Αλλαγές στον τρόπο πρόσληψης στο Δημόσιο προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός

Προτάσεις για αλλαγές στη Δικαιοσύνη, την Παιδεία - Οι θέσεις του για τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας
Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2006 12:20
UPD:13:01
A- A A+

Aλλαγή του τρόπου πρόσληψης στο Δημόσιο προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, προτείνοντας εμμέσως πλην σαφώς την άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων στο στενό δημόσιο τομέα.

Όπως είπε ο κ. Καραμανλής, οι οργανικές θέσεις θα καλύπτονται από υπαλλήλους με συμβάσεις αορίστου χρόνου που ισχύουν και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ενώ οι προσλήψεις θα γίνονται μέσω ΑΣΕΠ.

«Προτείνουμε», είπε ο Πρωθυπουργός, «τη ρύθμιση της δυνατότητας κάλυψης οργανικών θέσεων του Δημοσίου και του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, πάντοτε μέσω του ΑΣΕΠ, από υπαλλήλους που συνάπτουν συμβάσεις αόριστου χρόνου και όχι μόνον από μόνιμους δημόσιους υπαλλήλους. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι ένα σημαντικό τμήμα των υπαλλήλων του στενού Δημόσιου Τομέα έχουν, ήδη, συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, συμβάσεις που έγιναν χωρίς κανένα συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο. Είναι, λοιπόν, ανάγκη να προβλεφθεί ρητά πότε και με ποιούς όρους επιτρέπεται η κάλυψη οργανικών θέσεων του Δημόσιου, από υπαλλήλους με τέτοιες συμβάσεις. Όπως, επίσης, και η δυνατότητα εξέλιξης των υπαλλήλων αυτών, κατ’ αναλογία των όσων ισχύουν για τους μόνιμους υπαλλήλους».

Δικαιοσύνη

Όσον αφορά τη Δικαιοσύνη, ο Πρωθυπουργός πρότεινε την αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας, ενώ ανακοίνωσε την ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Στην αποστολή του νέου Δικαστηρίου θα ανήκει κυρίως ο τελικός έλεγχος της συνταγματικότητας των νόμων, ύστερα από παραπομπή που θα γίνεται από τις Ολομέλειες των Ανώτατων Δικαστηρίων, ο έλεγχος της διαφάνειας των οικονομικών των κομμάτων και των υποψήφιων βουλευτών, καθώς και ο έλεγχος του «πόθεν έσχες» των βουλευτών και η επιβολή αυστηρών κυρώσεων, στις οποίες προβλέπεται και η έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα. «Είναι φανερό ότι το σημερινό σύστημα ελέγχου από την ίδια τη Βουλή πρέπει να αλλάξει. Δεν μπορεί οι ελεγχόμενοι να είναι και ελέγχοντες», παρατήρησε ο κ. Καραμανλής.

Ο Πρωθυπουργός πρότεινε οι πρόεδροι των Ανώτατων Δικαστηρίων να επιλέγονται μόνο μεταξύ των Αντιπροέδρων, η επιλογή των αντιπροέδρων να γίνεται μόνο μεταξύ των δέκααρχαιότερων μελών των οικείων Δικαστηρίων και να καθιερωθεί θητεία για τους αντιπροέδρους.

Επιπρόσθετα πρότεινε την υιοθέτηση ρύθμισης που να αποτρέπει την -μετά από αιφνίδιες ανατροπές της νομολογίας- επιβάρυνση του Προϋπολογισμού, με ποσά που αφορούν προηγούμενα έτη, σε εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων, με αναδρομική ισχύ. Σε αυτό το σημείο ο κ. Καραμανλής παραδέχθηκε ότι η πρόταση αυτή ανήκει στην αξιωματική αντιπολίτευση και θα μπορούσε να είχε υιοθετηθεί κατά την προηγούμενη αναθεώρηση με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ (κάτι που δεν έγινε).

Mη κρατικά πανεπιστήμια

Ο κ. Καραμανλής προανήγγειλε επίσης την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων και ιδρυμάτων ώστε να υπάρχει η δυνατότητα εναλλακτικής μορφής σπουδών.

«Πρότασή μας είναι να κατοχυρωθεί ρητά, όπως είχαμε προτείνει από το 1997, η δυνατότητα σύστασης και λειτουργίας -πάντοτε υπό την εποπτεία του Κράτους- Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης, μη κρατικού και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Όπως, επίσης, και η δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας παραρτημάτων ή τμημάτων κρατικών Πανεπιστημίων ή άλλων αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής, στο ίδιο πλαίσιο και με τους ίδιους ακριβώς όρους», σημείωσε ο κ. Καραμανλής και εξήγησε: «Η θέση αυτή ανταποκρίνεται σε επιτακτικές ανάγκες της νέας εποχής, συνιστά γενικευμένο αίτημα της κοινωνίας και αποτελεί βασικό στόχο της νέας αναθεώρησης. Δεν μπορεί η σύγχρονη Ελλάδα να έχει τη μεγαλύτερη φοιτητική μετανάστευση. Δεν μπορεί να χρηματοδοτεί με το συνάλλαγμά της την αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού άλλων χωρών και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης στο εξωτερικό, εγκαταλείποντας τις δικές της μεγάλες δυνατότητες».

Συγκέντρωση των MME

Στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός στάθηκε και στον έλεγχο της συγκέντρωσης των Μέσων Ενημέρωσης, η εφαρμογή του οποίου όπως επισήμανε, προωθείται άμεσα με νόμο που ήδη καταρτίζεται. Για τις ειδικότερες ρυθμίσεις, που αφορούν το «βασικό μέτοχο», η όποια αναθεώρηση πρέπει να γίνει, οπωσδήποτε, μέσα στο γενικότερο πνεύμα του Συντάγματος για την αντιμετώπιση της διαπλοκής, πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής.

Παράλληλα, για τη διασφάλιση πλήρους διαφάνειας στη λειτουργία του Δημοσίου και τις συναλλαγές του με τον ιδιωτικό τομέα, ο Πρωθυπουργός πρότεινε ο έλεγχος συμβάσεων μεγάλης οικονομικής αξίας που συνάπτονται από το Δημόσιο, ή άλλο Νομικό Πρόσωπο που εξομοιώνεται με το Δημόσιο, να γίνεται από ειδικό σχηματισμό του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Διαχωρισμός Κράτους - Εκκλησίας

Για το διαχωρισμό Κράτους - Εκκλησίας τέλος, ο κ. Καραμανλής σημείωσε πως οι δύο θεσμοί έχουν διακριτούς ρόλους και η ρύθμιση ζητημάτων που προκύπτουν, επιλύεται από τον κοινό νομοθέτη μετά από διάλογο, προκαλώντας το χειροκρότημα των βουλευτών της ΝΔ. Παράλληλα χαρακτήρισε ευεργετικές τις λύσεις που δίνει το υπάρχον σύνταγμα για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, λύσεις που υπηρετούν, όπως είπε, την ενότητα.

Προηγουμένως ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε πως «το Σύνταγμα του 1975 αναδεικνύεται το μακροβιότερο στην Πολιτική Ιστορία μας». «Είναι το πιο δημοκρατικό, το πιο προοδευτικό Σύνταγμα που γνώρισε ποτέ η Ελλάδα. Αυτή είναι η αλήθεια. Και η αλήθεια αυτή αναγνωρίζεται έμπρακτα, ακόμη και από εκείνους που δεν το ψήφισαν τότε. Οι αναθεωρήσεις που ακολούθησαν, πρόσθεσαν, βεβαίως, σημαντικά στοιχεία, αλλά δεν μετέβαλαν τον πυρήνα του. Το ίδιο έγινε και στην τελευταία αναθεώρηση».

Ωστόσο ο Πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη αναθεώρησης διατάξεων που δεν αναθεωρήθηκαν το 2001, ενώ θα έπρεπε να αναθεωρηθούν, καθώς και διατάξεων, που αναθεωρήθηκαν το 2001, αλλά η εμπειρία από την εφαρμογή τους απέδειξε πως χρειάζονται τροποποιήσεις.

«Οφείλουμε», είπε ο Πρωθυπουργός, «να προχωρήσουμε σε αναθεώρηση που υπαγορεύεται από τη νέα εποχή των ραγδαίων μετασχηματισμών που συντελούνται στο διεθνές περιβάλλον και ειδικότερα στην Ε.Ε.».

Καταλήγοντας, ο κ. Καρμανλής τόνισε πως η συνταγματική αναθεώρηση συνιστά κορυφαία θεσμική παρέμβαση και κοινοβουλευτική διαδικασία, η οποία απαιτεί συνεννόηση, και συναίνεση, ζητώντας τη συνεισφορά των πολιτικών δυνάμεων και όλων των φορέων. «Προχωρούμε σε αναθεώρηση χωρίς αιφνιδιασμούς, χωρίς δογματισμούς, χωρίς προκαταλήψεις, μακριά από κομματικές σκοπιμότητες, μακριά από ιδεοληψίες, που δεν αφορούν το παρόν και το μέλλον, μακριά από άγονες αντιπαραθέσεις, που δεν προσθέτουν, αλλά αφαιρούν», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή