Προοπτικές στενότερης συνεργασίας με την Κίνα

Ολοκλήρωση επαφών Καραμανλή στο Πεκίνο
Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2006 11:45
UPD:19:04

Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής με τη σύζυγό του Νατάσα επισκέφθηκαν το Σινικό Τείχος

A- A A+

Σταθμό στις σινοελληνικές σχέσεις χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής την επίσκεψή του στο Πεκίνο, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στην κινεζική πρωτεύουσα.

«Είστε ο παλαιός φίλος της Κίνας και αποδίδετε ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων. Βλέπετε την κινεζική ανάπτυξη ως ευκαιρία για την Ελλάδα». Με τη φράση αυτή υποδέχθηκε τον κ.Καραμανλή ο κινέζος πρόεδρος Χου Ζιντάο.

Ο κινέζος πρόεδρος χαρακτήρισε πολύ καλή τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον ομόλογό του και αναφέρθηκε στη συμφωνία για στρατηγική συνεργασία.

Στην αντιφώνησή του ο κ.Καραμανλής τόνισε ότι μπορεί οι δύο χώρες να απέχουν σε μέγεθος και πληθυσμό, αλλά έχουν ως κοινό στοιχείο τη μακρά ιστορία και τον πολιτισμό τους.

«Διαπιστώσαμε με τον κ.Πρόεδρο ότι οι σημερινές εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βασίζονται σε ένα ισχυρό θεμέλιο, που οφείλουμε να αξιοποιήσουμε, τον αμοιβαίο βαθύ σεβασμό για την ιστορική πορεία και τον πολιτισμό των δύο λαών», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Πρωθυπουργός. «Κάναμε μια ανασκόπηση των διμερών μας σχέσεων» ανέφερε, επισημαίνοντας παράλληλα, «τις προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας μας σε όλα τα επίπεδα κυρίως όμως στον επιχειρηματικό, τον εμπορικό, τον ναυτιλιακό αλλά και τον τουριστικό τομέα».

Αναφερόμενος στα πολιτικά ζητήματα ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι δύο χώρες συνεργάζονται στενά στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, και όπως είπε, σε πολλά θέματα οι θέσεις των δύο χωρών ταυτίζονται. Όσον αφορά το Κυπριακό, ο κ.Καραμανλής ευχαρίστησε τον Κινέζο πρόεδρο για τη στάση του.

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε επίσης τις θέσεις του για θέματα που απασχολούν την Κίνα.

«Ως προς το ζήτημα της Ταϊβάν επιβεβαίωσα την πάγια θέση μας υπέρ της αρχής της "μίας Κίνας" και την αντίθεσή μας στην ανεξαρτητοποίηση της Ταϊβάν.

Ως προς την άρση του εμπάργκο όπλων της ΕΕ έναντι της Κίνας, εξέφρασα την ευνοϊκή αντιμετώπιση του ζητήματος εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, επισημαίνοντας ωστόσο, ότι το εμπάργκο προβλέπεται να αρθεί όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες επί ορισμένων στοιχείων του κώδικα συμπεριφοράς».

Εξάλλου, ο κ. Καραμανλής τάχθηκε υπέρ του αιτήματος της Κίνας να της αποδοθεί από την Ε.Ε. καθεστώς της οικονομίας της αγοράς, λέγοντας ότι εξέφρασε την κατανόησή του και υπογράμμισε πως «προς το σκοπό αυτό απαιτείται, σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ε.Ε. η πλήρωση ορισμένων τεχνικών στοιχείων και σχετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η ελληνική κυβέρνηση, υποστηρίζει το σχετικό διάλογο και θα συμβάλει ενεργά στην προοπτική παραχώρησης στην Κίνα του καθεστώτος ελεύθερης αγοράς το συντομότερο δυνατόν», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, στη συνάντηση ο Πρόεδρος της Κίνας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα ναυτιλίας, ενώ για τα θέματα τουρισμού ανέφερε πως ενθαρρύνει τους Κινέζους να ταξιδεύουν στην Ελλάδα.

Επίσης, ο ελληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και κυρίως στο λάδι, καθώς και τις δυνατότητες ενίσχυσης των διμερών σχέσεων και στον πολιτιστικό τομέα εκμεταλλευόμενος και τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων από το Πεκίνο το 2008.

Το πρωί, ο κ.Κ. Καραμανλής, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, επισκέφθηκε το Σινικό Τείχος. Ξεναγήθηκε στο ιστορικό μνημείο και στη συνέχεια έγραψε στο βιβλίο των επισκεπτών: «Είναι συγκινητικό να επιστρέφω μετά από 27 χρόνια σε ένα απ΄τα πιο εντυπωσιακά μνημεία που κατασκεύασε ο άνθρωπος». Ο κ. Καραμανλής επισκέφθηκε και την Απαγορευμένη Πόλη.

Στη συνέχεια συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ναυτιλιακής εταιρίας COSCO και τους προέδρους δύο λιμένων της Κίνας στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης που υπέγραψε χθες με τον Κινέζο ομόλογό του http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/01/19/1142876.htm . Στόχος είναι να μετατραπούν μεγάλα ελληνικά λιμάνια σε διαμετακομιστικά κέντρα για κινεζικά προϊόντα που θα προωθούνται σε χώρες της Βαλκανικής και της Ευρώπης.

Ο Πρωθυπουργός αναχώρησε από το Πεκίνο για τη Σαγκάη, όπου αύριο μεταξύ άλλων, θα μιλήσει σε κινεζο-ελληνικό επιχειρηματικό συνέδριο.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή