ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση νόμου για την ψήφο των αποδήμων

Η ηγεσία επιχειρεί να πείσει ότι στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ενότητα και ομοψυχία έναντι της Ν.Δ. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική
Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2019 09:29
UPD:09:30
Eurokinissi/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
A- A A+

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Πρόταση νόμου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού καταθέτει σήμερα στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπει την εκλογή βουλευτών εξωτερικού -μάλλον δώδεκα τον αριθμό-, με βασική πρόνοια η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού να μην επηρεάζει το εκλογικό αποτέλεσμα το οποίο θα προκύπτει από την ψήφο των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους της επικράτειας.

Με αυτήν την κίνηση η αξιωματική αντιπολίτευση θα προσπαθήσει να αποτρέψει άλλα κόμματα από το να στηρίξουν την κυβερνητική πρόταση και να δώσει «σημεία ζωής» στη Βουλή στο ξεκίνημα μίας δύσκολης περιόδου όπου ακολουθούν η συζήτηση για το προσχέδιο του προϋπολογισμού, το σχέδιο νόμου με τις νέες φοροελαφρύνσεις, ο νέος εκλογικός νόμος, ο νέος συνδικαλιστικός νόμος αλλά και η εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στον απόηχο της συνάντησής του με τον Πάπα στη Ρώμη, ο κ. Τσίπρας βρίσκει τα ντεσιμπέλ στο εσωτερικό του κόμματός του ιδιαιτέρως ανεβασμένα και το κόμμα του στα πρόθυρα εσωτερικής κρίσης, που όσο πλησιάζει η ώρα του συνεδρίου δεν κρατιέται κάτω από τα ραντάρ της δημοσιότητας και της κοινής γνώμης.

Η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρεί να πείσει ότι στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ενότητα και ομοψυχία έναντι του «εχθρού», δηλαδή της Ν.Δ., όλοι δουλεύουν για τον στρατηγικό στόχο της επανόδου στην εξουσία και τα πράγματα λειτουργούν «ρολόι», με τον πρόεδρο να συνεχίζει τις διεθνείς επαφές του υπέρ της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, την Κουμουδούρου να βγάζει οργίλες ανακοινώσεις για τις κυβερνητικές κινήσεις κ.λπ. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική.

Η προσπάθεια που είχε γίνει στη διπλή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας για πραγματοποίηση των αλλαγών που θέλει να προωθήσει ο κ. Τσίπρας σε καλό κλίμα, απέτυχε. Έπειτα από μία μικρή περίοδο που φάνηκε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε εγκαταλείψει την πρότασή του για απευθείας εκλογή προέδρου από τη βάση κάνοντας ένα βήμα προς τη συναίνεση, το σύστημα Τσίπρα επανέφερε στο προσκήνιο το θέμα -στο οποίο αντιτίθενται οι 53 + - και πλέον τα χαρτιά παίζονται πάνω από το τραπέζι.

Παρέμβαση Τσακαλώτου με αυτοκριτική

Παράλληλα, ύστερα από μία μακρά περίοδο σιωπής, ο κ. Τσακαλώτος διαμήνυσε τη στήριξή του στον Πάνο Σκουρλέτη, δήλωσε πως ανησυχεί για την «πασοκοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ και σε έντονα αυτοκριτικούς τόνους παραδέχθηκε ότι η πολιτική που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΡΤ, ένα από τα «τοτέμ» της ηγεσίας και των φανατικών υποστηρικτών της, ήταν λάθος. Ένα θέμα μικρής προτεραιότητας για την ελληνική κοινή γνώμη, αλλά μεγάλης σημασίας και κυρίως υψηλού συμβολισμού για το σύστημα Τσίπρα, η συριζαϊκή ΕΡΤ, βρέθηκε στο στόχαστρο του κ. Τσακαλώτου – σε εκδήλωση του tvxs με παρόντες τον Στέλιο Κούλογλου που εμμέσως συμφώνησε με τον πρώην υπουργό Οικονομικών και την Έφη Αχτσιόγλου η οποία δε διαφώνησε - και αυτό ήταν αρκετό για να βγουν τα μαχαίρια από τα θηκάρια.

«Κόφτε το για την ΕΡΤ!!! Κάποιοι σφίγγουμε τα δόντια για να μη μιλήσουμε δημόσια! Θα μιλήσουμε εκεί που πρέπει και θα πράξουμε αυτά που πρέπει!! ΤΕΛΟΣ. Δεν θέλω σχόλια που αναπαράγουν την επιθυμητή από κάποιους κλαψουροσυζήτηση εσωστρέφειας. Ο εχθρός είναι απέναντι και καραδοκεί και ο λαός περιμένει και απαιτεί να αναμετρηθούμε με αυτόν!!! ΥΓ: Κατερίνα και Σωτήρη ευχαριστούμε για αυτά που προσφέρατε και βέβαια πληρώσατε... Η επόμενη φορά θα είναι ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΣΤΑ ΠΑΝΤΑ...» έγραψε ο κ. Πολάκης, ασκώντας κριτική στον κ. Τσακαλώτο, στηρίζοντας τους Ακριβοπούλου και Καψώχα που αντέδρασαν έντονα στην αυτοκριτική του πρώην υπουργού Οικονομικών.  

Στο επιτελείο του κ. Τσίπρα γνωρίζουν ότι η αυτοκριτική Τσακαλώτου είναι σοβαρή υπόθεση και θα έχει συνέχεια. Πρώτον διότι για τον τρόπο που ο ΣΥΡΙΖΑ - και ειδικότερα το δίδυμο Τσίπρα, Παππά- διοικούσε την ΕΡΤ υπάρχουν πολλοί εντός του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν διαφωνήσει και έχουν ασκήσει κριτική στο παρελθόν όπως ο π.χ. ο Νίκος Φίλης.

Δεύτερον, επειδή ο κ. Τσακαλώτος ήρθε να ανοίξει μία συζήτηση περί αυτοκριτικής που ο κ. Τσίπρας δεν επιθυμεί να ξεκινήσει, αλλά και επειδή έρχεται να αμφισβητήσει επιλογές της ηγεσίας, όπως έκανε και ο Σάκης Παπαδόπουλος δηλώνοντας ότι λυπάται για την ταλαιπωρία που υπέστησαν οι δέκα πολιτικοί που «στήθηκαν» στην προανακριτική και οι υποθέσεις των οποίων τελικά τέθηκαν στο αρχείο, όπως έκανε και ο Δημήτρης Βίτσας που είπε ότι ο ίδιος δεν θα έλεγε ποτέ ότι η υπόθεση Novartis ήταν το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους.

Οι τοποθετήσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών, προκαλούν εσωκομματικούς τριγμούς και αναταράξεις καθώς από τη μία πλευρά αρκετοί είναι αυτοί που κρατιούνται να μην του απαντήσουν ρίχνοντας κι άλλο λάδι στην εσωκομματική φωτιά που καίει και από την άλλοι αρκετοί είναι αυτοί που θέλουν να πουν τα ίδια και χειρότερα κατά του κ. Τσίπρα και των «σωματοφυλάκων» του.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή