεν διευκρινίζει στο άρθρο αυτό ποιους θεωρεί κηφήνες…

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή