Γερμανία: Κατηγορίες για νοθεία στο σύστημα χορήγησης ασύλου

Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου 2019 08:20
UPD:08:28
REUTERS/Kai Pfaffenbach
A- A A+

Για κακή διαχείριση των υποθέσεων από το παράρτημα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Προσφύγων (BAMF) στη Βρέμη ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη εναντίον της πρώην προέδρου Γιούτα Κορντ και δύο δικηγόρων. Οι κατηγορίες αφορούν συνολικά 121 ποινικά αδικήματα, όπως ανακοίνωσε η εισαγγελία κατά την περίοδο μεταξύ Ιουνίου 2014 και Μαρτίου 2018.

Και οι τρεις βρίσκονται αντιμέτωποι με την κατηγορία ότι δημιούργησαν ένα απλοποιημένο σύστημα για την εξέταση αιτήσεων ασύλου, το οποίο στόχο είχε την προστασία αλλοδαπών πελατών των κατηγορουμένων δικηγόρων από την απέλαση ή την βελτίωση του καθεστώτος διαμονής τους. Σύμφωνα με την εισαγγελία, η τότε επικεφαλής της Υπηρεσίας καθώς και οι δύο δικηγόροι παρέβλεψαν σκόπιμα σχετικές αποφάσεις για αιτήσεις που είχαν προηγηθεί.

Αιτήσεις με σκόπιμα εσφαλμένες πληροφορίες

Η ποινική δίωξη θέτει στο στόχαστρο τους δύο δικηγόρους ότι υπέβαλαν μεγάλο αριθμό αιτήσεων χορήγησης ασύλου με σκόπιμα εσφαλμένες πληροφορίες, όπως η εθνικότητα ή η χώρα καταγωγής των πελατών τους. «Κοινό σε όλες αυτές τις περιπτώσεις είναι το γεγονός ότι κατά την προηγούμενη διαδικασία χορήγησης ασύλου, η αίτηση είχε είτε είχε ήδη απορριφθεί εντελώς, είτε είχε χορηγηθεί ένα λιγότερο ευνοϊκό καθεστώς προστασίας», δήλωσε εκπρόσωπος του εισαγγελέα. Την άνοιξη του 2018 γινόταν λόγος για περίπου 1.200 περιπτώσεις, ένας έλεγχος του παραρτήματος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Προσφύγων στη Βρέμη αργότερα αποκάλυψε 145 παραβιάσεις. Η αποκάλυψη αυτή πυροδότησε μάλιστα μία τεράστια διαμάχη ανάμεσα στον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ (CSU) και την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ σχετικά με τη γερμανική πολιτική ασύλου.

Οι υπόνοιες παρατυπίας και διαφθοράς δυσφήμησαν κατά την περίοδο εκείνη όχι μόνο το παράρτημα της Βρέμης, αλλά και την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία της Νυρεμβέργης – μέχρι και ολόκληρο το ομοσπονδιακό σύστημα της υπηρεσίας ασύλου βρέθηκε στο στόχαστρο. Η Γιούτα Κορντ καθαιρέθηκε τον Ιούνιο του 2018.

Για να διαλευκάνει την υπόθεση η αστυνομία της Βρέμης συνέστησε τη μεγαλύτερη ερευνητική ομάδα στην ιστορία της: Από τον Μάιο του 2018 περίπου 45 εργαζόμενοι συμμετείχαν στις έρευνες. Σύμφωνα με στοιχεία της εισαγγελίας, τις έρευνές τους υποστήριξαν η Ομοσπονδιακή Αστυνομία, η Αστυνομία της Κάτω Σαξονίας καθώς και εμπειρογνώμονες της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δίωξης του Εγκλήματος και του BAMF.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή